Lehečka pokračuje na vítězné vlně i v Melbourne, Veselý neudržel vedení proti Filsovi

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lehečka pokračuje na vítězné vlně i v Melbourne, Veselý neudržel vedení proti Filsovi

Jiří Lehečka zahájil obhajobu čtvrtfinále na Australian Open výhrou 3:0 na sety.
Jiří Lehečka zahájil obhajobu čtvrtfinále na Australian Open výhrou 3:0 na sety.AFP
Jiří Lehečka (22) tři dny po premiérovém triumfu na okruhu ATP bez potíží vykročil za obhajobou čtvrtfinále na Australian Open. Český tenista v Melbourne začal hladkým vítězstvím 6:3, 6:2, 6:3 nad Španělem Bernabém Zapatou (27). Naopak hned v prvním kole skončil posedmé z devíti účastí Jiří Veselý (30), který podlehl 6:4, 5:7, 2:6, 3:6 francouzskému talentovi Arthuru Filsovi (19).

Zapata – Lehečka 3:6, 2:6, 3:6

Jiří Lehečka minulý týden v Adelaide přerušil sérii pěti porážek, po čtyřech měsících vyhrál dva zápasy po sobě a nakonec své druhé finále na okruhu ATP přetavil v premiérový titul.

V pravou chvíli si zvedl sebevědomí a vytvořil bodový polštář, neboť triumfoval pouhé tři dny před zahájením obhajoby svého nejlepšího grandslamového výsledku. Loni na Australian Open vyřadil Bornu Čoriče, Camerona Norrieho či Félixe Augera-Aliassimea a dokráčel až do čtvrtfinále.

V Melbourne svou formu v úvodním kole potvrdil. V silném větru na kurtu číslo 13 potvrdil roli favorita proti Bernabému Zapatovi, španělského antukáře přehrál za hodinu a 43 minut hladce 6:3, 6:2, 6:3 a oplatil mu tři roky starou porážku z finále antukového challengeru v polské Poznani.

Statistiky zápasu Bernabé Zapata – Jiří Lehečka
Statistiky zápasu Bernabé Zapata – Jiří LehečkaLivesport

Dvaadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi získal první set díky brejku v šesté hře, ve druhé sadě sebral Zapatovi servis dokonce třikrát. Ve třetím setu odvrátil český tenista za stavu 1:2 tři brejkboly, v sedmé hře naopak prolomil soupeřovo podání a později využil hned první mečbol.

"Nebylo to nic jednoduchého. I když jsem tu včera a předevčírem trénoval, tak ten vítr nebyl takový jako dnes. Docela mě to ráno překvapilo. Věděl jsem ale, že to bude pro oba stejné. Snažil jsem se s tím co nejlépe popasovat a vyšlo to dobře," řekl Radiožurnálu Sport Lehečka.

Dvaatřicátý nasazený Čech soupeře přehrál v poměru vítězných míčů 33:16 a udělal jen 20 nevynucených chyb. Od porážky se světovou jedničkou Novakem Djokovičem v United Cupu vyhrál již šestý zápas v řadě.

Ve druhém kole 23. hráč světa Lehečka narazí na hráče z chvostu první světové stovky Alexe Michelsena. S o tři roky mladším americkým teenagerem se utká poprvé.

Fils – Veselý 4:6, 7:5, 6:2, 6:3

Aktuálně až 293. hráč světa Jiří Veselý startující díky chráněnému žebříčku podlehl 6:4, 5:7, 2:6, 3:6 devatenáctiletému Arthuru Filsovi a prohrál i třetí letošní zápas. Proti o jedenáct let mladšímu Francouzi spáchal 41 nevynucených chyb a zahrál jen 16 vítězných míčů, soupeř jich měl 66. Rodák z Bondoufle si pomohl si také 18 esy.

Veselý sice získal proti 34. hráči světa a čerstvému semifinalistovi z Aucklandu první set, Fils už ale zůstal v dalším průběhu na servisu stoprocentní a díky čtyřem brejkům duel otočil. Při své premiéře v Melbourne tak mohl po dvou hodinách a 44 minutách slavit postup, ke kterému mu pomohla i početná skupina francouzských fanoušků.

Statistika zápasu Arthur Fils – Jiří Veselý
Statistika zápasu Arthur Fils – Jiří VeselýLivesport

Třicetiletý rodák z Příbrami skončil na Australian Open posedmé z devíti účastí hned v prvním kole. Po jedné výhře si připsal pouze v letech 2018 proti krajanu Václavu Šafránkovi a 2021 po pětisetové bitvě s Belgičanem Kimmerem Coppejansem.

Fils si při debutu na Australian Open připsal druhou grandslamovou výhru. Tu první slavil loni na US Open, kdy po pětisetovém boji zdolal Tallona Griekspoora. A právě s Nizozemcem, který udolal po takřka čtyřhodinovém boji 2:6, 3:6, 7:6, 6:4, 7:5 Rusa Romana Safiullina a podruhé v kariéře otočil zápas z 0:2 na sety, si zahraje o překonání grandslamového maxima.

Výsledky Australian Open ve dvouhře mužů