Kolem Švýcarska jel nejlépe Dán Skjelmose. Druhý skončil Ayuso, Evenepoel byl až třetí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kolem Švýcarska jel nejlépe Dán Skjelmose. Druhý skončil Ayuso, Evenepoel byl až třetí

Mattias Skjelmose získal vedle žlutého trikotu i bílý.
Mattias Skjelmose získal vedle žlutého trikotu i bílý.Profimedia
Závod WorldTour Kolem Švýcarska, který poznamenalo páteční úmrtí domácího cyklisty Gina Mädera (†26), vyhrál Dán Mattias Skjelmose (22). Člen týmu Trek-Segafredo uhájil žlutý trikot díky třetímu místu v dnešní závěrečné časovce.

Časovku o délce 25,7 km ze St. Gallenu do Abtwilu vyhrál Španěl Juan Ayuso o osm sekund před mistrem světa Remcem Evenepoelem z Belgie. Skjelmose byl třetí o další sekundu zpět. Největší výhru kariéry si připsal s náskokem devíti sekund před Ayusem a 45 sekund před Evenepoelem.

Mäder v pátek v nemocnici v Churu podlehl zraněním, která utrpěl při pádu do rokle ve sjezdu v závěru čtvrteční etapy. Organizátoři proto zrušili páteční etapu, místo níž peloton odjel jen závěrečných 20 kilometrů a uctil památku zesnulého cyklisty. Také v sobotu se závodilo jen posledních 25 kilometrů a Evenepoel věnoval vítězství zesnulému kolegovi.

Jednu z hlavních generálek na Tour de France dokončilo pouze 110 cyklistů. Kromě Mäderovy stáje Bahrajn Victorious odstoupily po tragédii ze závodu také týmy Tudor a Intermarché-Circus-Wanty. Český spurtér Pavel Bittner, jenž obsadil čtvrté místo v hromadném dojezdu druhé etapy, skončil celkově na 109. pozici.

Ve stejném místě jako Mäder měl ve čtvrtek nehodu také americký cyklista Magnus Sheffield. Do nemocnice musel s otřesem mozku a poraněním měkkých tkání, jeho tým Ineos Grenadiers dnes oznámil, že byl propuštěn do domácího ošetřování.

Tour de France startuje za necelé dva týdny 1. července.

Závod Kolem Švýcarska