Gauffová je poprvé ve čtvrtfinále Australian Open, Sabalenková na šestém grandslamu v řadě

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Gauffová je poprvé ve čtvrtfinále Australian Open, Sabalenková na šestém grandslamu v řadě
Coco Gauffová letos vyhrála všech devět zápasů.
Coco Gauffová letos vyhrála všech devět zápasů.Profimedia
Favoritky spodní poloviny pavouka na Australian Open ve dvouhře žen pokračují bez sebemenšího zaváhání a po čtyřech kolech zůstávají bez ztráty setu. Američanka Coco Gauffová (19) v osmifinále deklasovala 6:1, 6:2 Polku Magdalenu Frechovou (26), vyhrála i 9. letošní zápas a poprvé v Melbourne postoupila mezi osmičku nejlepších. Obhájkyně titulu Aryna Sabalenková (25) nedala šanci Amandě Anisimovové (22) a do čtvrtfinále postoupila již na šestém grandslamu v řadě.

Frechová – Gauffová 1:6, 2:6

Coco Gauffová má v posledních měsících parádní formu. Ještě na začátku srpna vlastnila jen trofeje z podniků WTA 250, ovšem poté slavila první triumf na podniku WTA 500 (Washington), WTA 1000 (Cincinnati) i na grandslamu (US Open). Životní loňskou sezonu navíc zakončila semifinálovými účastmi v Pekingu a na Turnaji mistryň.

Formu v pauze mezi sezonami evidentně neztratila a v roce 2024 ještě neprohrála. V devíti duelech ztratila jediný set. V Aucklandu úspěšně zvládla premiérovou roli obhájkyně titulu, skvělou finálovou bilanci vylepšila na 7:1 a nyní hraje své nejlepší Australian Open. 

Devatenáctiletá Američanka ve čtyřech duelech v Melbourne neprohrála set a ztratila v nich dohromady jen 16 her. Po Slovence Anně Karolíně Schmiedlové, krajankách Caroline Dolehideové a Alycie Parksové zvládla roli velké favoritky i proti Magdaleně Frechové. O sedm let starší Polku v prvním vzájemném duelu smetla 6:1, 6:2, když nemusela odvracet jediný brejkbol.

"Od prvních minut jsem hrála koncentrovaně a měla zápas pod kontrolou. Jsem moc spokojená se svou hrou a doufám, že výkonnost dokážu udržet a třeba ještě trochu posunout," pochvalovala si světová čtyřka Gauffová, jež od loňského srpna vyhrála 33 z 37 zápasů.

Finalistka Roland Garros 2022 a vítězka US Open 2023 Gauffová postoupila do čtvrtfinále grandslamu pošesté v kariéře, ovšem poprvé v Melbourne. Dosud byla mezi nejlepší osmičkou jen v Paříži, nebo New Yorku. 

O třetí grandslamové semifinále si zahraje s Martou Kosťukovou (h2h 1:0). Jednadvacetiletá Ukrajinka ve svém druhém grandslamovém osmifinále a prvním na Australian Open deklasovala 6:2, 6:1 Rusku Mariu Timofejevovou a postupem do čtvrtfinále překonala své maximum z Roland Garros 2021.

Anisimovová – Sabalenková 3:6, 2:6

Aryna Sabalenková na začátku loňské sezony vyhrála třináct zápasů v řadě. Letošní rok sice zahájila finálovou porážkou v Brisbane, na Australian Open ale sebevědomě kráčí za obhajobou svého jediného grandslamového triumfu.

Pětadvacetiletá Běloruska ve čtyřech duelech neztratila set a prohrála v nich dohromady jen 11 gamů. Po výhrách nad Ellou Seidelovou, Brendou Fruhvirtovou a Lesjou Curenkovou si poradila i s neoblíbenou soupeřkou Amandou Anisimovovou, s níž předtím prohrála čtyři z pěti vzájemných duelů včetně dvou grandslamových.

Až na šestý pokus Sabalenková porazila o tři roky mladší Američanku, která loni na jaře přerušila kvůli syndromu vyhoření kariéru a nyní hrála druhý turnaj po comebacku, 2:0 na sety a připsala si druhé vítězství.

Zápas v Margaret Court Areně už v průběhu šestého gamu přerušil déšť a tenistky musely počkat na zatažení střechy. Sabalenková se ale vykolejit nenechala. Náskok 4:1 udržela a už po 70 minutách zvítězila 6:3, 6:2. Jediný brejkbol úspěšně odvracela až v závěrečném gamu, zaznamenala 18 winnerů a jen 11 nevynucených chyb.

"Jsem strašně šťastná s úrovní své hry a způsobem, jak jsem vyhrála. Hrála jsem s těžkou soupeřkou a moc ráda ji vidím zpátky na kurtu. Je skvělé, že se vrací na okruh," řekla Sabalenková v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

"Dnešní podmínky byly velkou výzvou. Během přestávky jsme se snažily zůstat koncentrované a pak se znovu soustředit na každou výměnu. Myslím, že jsem to zvládla velmi dobře a mohu být s výkonem spokojená," pochvalovala si světová dvojka.

"Děkuju fanouškům za tu fantastickou atmosféru, moc si to tady užívám. Právě díky nim se stávám čím dál silnější a já doufám, že ten progres bude pokračovat až do posledního dne turnaje a uvidíme se ve finále," dodala dobře naladěná rodačka z Minsku.

Sabalenková postoupila do čtvrtfinále na šestém grandslamu po sobě a celkově poosmé v kariéře. V této fázi majorů má fantastickou bilanci 7:0 na zápasy a 14:0 na sety, v nichž musela jen jednou do tie-breaku.

O semifinále na šestém grandslamu v řadě si finalistka loňského US Open zahraje s Barborou Krejčíkovou. S Češkou, která zastavila kometu Mirru Andrejevovou, vyhrála pět ze šesti soubojů.

Výsledky Australian Open ve dvouhře žen