Slavia –⁠ Plzeň. Bílek: Čeká nás doma stoprocentní soupeř, snad se bude fandit fér

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Slavia –⁠ Plzeň. Bílek: Čeká nás doma stoprocentní soupeř, snad se bude fandit fér

Bílek před šlágrem 23. kola na Slavii věří ve bouřlivou, ale slušnou atmosféru.
Bílek před šlágrem 23. kola na Slavii věří ve bouřlivou, ale slušnou atmosféru.Profimedia
Trenér fotbalistů Plzně Michal Bílek (57) věří, že sobotní šlágr 23. kola první ligy mezi vedoucí Slavií a druhou Viktorií nebude v Edenu probíhat v podobně nenávistné atmosféře jako minulý rok. Kouč úřadujících šampionů v rozhovoru na kanálech obou klubů na YouTube uvedl, že by si od diváků přál slušné a férové fandění ve stylu anglické ligy.

Loňský květnový souboj Slavie s Plzní v nadstavbové části, který byl přímým soubojem o titul, provázela mimořádně vyhrocená atmosféra. Domácí příznivci rasisticky uráželi hostujícího Jeana-Davida Beauguela před penaltou, z níž francouzský útočník tmavé pleti srovnal na konečných 1:1. Slávističtí fanoušci také mimo jiné po vyrovnávacím gólu hostující hráče "zasypali" kelímky a plastovými lahvemi.

"Přál bych si, aby atmosféra byla bouřlivá a aby se fandilo slušně. Abychom nezažili to, co minulý rok, kdy od první minuty byla spousta nadávek a nenávistí. Vyústilo to v házení předmětů, lahví. Bylo to nebezpečné i pro samotné hráče. Věřím, že tenhle zápas bude o něčem jiném a bude se fandit férově," řekl Bílek.

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace tehdy udělila Slavii vysokou pokutu 300 tisíc korun a podmínečně ji uzavřela část stadionu. Šéf Plzně Adolf Šádek musel zaplatit 40 tisíc korun za zdvižený prostředníček směrem k domácím fanouškům a stejně vysokou pokutu dostala Viktoria za nevhodné chování svých příznivců.

Bílek by se rád inspiroval u anglické Premier League. "Líbí se nám ta úroveň, individuální výkony hráčů, ale i samotná atmosféra na stadionech. Přál bych si, aby to jednou bylo i u nás," podotkl bývalý kouč české a kazachstánské reprezentace nebo Sparty.

Slavia vede tabulku o bod před Plzní. Pražané v této ligové sezoně doma vyhráli všech 11 zápasů a v nejvyšší soutěži v Edenu nepodlehli Západočechům jedenáctkrát za sebou. "Hrajeme u soupeře, který je doma stoprocentní, takže nás čeká velmi těžké utkání. Ale věřím tomu, že jsme dobře připraveni a nějaký bod získáme," uvedl Bílek, jehož svěřenci jsou zase nejlepším venkovním týmem ligového ročníku.

Podle něj může být v sobotu klíčový první vstřelený gól. "Budeme se samozřejmě snažit, abychom ho dali my a utkání pro nás bylo snazší. Důležitá ale bude koncentrace, hrát po celých 90 minut s maximálním úsilím a disciplinovaně. Pokud tohle dodržíme, tak máme šanci na úspěch," dodal sedmapadesátiletý trenér. Plzeň na podzim doma porazila Slavii 3:0.

Více o zápasu Slavia – Plzeň