SP cyklokrosu v Táboře: Boroš devátý, Štybar sedmnáctý, Ježek má juniorské stříbro

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
SP cyklokrosu v Táboře: Boroš devátý, Štybar sedmnáctý, Ježek má juniorské stříbro
Aktualizováno
Václav Ježek si dojel v Táboře pro senzační stříbro.
Václav Ježek si dojel v Táboře pro senzační stříbro.Profimedia
Michael Boroš dojel na Světovém poháru v cyklokrosu v Táboře devátý a dosáhl svého nejlepšího výsledku v elitním seriálu po takřka pěti letech. Trojnásobný mistr světa mezi elitou Zdeněk Štybar při prvním startu ve Světovém poháru po bezmála třech letech obsadil 17. místo.

Stejně jako v úvodních dvou závodech v USA zvítězil Belgičan Eli Iserbyt. Úřadující šampion Světového poháru se dočkal na jihu Čech prvenství po třech druhých místech. Za ním skončil s odstupem pěti sekund Nizozemec Lars van der Haar. Třetí byl Belgičan Michael Vanthourenhout, který na vítěze ztratil 26 sekund.

Boroš za Iserbytem zaostal o minutu a pět sekund a navázal na desáté místo, které vybojoval před dvěma týdny ve Fayetteville. "Byl to těžký závod, ale jsem strašně rád, že se mi podařilo dostat se do první desítky. Tady je to vždycky super zážitek, když jedete před domácími fanoušky, rodinou a přáteli. Doufám, že se mi podaří v téhle výkonnosti pokračovat i dál a zaútočit třeba i na první pětku," řekl třicetiletý cyklokrosař novinářům.

Ještě po polovině závodu byl členem početnější vedoucí skupiny. Jenže pak začali na špici úřadovat Belgičani v čele s Iserbytem. "Všichni víme, jak moc je Eli silný. Tam nemělo ani moc cenu se snažit s nimi držet tempo, protože jsem věděl už z Ameriky, že jsou prostě jinde. Jel jsem si to, co jsem schopný jet. Deváté místo bylo dnes prostě maximum," uvedl Boroš, jenž se v průběžném pořadí SP posunul z devátého na sedmé místo.

Věří, že by formu mohl ještě vystupňovat. "Doufám, že by to mohlo být ještě lepší, ale už takhle mohu být spokojený. Je to rozhodně zlepšení oproti předchozím sezonám. A pro mě je to určitě motivující," prohlásil Boroš.

Štybar absolvoval v Táboře, kde se v roce 2010 se stal poprvé mistrem světa v elitní kategorii, první závod po 11 letech. "Už start mě stál hrozně sil, abych se poposunul někam na patnácté, dvacáté místo," komentoval nevýhodnou startovní pozici šestatřicetiletý silničář, který se do terénu vrací příležitostně.

Na Iserbyta ztratil minutu a 46 sekund. "Není to žádný zázračný výsledek, ale když nebudu mluvit o výsledku, tak musím říct, že to bylo úžasné. Mluvím o atmosféře, divácké kulise a o tom, jak krásný den to byl," pochvaloval si.

"Ani se mi nechce věřit, že už je to na den přesně jedenáct let, co jsem tady byl naposledy. Přijde mi, jak kdybych tady jel loni nebo před půl rokem. Divácká podpora byla neuvěřitelná a já jsem si fakt hrozně užíval, i když mě to dost bolelo," přiznal Štybar, jenž skončil před jedenácti lety v závodě SP druhý.

Cíle ohledně umístění ani žádný konkrétní plán pro závod si dnes nestanovil. "Protože bych pak mohl být třeba zklamaný. Šel jsem do toho s tím, že jsem nechtěl přepálit začátek, protože to jsem udělal ve čtvrtek v Ardooie a po dvaceti minutách mi totálně došlo a nemohl jsem se dostat zpátky do rytmu. Ve druhém třetím kole jsem měl možnost se trochu posunout, ale jel jsem si své tempo," řekl Štybar, který bude tváří světového šampionátu v Táboře v roce 2024.

"Hrozně jsem ztrácel hlavně v té technice v zatáčkách, tam jsem cítil, že mám velké rezervy. Ale jedu to všechno z voleje z přípravy na silniční MS a gravely, takže to je takové skákání z jedné disciplíny na druhou. Je to prodloužení sezony a jsem rád, že jsem si takhle pěkně zazávodil," dodal Štybar.

Ženám vládla Empelová

Empelová kontrolovala dění v čele od samého začátku a o svém triumfu rozhodla v posledním šestém okruhu, když odjela soupeřkám z vedoucí skupinky. Vítězství před krajankami Puck Pieterseovou a Annemarií Worstovou si pak mohla vychutnat s rukama nad hlavou.

Brzy devatenáctiletá Zemanová se nejlepších držela první třetinu závodu, kdy byla členkou vedoucí třináctky. Nakonec dojela s mankem necelých dvou minut na vítězku, ale spokojená s předvedeným výkonem.

"Je to pro mě docela velké a příjemné překvapení. Když se mě ptali před závodem na nějaké cíle, tak jsem si říkala, že bude super zopakovat zase tu dvacítku z minulého roku. Myslím, že konkurence je možná ještě o chlup větší než minulý rok. Patnáctku jsem brala jako něco neuvěřitelného, ale povedlo se. Nemám slov. A jsem ráda, že mi to takhle sedlo," řekla novinářům Zemanová.

O dosud nejlepší nedělní umístění českých barev se postaral hned na úvod junior Ježek, jehož porazil pouze Léo Bisiaux z Francie. "Byl to pro mě obrovský zážitek, slyšet to bušení diváků do bariér a jet si pro druhé místo. To je něco krásného," řekl Ježek.

Závod začal trochu kuriózně opakovaným startem. I ten se sedmnáctiletému Ježkovi - podobně jako už ten první - povedl, jenže pak se kvůli technickým problémům propadl ke konci první desítky. Ze své ztráty na medailové pozice však začal rychle ukrajovat a dostával se postupně čím dál blíž skupince jedoucí o stříbro za Bisiauxem.

"Ještě překážky jsem v pohodě skočil, ale o jednu jsem škrtl a na malér bylo zaděláno. Pak jsem musel prakticky celý okruh jet na prázdné gumě. Dotáhnout se zpět na čelo mě stálo dost sil, ale povedlo se mi to," uvedl Ježek.

Zatímco Francouz svou vedoucí pozici kontroloval a s přehledem si dojel pro vítězství, za ním vypukl boj o zbývající medaile. Ze čtyřčlenné skupinky měl nejvíce sil ve finiši právě Ježek, jenž projel cílem s mankem šesti sekund. Devátý skončil Pavel Šumpík, na vítěze ztratil 47 sekund.

Ježek přiznal, že v závěru už jel na hranici sil. "Ještě nikdy jsem to nezažil a na domácí trati je to neuvěřitelný zážitek. Vím, že závěry závodu dokážu zvládnout a dnes jsem si to potvrdil, jsem za to hodně šťastný. Měl jsem tu rodinu, přítelkyni, kamarády, o to je ten úspěch krásnější," dodal Ježek.

V závodě juniorek přidala další české umístění v top ten sedmnáctiletá Dlasková, která se vrací do závodů po vážném zranění. Dcera bývalého úspěšného cyklokrosaře a současného reprezentačního asistenta Petra Dlaska byla desátá s více než minutovou ztrátou na medaili. Zvítězila Nizozemka Lauren Molengraafová.

Mezi muži do 23 let byl nejlepším z Čechů šestnáctý Matyáš Fiala, na vítězného Thibaua Nyse ztratil dvě a půl minuty, devatenáctý skončil Pavel Jindřich. Syn legendy krosu Svena Nyse byl nejlepší z Belgičanů, kteří obsadili první čtyři místa.

V 15:10 odstartoval v areálu Komora závod elitní kategorie mužů, do něhož nastoupil i trojnásobný mistr světa v krosu a současný silniční profesionál Zdeněk Štybar.