Super Parade slaví 20 let! Lehmann říkal, že za něj mohu kdykoliv zaskočit, říká Koller

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Super Parade slaví 20 let! Lehmann říkal, že za něj mohu kdykoliv zaskočit, říká Koller
Aktualizováno
Super Parade slaví 20 let! Lehmann říkal, že za něj mohu kdykoliv zaskočit, říká Koller
Super Parade slaví 20 let! Lehmann říkal, že za něj mohu kdykoliv zaskočit, říká Koller
Profimedia
Mohl to být "Der Klassiker" jako každý jiný. Jan Koller (49) vstřelil v souboji Borussie s Bayernem na památném Olympijském stadionu v Mnichově gól, Dortmund však prohrál 1:2. Nic, na co by se o dvacet let později mělo vzpomínat. Jenže… Brankář Jens Lehmann (52) dostal za protesty červenou a vytáhlý útočník navlékl rukavice. Psal se 9. listopad roku 2002 a nyní po 20 letech Koller na slavný zápas zavzpomínal pro Livesport Zprávy.

Ve středu je to na den přesně dvacet let od zápasu, na který Jan Koller zřejmě nikdy v životě nezapomene. V duelu dvou nejvýznamnějších německých velkoklubů moderní doby Bayernu Mnichov a Borussie Dortmund, vstřelil úvodní gól zápasu. To však není důvod, proč by na dvě dekády starý špíl vzpomínal. Vždyť se proti Bayernu ve své bohaté bundesligové kariéře prosadil čtyřikrát a v roce 2006 dokonce dvakrát v jednom zápase.

"Na ten zápas si vzpomínám, byl to můj poslední za Borussii. Byl se na mě podívat před mistrovstvím světa trenér Brückner a mně se to náramně povedlo," vybavuje si Koller.

Na 9. listopad 2002 pak vzpomíná on sám, fotbalové Česko i všichni bundesligoví fanoušci jako na den, kdy obrovitý útočník zaplnil sportovní stránky světových médií v zašpiněném oranžovém dresu Jense Lehmanna.

Jak je to možné? Slavný německý brankář ve vyhroceném duelu neovládl emoce a v 66. minutě viděl po druhé inkasované brance za protesty druhou žlutou kartu. Dortmund, který hrál tou dobou po vyloučení Torstena Fringse o deseti, už neměl možnost střídání a do brány se tak musel postavit někdo z pole. Volba z devíti mužů padla okamžitě na Jana Kollera.

Pětapadesát tisíc přítomných přihlíželo tomu, jak si "Dino" navlékl rukavice, dres se jmenovkou Lehmann a postavil se mezi tři tyče. Proti němu přitom stála velká jména: Michael Ballack, Roque Santa Cruz, Claudio Pizarro či Hasan Salihamidžič. "Po zápase mi jedny vyrobili na památku, mám na nich i vlastní jméno," říká Koller.

Rodákovi ze Smetanovy Lhoty, který ve své kariéře nastřílel rekordních 55 reprezentačních branek, se kolena nerozklepala. Naopak. Sebevědomý výkon okořeněný několika skvostnými, ale také nejistými zákroky, ocenil renomovaný magazín Kicker Kollerovou nominací do sestavy kola.

"Kicker je renomovaný magazín, který bere všechno vážně, takže mi to udělalo radost. Dokonce to bylo zařazeno mezi bundesligové události historie," vzpomíná Koller.

Zaskvěl se především proti Ballackovi, který po přiťuknutí Pizzara pálil z hranice šestnáctky k levé tyči. Koller ovšem rychle složil svých 202 centimetrů k levé tyči a komentátor televitní stanice SAT 1 nestačil krotit vášně: "Super Parade von Koller!" Dobře si to pamatuje i samotný hrdina zápasu: "Ballackovi to sedlo náramně, ale já dobře viděl. Jsem rád, že jsem to chytil a udržel čisté konto. Bylo to tuším do koše."

Třešničku na dort mohl "neprůstřelný" náhradník přidat pár minut před koncem, kdy Borussia zahrávala roh. Centrovaný míč mířil právě na obra v netradičním oranžovém trikotu, Koller souboj sice vyhrál, ale odražený míč si našel jeho protějšek Oliver Kahn. "Šel jsem na roh, nebylo co ztratit. Nějak se to tam odrazilo, ale by to málo. To už bych chtěl asi moc," směje se mimo jiné bývalý útočník Lokerenu, Anderlechtu, Monaka či Samary.

Borussia ve slavném "Der Klassiker" na bavorského giganta ve velkém oslabení sice nestačila, česká legenda má však zážitek na celý život. "Lehmann byl po zápase naštvaný, ale s odstupem času mi gratuloval a říkal, že za něj mohu kdykoliv zaskočit. Přímo po zápase říkal, že jsem chytal skvěle i Kahn," uzavřel vzpomínku na 20 let starý zápas Koller.