Van der Poel byl nejlepší, v úvodním monumentu Milán-San Remo za sebou nechal Gannu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Van der Poel byl nejlepší, v úvodním monumentu Milán-San Remo za sebou nechal Gannu
Mathieu van der Poel slaví výhru.
Mathieu van der Poel slaví výhru.
Profimedia
První z monumentů cyklistické sezony Milán-San Remo vyhrál Nizozemec Mathieu van der Poel (28). Pětinásobný mistr světa v cyklokrosu, který vstoupil do sezony na silnici teprve před dvěma týdny, zvítězil po 294 kilometrech o 15 sekund před Italem Filippem Gannou (26) a belgickým rivalem Woutem van Aertem (28). Čtvrtý dojel slovinský favorit Tadej Pogačar. Český cyklista Zdeněk Štybar obsadil 52. místo s minutovou ztrátou na vítěze.

Van der Poel se pět kilometrů před cílem ve stoupání na Poggio oddělil od skupinky uprchlíků a ve 114. ročníku závodu se stal čtvrtým nizozemským vítězem. Před ním tradiční podnik ovládli Arie den Hartog (1965), Jan Raas (1977) a Hennie Kuiper (1985). Osmadvacetiletý jezdec vylepšil loňské třetí místo a napodobil svého dědu Raymonda Poulidora, legendární francouzský cyklista v San Remu slavil prvenství v roce 1961.

"Je to samozřejmě něco výjimečného, nejen proto, že tady vyhrál i on. Na monumentu chce jednou zvítězit každý cyklista," řekl s úsměvem v televizním rozhovoru Van der Poel, kterému se to povedlo již potřetí. V roce 2020 a loni se radoval z vítězství v závodě Kolem Flander.

"Lepší scénář jsem si nemohl představit. Měl jsem pořád dobré nohy a věděl, že chci zaútočit na konci Poggia. Povedlo se mi odskočit Pogačarovi. Tenhle závod jsem chtěl opravdu vyhrát a způsob, jakým se mi to povedlo, byl nad očekávání. Mám z toho fakt radost," uvedl nizozemský univerzál, který před dnešním závodem letos absolvoval na silnici jen Strade Bianche a Tirreno-Adriatico.

Výsledky závodu Milán-San Remo