Van der Poel je pošesté mistrem světa v cyklokrosu, Štybar odjel poslední závod kariéry

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Van der Poel je pošesté mistrem světa v cyklokrosu, Štybar odjel poslední závod kariéry
Mathieu van der Poel se stal v Táboře pošesté mistrem světa v cyklokrosu.
Mathieu van der Poel se stal v Táboře pošesté mistrem světa v cyklokrosu.Profimedia
Nizozemec Mathieu van der Poel (29) se stal v Táboře pošesté mistrem světa v cyklokrosu a už jen jeden titul ho dělí od rekordu Belgičana Erika De Vlaemincka, který v terénu vládl v 60. a 70. letech minulého století. Michael Boroš (31) dojel sedmý a vyrovnal své maximum z roku 2017. Od té doby nikdo z českých mužů výš neskončil.

Bývalý trojnásobný světový šampion Zdeněk Štybar uzavřel v 38 letech cyklistickou kariéru 31. místem a užil si dojemné loučení před tisícovkami fanoušků. I kvůli nevýhodné startovní pozici se v úvodních metrech závodu ocitl úplně na chvostu pole čítajícího 49 závodníků. Rychle se prodral do lepší poloviny, ale pak začal chybovat a v závěru měl defekt.

"Při závodě mi šlo hlavou strašně myšlenek. První kolo bylo ještě dobré, ale pak jsem trochu ztratil koncentraci. Jak mi fandili fanoušci, přepálil jsem začátek, což se dalo čekat. Ztratil jsem koncentraci tím, jak mi lidi fandili, kolik myšlenek mi běželo hlavou, poslouchal jsem komentátora, lidi... Tím jsem chyboval, ale asi všichni jsme věděli, že to dneska nebude úplně o výsledku, i když jsem se samozřejmě snažil," řekl Štybar v rozhovoru s novináři.

Van der Poel splnil roli favorita

Van der Poel, který v Táboře získal v roce 2015 svůj první titul, splnil roli jasného favorita a vyhrál o 37 sekund před krajanem Jorisem Nieuwenhuisem. Třetí skončil Belgičan Michael Vanthourenhout.

"Tohle byl nejdůležitější závod mojí cyklokrosové sezony, takže jsem moc šťastný, že se mi podařilo vyhrát. S výkonem i výsledkem jsem spokojený. Byl to těžký závod, úplně jiný než ten v roce 2015. Cítil jsem se dnes opravdu dobře a když jsem získal náskok, věděl jsem, že když pojedu bez větších chyb, první místo udržím," řekl Van der Poel na tiskové konferenci.

Právě nizozemská superhvězda byla také na pódiu, když Štybar po oficiálním vyhlášení výsledků za obrovského aplausu a skandování diváků symbolicky pověsil kolo na hřebík. "Štyby je po všech stránkách skvělý kluk. Mnohokrát jsem s ním trénoval. Pevně věřím, že bude v tréninku alespoň trochu pokračovat, abychom si mohli společně zase někdy vyjet," prohlásil Van der Poel.

Cestu ke zlatu usnadnila devětadvacetiletému nizozemskému univerzálovi absence předloňského šampiona Brita Toma Pidcocka a trojnásobného mistra světa Wouta van Aerta z Belgie, kteří už dali přednost přípravě na silniční sezonu. Van der Poel, jenž loni ovládl i mistrovství světa na silnici a letos chce uspět na olympijských hrách v Paříži na horském kole, vyhrál v cyklokrosové sezoně 13 ze 14 závodů.

Sedmadvacetiletý Nieuwenhuis dosáhl na první cenný kov v terénu mezi elitou. "Jsem šťastný, že jsem urval svou první medaili. Nebylo to vůbec jednoduché. Musel jsem se navíc smířit s tím, že o zlato bojovat nebudu, protože tady byl Mathieu. Není to jednoduché, ale i stříbro je pro mě velkým úspěchem," řekl Nieuwenhuis, mistr světa v kategorii do 23 let z roku 2017.

Vanthourenhout, jenž byl v pátek členem bronzové belgické štafety, dosáhl na druhou individuální medaili po stříbru z roku 2018. "Myslel jsem i na lepší umístění, ale start se mi moc nepovedl a musel jsem stahovat ztrátu. Jsem rád, že se povedla aspoň medaile, jinak bych byl zklamaný," uvedl třicetiletý mistr Evropy z posledních dvou let.

Boroš s nejlepším výsledkem sezony

Nejlepší výsledek v sezoně ve světové konkurenci vybojoval Boroš. "Směřovali jsme poslední dva roky všechno na tenhle závod. Jsem rád, že to vyšlo, že to bylo i bez technických problémů. Závod jsem si užil na maximum," řekl České televizi.

V závěru jel i na šestém místě, od kterého ho nakonec dělilo osm sekund. "Dal jsem do toho maximum, i v posledním kole. Bohužel na to místo přede mnou už to bylo. I tak jsem spokojený. Bylo to hodně náročné. Takovéhle podmínky jsem v Táboře nikdy nezažil," komentoval hluboké bahno na trati sedminásobný mistr republiky.

"Byl to můj třetí světový šampionát v Táboře a musím říct, že byl jednoznačně nejlepší. Atmosféra byla fantastická, ani jsem neslyšel svůj vlastní dech. Prostě jsem si to maximálně užil. Konkurence je rok od roku těžší. Proto si dosaženého výsledku nemírně cením. Uvidím, jestli se budu cyklokrosu věnovat i příští sezonu," dodal Boroš, který má za sebou už dvě sezony na silnici.

Stříbro pro Zemanovou

Zemanová dojela druhá o 44 sekund za favorizovanou Zoe Bäckstedtovou. Devatenáctiletá Britka se rovněž posunula o jedno místo oproti minulému šampionátu v Hoogerheide. Titul získala už předloni jako juniorka. 

O rok starší Zemanová, trojnásobná mistryně republiky v seniorské kategorii, dlouho kroužila po trati s Nizozemkou Leonií Benveldovou. V posledním kole se jí vzdálila a v cíli před ní měla pohodlný náskok 11 sekund.

Bažant se postaral o první českou medaili v kategorii juniorů od roku 2018, kdy byl Tomáš Kopecký druhý ve Valkenburgu. Porazili ho jen Ital Stefano Viezzi a Nizozemec Keije Solen.

Bronzový Bažant

Bažant se od začátku držel vepředu a dlouho se zdálo, že bude bojovat o bronz se Solenem. Nakonec mu nahrála smůla Francouze Aubina Sparfela, který v závěru po defektu jel více než polovinu okruhu na prázdném zadním kole.

"Hnalo mě to dopředu. Větřil jsem tu medaili a snažil jsem se dostat co nejrychleji do cíle, než se Sparfel dostane do depa a vymění kolo," řekl Bažant novinářům. "Poslední okruh hodně bolel, ale fanoušci byli fantastičtí. Na tu atmosféru nikdy nezapomenu. V medaili jsem uvěřil až sto metrů před cílem."

Do cíle dojel půl minuty za vítězem, na Solena ztratil 22 sekund. Finišmen vítězné francouzské štafety z pátečního závodu Sparfel skončil čtvrtý.

V hlavním závodě mužů, který odstartuje ve 14:30, se rozloučí s kariérou jeden z nejlepších českých cyklistů historie Zdeněk Štybar. Osmatřicetiletý trojnásobný mistr světa v cyklokrosu bude jedním z pěti českých zástupců v kategorii elite. Hlavní domácí nadějí je sedminásobný mistr republiky Michael Boroš. Největším favoritem je Nizozemec Mathieu van der Poel, jenž si loni vyjel již pátý titul mistra světa. V Táboře slavil už v roce 2015.