Medveděv má před Australian Open velkou motivaci. Chci se dostat ještě výš, říká

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Medveděv má před Australian Open velkou motivaci. Chci se dostat ještě výš, říká

Medveděv věří, že má před sebou úspěšný rok.
Medveděv věří, že má před sebou úspěšný rok.Reuters
Rok 2024 by mohl být rokem Daniila Medveděva (27). Světová trojka, která exceluje na tvrdém povrchu, může doufat, že se jí konečně podaří překonat na Australian Open poslední překážku a na konci turnaje bude slavit s trofejí v ruce. Od nové tenisové sezony si ale moskevský rodák obecně hodně slibuje.

V letech 2021 a 2022 se Medveděv v Melbourne Parku dostal do finále, ale vždy prohrál. Nejprve ve třech setech s Novakem Djokovičem, následně v pěti setech s Rafaelem Nadalem, a to i přesto, že úvodní dva Rus vyhrál.

Z posledního úderu se Medveděv celkem dlouho vzpamatovával, Španělův comeback ho skutečně zasáhl a celý ročník 2022 pro něj následně byl jako na houpačce. Hezké vzpomínky nemá ani na vyřazení už ve 3. kole v roce 2023, to pro něj znamenalo dočasný konec v nejlepší desítce.

Jenže zatímco většinu zkušených profesionálů by takový propad srazil k zemi, Medveděva motivoval k tomu, aby se znovu postavil na nohy a vrátil se ke svému nejlepšímu tenisu. Brzy začal předvádět svůj um, vyhrál například 25 z 26 zápasů a získal čtyři tituly na pěti turnajích.

Medveděvovy statistiky.
Medveděvovy statistiky.Livesport

První titul na antuce

Ačkoli mu byl odepřen Sunshine Double, když ho v březnu ve finále Indian Wells porazil Carlos Alcaraz, Medveděv se nezastavil. Zvítězil například v Římě, kde získal svůj první titul na antuce. Povrchu, který mu herně vyhovuje úplně nejméně.

Následně vystoupal v žebříčku na třetí místo a sezonu završil semifinálovou účastí ve Wimbledonu a dalším finále na US Open. Tam ho však znovu přehrál nezastavitelný Djokovič.

Přesto Medveděv zakončil rok 2023 s 66 vítězstvími – více než kterýkoli jiný hráč na ATP Tour – přičemž 49 výher přišlo na tvrdém povrchu. Sedmadvacetiletý mazák, který se na tvrdém povrchu dostal do pěti grandslamových finále, bude zkrátka v roce 2024 pod drobnohledem.

"Mám maximální motivaci, abych pokračoval v hledání svých limitů a dostal se ještě výš. Chci být ještě větším profesionálem, snažit se víc bojovat a být lepší na kurtu," řekl pro The National. "Také chci být silnější fyzicky, abych zvládl sezonu až do konce. Snad se mi podaří odehrát spoustu skvělých turnajů," dodal.

Naposledy se Medveděv představil na listopadovém Turnaji mistrů a aktuálně se chystá na start sezony v Austrálii. První grandslam startuje už o víkendu.

Vzhledem k zákazu účasti Ruska na turnaji smíšených družstev United Cup a Medveděvově rozhodnutí nehrát v Brisbane ani v Adelaide, odehraje v Melbourne Parku ostrý zápas po téměř dvou měsících. To vše je nicméně součástí plánu.

"Na konci sezony už jsem duševně dost unavený. Teď se budu snažit dělat věci lépe a doufám, že se stanu lepším hráčem," dodal.