Startuje SP v alpském lyžování: Sezona ve znamení boje Vlhové se Shiffrinovou?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Startuje SP v alpském lyžování: Sezona ve znamení boje Vlhové se Shiffrinovou?
Aktualizováno
Startuje SP v alpském lyžování: Sezona ve znamení boje Vlhové se Shiffrinovou?
Startuje SP v alpském lyžování: Sezona ve znamení boje Vlhové se Shiffrinovou?
Profimedia
Nová sezona Světového poháru v alpském lyžování začíná tento víkend tradiční ledovcovou předehrou v Söldenu. Největšími soupeřkami v boji o celkové prvenství jsou opět Slovenka Petra Vlhová (27) a Američanka Mikaela Shiffrinová (27), která obhajuje velký glóbus z minulé sezony.

Shiffrinová minulou zimu zažila olympijské zklamání, které si však vynahradila čtvrtým celkovým triumfem v prestižním seriálu (2017, 2018, 2019, 2022). V konečném pořadí předstihla Vlhovou o 184 bodů a zabránila jí tak v obhajobě trofeje. Slovenka ovšem suverénně triumfovala v hodnocení slalomu.

V této sezoně čeká na lyžařky 42 individuálních soutěží, jedenáct slalomů a sjezdů, deset "obřáků", devět super-G a jeden paralelní slalom. V únoru je na programu mistrovství světa ve Francii. Sedmadvacetiletá Američanka však neplánuje startovat ve všech závodech.

Podle agentury AP Shiffrinová ještě nikdy v kariéře nestartovala v jednom ročníku SP ve více než 26 závodech, což se nezmění ani tentokrát: "Zřejmě nebudu startovat všude, chci se o něco více zaměřit na super-G a samozřejmě odjezdím všechny slalomy a obří slalomy."

"Vybereme si, které sjezdy budou v našich silách. Velmi ráda jezdím super-G, za předpokladu, že ve slalomu a obřím slalomu budu na požadované úrovni, to můžeme vyzkoušet," dodala Američanka.

Mikaela se tréninku sjezdu věnovala na jaře, na soustředění v září se v Chile zaměřila na super-G a technické disciplíny. "Byl to vydařený kemp, cítila jsem se dobře fyzicky i na lyžích. Jsem nedočkavá otestovat výsledky našeho tréninku na soutěžních svazích," řekla obhájkyně velkého glóbu, která bude mít první možnost už v sobotu (10:00 / 13:05).

Do Söldenu odjela se 74 vítězstvími na závodech SP, o osm více jich má na kontě její krajanka Lindsey Vonnová, o dvanáct více oslavil Švéd Ingemar Stenmark. Shiffrinová se sedm triumfů připsala v rychlostních disciplínách, čtyřikrát byla nejrychlejší v super-G a třikrát ve sjezdu, ve kterém zvítězila také v posledním závodě minulé sezony.

Její soupeření s Vlhovou očekává i šéftrenér rakouského ženského týmu Thomas Trinker, který však věří, že velkým rivalkám dokýže konkurovat především Katharina Liensbergerová.

Vítězce malého glóbu ze slalomu z roku 2021 a úřadující mistryni světa v této disciplíně bude pomáhat také Ital Livio Magoni. Rakušanka chtěla speciální péči, kterou jí má poskytnout právě bývalý úspěšný trenér Vlhové.

"Shiffrinová, Vlhová, tento souboj se dá očekávat. Zázraky se nedějí a když, tak zřídka. Jednou za čas se někdo z ničeho nic objeví. Některé děvčata mají potenciál, doufám, že také my," uvedl Trinker pro agenturu APA.

Bez Ledecké a s Jelínkovou

V Söldenu, kde Světový pohár startuje nepřetržitě od roku 2000, bude chybět hlavní česká hvězda Ester Ledecká. Trojnásobná olympijská vítězka dosud neuzavřela se svazem novou reprezentační smlouvu a není jasné, kdy po zranění vstoupí do sezony. Vedle Ledecké bude další českou nadějí slalomářka Martina Dubovská. Mezi muži zahájí Kryštof Krýzl sezonu ve francouzském Val d´Isere. Jan Zabystřan se chce představit v polovině listopadu v rakouském středisku Lech Zürs, kde je na programu paralelní slalom.

Po skončení minulé sezony nastalo u české reprezentace několik změn. Šéftrenérem je Jan Fiedler, který zastřešuje seniorskou i juniorskou reprezentaci. Juniory vede Slovák Matej Kutlík.

Sedmadvacetiletou Jelínkovou čeká v Söldenu po přestupu z Nizozemska debut v českých barvách. "Je to velká změna, samé nové věci. Úplně něco jiného, než to, na co jsem byla zvyklá. Lidé fungují úplně jinak než v Holandsku, v lepším slova smyslu. Jsem strašně spokojená, atmosféra v týmu je úplně odlišná," uvedla Jelínková, kterou vede bývalá reprezentantka Eva Kurfürstová.

Po obřích slalomech v Rakousku by se za týden měl uskutečnit sjezd mužů ve švýcarském Zermattu a italské Cervinii. Ženy by na stejném místě měly závodit 5. a 6. listopadu. Ženy čeká v nadcházejícím ročníku na dvaceti zastávkách Světového poháru 42 závodů, muži mají na programu o jeden závod více. SP vyvrcholí od 13. do 19. března v andorském Soldeu.

Domácím vrcholem sezony bude lednový Světový pohár ve Špindlerově Mlýně, kde budou ženy závodit ve slalomu a obřím slalomu. Světová špička se do Česka vrátí po čtyřech letech. Hlavním tahákem sezony bude únorové mistrovství světa ve francouzských střediscích Courchevel a Méribel.