Ostapenkové funguje útočná hra a je ve finále. Kasatkinová postoupila opět bez boje

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Ostapenkové funguje útočná hra a je ve finále. Kasatkinová postoupila opět bez boje
Jelena Ostapenková letos vyhrála šest ze sedmi utkání.
Jelena Ostapenková letos vyhrála šest ze sedmi utkání.AFP
Lotyška Jelena Ostapenková (26) v Adelaide ve svém prvním semifinále na australské půdě porazila 6:2, 7:6 Jekatěrinu Alexandrovovou (29), poprvé od roku 2018 si zajistila návrat do TOP 10 a popatnácté v kariéře postoupila do finále. O 7. titul si vítězka Roland Garros 2017 zahraje s další Ruskou Darjou Kasatkinovou (26), která po obratu ve druhém kole dva dny nehrála. Dvě soupeřky ji pustily dál bez boje, naposledy profitovala z odstoupení světové pětky Jessiky Pegulaové (29).

Alexandrovová – Ostapenková 2:6, 6:7

Jelena Ostapenková získala první set už po 36 minutách hry. Unaveným dojmem působící Jekatěrina Alexandrovová sice den po skalpu světové trojky Jeleny Rybakinové vykřesala naději a ve druhé sadě vedla 5:3, náskok ale neudržela a zápas ukončila dvojchybou.

"Věděla jsem, že Jekatěrina je skvělá hráčka a bude to těžký zápas. Umí skvěle podávat a čistě trefovat míčky. Snažila jsem se jen hrát svou hru, i když jsem ji chvílemi musela hledat. Snažila jsem se být konzistentní a využívat své šance," komentovala Ostapenková, která se po více než pěti letech vrátí do TOP 10.

Statistika zápasu Jekatěrina Alexandrovová – Jelena Ostapenková
Statistika zápasu Jekatěrina Alexandrovová – Jelena OstapenkováLivesport

Výrazně aktivnější Ostapenková zaznamenala 36 winnerů a 22 nevynucených chyb, Alexandrovová zahrála 16 vítězných úderů a jen jedenáctkrát chybovala vlastní vinou. 

"V posledních sezonách mi to moc nefungovalo, když jsem měla hrát agresivněji. Teď cítím, že v rozhodujících chvílích a momentech, kdy potřebuju na soupeřku vyvinout tlak, moje údery fungují. Cítím se lépe než v předchozích sezonách a jsem nadšená, že jsem ve finále," dodala šestadvacetiletá Lotyška, jež vylepšila letošní bilanci na 6:1.  Minulý týden v Brisbane navíc triumfovala ve čtyřhře s Ukrajinkou Ljudmilou Kičenokovou.

Finalistka Roland Garros 2017 Ostapenková postoupila do svého celkově 15. singlového finále, na tvrdém povrchu poprvé od podzimu 2022. Poslední 6. titul slavila loni na trávě v Birminghamu.

V sobotním finále Ostapenková narazí v souboji hráček druhé světové desítky na Darju Kasatkinovou, s níž ve vzájemné bilanci vede 5:2. Poslední duel loni na antuce v Římě vyhrála ve třech setech.

Kasatkinová postoupila druhý den po sobě bez boje. Poté, co proti ní ve čtvrtfinále nenastoupila kvůli zranění levé nohy Němka Laura Siegemundová, nemusela absolvovat ani semifinále proti Američance Jessice Pegulaové. Světová pětka dva dny před startem Australian Open ze soutěže odstoupila kvůli žaludečním potížím.

Finále v Adelaide si šestadvacetiletá Kasatkinová zahraje znovu po roce, loni podlehla Švýcarce Belindě Bencicové. Celkovou bilanci ve finálových duelech má 6:7, naposledy triumfovala v kanadském Granby 2022.

Výsledky turnaje WTA 500 v Adelaide