Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Tour de France v Česku? V roce 2028 by mohla odstartovat v Praze, věří organizátoři

Za čtyři roky by se v Česku mohl uskutečnit Grand Départ, tedy úvod Tour de France.
Za čtyři roky by se v Česku mohl uskutečnit Grand Départ, tedy úvod Tour de France.Profimedia
Tour de France by mohla v roce 2028 zavítat do Česka. V Praze by se tak uskutečnil Grand Départ, tedy úvod nejslavnějšího etapového závodu světa. Novinářům to v úterý za organizátory řekl Přemysl Novák z agentury Petr Čech Sport, šéf projektu L'Etape Czech Republic by Tour de France. Hlavním úkolem je nyní podle něho získat dostatečnou podporu ze strany státu.

"Věnujeme se tomu už dva roky poměrně intenzivně. Zjišťujeme všechny okolnosti, ať už finanční, nebo organizační. Náš první cíl, na který míříme, je rok 2028. Tímto směrem komunikujeme i do Francie směrem k ASO (Amaury Sports Organisation), která Tour pořádá. Je s tím seznámený i Christian Prudhomme (ředitel Toru de France)," prohlásil Novák na tiskové konferenci v Praze.

"Vyrazili jsme i za organizátory do Itálie, kde se pojedou úvodní etapy Tour de France letos. Už víme, co to obnáší a jaký je ten správný proces sem Grand Départ dostat. A mohu říct, že ten sen se zhmotňuje stále více," dodal.

Zcela zásadní věcí je podpora vlády a krajů. "Není to až tak o zapojení soukromě sféry, protože to umožněné v podstatě není. Je to opravdu hlavně o státní správě, která musí říct: Ano, tahle akce má smysl, aby tady byla, a chceme ji tady uskutečnit. Potřebujeme přesvědčit volené politiky, aby na to dali peníze. Ale myslím, že ty argumenty jsou celkem jednoznačné. Když investujete do startu Tour de France, jsou příjmy, jež to vygeneruje, až desetinásobné oproti tomu, co to stálo," řekl Novák.

Finanční náročnost celé akce neprozradil. "Není to nic extrémního. Bohužel jsem vázán mlčenlivostí a slíbil jsem to i italským kolegům, ale pohybujeme se někde na úrovni nižších stovek milionů. Naše očekávaní byla daleko vyšší, ale je třeba si uvědomit, že u cyklistiky máme vybudovanou veškerou infrastrukturu, není potřeba stavět drahé stadiony a podobné věci. Uzavřete silnici a máte kolbiště, kde se mohou utkávat ti nejlepší cyklisté světa," připomněl Novák.