Lehečka v Adelaide zdolal Lajoviče a po čtyřech měsících vyhrál dvakrát po sobě

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lehečka v Adelaide zdolal Lajoviče a po čtyřech měsících vyhrál dvakrát po sobě

Jiří Lehečka vyhrál dva zápasy po sobě poprvé od zářijového Davis Cupu.
Jiří Lehečka vyhrál dva zápasy po sobě poprvé od zářijového Davis Cupu.Profimedia
Jiří Lehečka (22) na turnaji ATP 250 v australském Adelaide přetlačil po setech 7:5, 4:6, 6:3 Srba Dušana Lajoviče (33), navázal na přerušení série pěti porážek a poprvé od zářijového Davis Cupu vyhrál dva zápasy po sobě. Ve čtvrtfinále generálky na Australian Open vyzve druhého nasazeného Chilana Nicoláse Jarryho (28).

Lehečka – Lajovič 7:5, 4:6, 6:3

Jiří Lehečka se loni i díky postupu do čtvrtfinále Australian Open stal hráčem TOP 30, v závěru roku ale prohrál šest ze sedmi duelů a v černé sérii pokračoval i na úvod sezony 2024. V United Cupu v Perthu prohrál oba singlové zápasy s Číňanem Zhizhen Zhangem a světovou jedničkou Novakem Djokovičem a neuspěl ani ve smíšené čtyřhře po boku wimbledonské šampionky Markéty Vondroušové.

Na vítěznou vlnu si naskočil až tento týden na podniku ATP 250 v Adelaide. Nejprve proti domácímu outsiderovi Adamu Waltonovi ukončil šňůru pěti porážek, připsal si první výhru od 23. října a dnes zaznamenal i první minisérii dvou vítězství od úspěšného zářiového vystoupení v Davis Cupu. Na individuálním turnaji porazil dva hráče poprvé od srpna, kdy v americkém Winston-Salemu postoupil až do finále.

Ve druhém kole dvaadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi zvládl třísetový souboj s Dušanem Lajovičem. O jedenáct let staršího Srba zdolal v prvním vzájemném střetnutí po 2 hodinách a 22 minutách boje 7:5, 4:6, 6:3.

Statistika zápasu Jiří Lehečka – Dušan Lajovič
Statistika zápasu Jiří Lehečka – Dušan LajovičLivesport

32. hráč světa Lehečka v prvním setu promarnil vedení 3:0, ale obrat soupeři nedovolil. Ve druhé sadě však dvakrát ztratil servis a o vítězi musel rozhodnout třetí set. Před jeho začátkem se dlouho nehrálo, neboť Lajovič si vyžádal pauzu na ošetření a čekalo se na fyzioterapeuta. 

Po návratu na kurt už Lehečka na podání nezaváhal a navíc soupeři nenabídl jediný brejkbol. Sám v šesté hře zaznamenal rozhodující brejk, zápas ukončil stejně jako o den dříve proti Waltonovi esem. 

Jarry – Arnaldi 6:7, 7:6, 6:4

V pátečním čtvrtfinále Lehečka nastoupí proti turnajové dvojce a osmnáctému hráči světa Nicolási Jarrymu. S chilským tenistou se utkal dvakrát v roce 2021 na antukových challenegerech  a oba si připsali po jedné dvousetové výhře.

Osmadvacetiletý Jarry letos ještě neprohrál. Po dvou outsiderech v United Cupu si poradil i se svým prvním soupeřem v Adelaide, na skalp Mattea Arnaldiho se ale pořádně nadřel. Proti Italovi musel znovu po čtvrt roce unikat z mečbolu, podobně jako loni v Pekingu nakonec našel cestu k úspěchu a až po takřka třech a půl hodinách boje zvítězil 6:7, 7:6, 6:4.

Kecmanovič – Draper 7:5, 6:7, 6:7

Velké drama viděli diváci také v souboji Jacka Drapera s Miomirem Kecmanovičem. Dvaadvacetiletý Brit zvítězil až po 3 hodinách a 39 minutách boje 5:7, 7:6, 7:6, když ve druhém setu odvrátil dva mečboly, ve třetím smazal všechny tři brejkboly a rozhodující tie-break otočil ze stavu 2:5.

Závěr navíc zdramatizoval sporný verdikt umpireové rozhodčí, na který si Kecmanovič marně stěžoval u supervizora turnaje. Podle Srba míček z rakety soupeře prolétl skrz síť, přesto bod získal Draper a dostal se ke svému prvnímu mečbolu. Ten sice neproměnil, ale o dokonání obratu se už obrat nenechal.

Svůj úvodní zápas na turnaji zvládlo kompletní kvarteto nejvýše nasazených hráčů. Kromě Jarryho jsou ve čtvrtfinále také Tommy Paul, loňský finalista Sebastian Korda  a Ital Lorenzo Musetti.

Výsledky turnaje ATP 250 v Adelaide