Sabalenková poprvé na tour neztratila jediný game, do osmifinále prolétla i Gauffová

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Sabalenková poprvé na tour neztratila jediný game, do osmifinále prolétla i Gauffová
Sabalenková poprvé v kariéře zvítězila na tour bez ztráty gamu.
Sabalenková poprvé v kariéře zvítězila na tour bez ztráty gamu.AFP
Aryna Sabalenková (25) pokračuje na Australian Open v suverénní obhajobě svého jediného dosavadního grandslamového triumfu. Světová dvojka ve třetím kole zničila 6:0, 6:0 nasazenou osmadvacítku Lesju Curenkovou (34) a poprvé v kariéře zvítězila na nejvyšším okruhu bez ztráty gamu. Do osmifinále prošla suverénně také Coco Gauffová (19), úřadující šampionka US Open deklasovala krajanku Alyciu Parksovou (23).

Curenková – Sabalenková 0:6, 0:6

Aryna Sabalenková vyhrála loni v Austrálii všech 11 utkání a stala se zbrusu novou grandslamovou šampionkou. V Melbourne Parku má tak letos o motivaci postaráno. Kromě úspěšné obhajoby titulu si bude chtít spravit chuť po semifinálových nezdarech na French Open a ve Wimbledonu a také ve finále US Open. Navíc už přes osm měsíců čeká na další triumf, poslední slavila v květnu v Madridu.

Na Australian Open zatím kosí jednu soupeřku za druhou. V úvodním kole povolila jen jeden game Elle Seidelové, ve druhém jasně přehrála další náctiletou kvalifikantku Brendu Fruhvirtovou a v souboji o osmifinále zničila za necelou hodinu dvěma kanáry zkušenou Lesju Curenkovou.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Bývalá světová jednička zvítězila bez ztráty gamu teprve podruhé v kariéře. Poprvé tak učinila v roce 2015 na turnaji ITF s dotací 10 tisíc dolarů v turecké Antalyi. Finalistka generálky v Brisbane měla na kurtu jasnou převahu, jedinou brejkbolovou hrozbu odvrátila a na příjmu získala 27 z 39 bodů.

Zmíněnému brejkbolu čelila Běloruska hned v úvodním gamu a zápas by se možná ubíral alespoň trochu jiným směrem, kdyby Ukrajinka šanci proměnila. Na Australian Open došlo na výsledek 6:0, 6:0 poprvé od ročníku 2021, kdy v prvním kole takto dominovala domácí Ashleigh Bartyová.

"V minulém roce Iga (Šwiateková) vyhrála spoustu setů rozdílem 6:0. Jedním z mých cílů je se k ní přiblížit," řekla s úsměvem na kurtu Sabalenková. "Jsem moc spokojená, na jaké úrovni teď hraji. Doufám, že v tom budu pokračovat a pokusím se ještě trochu zlepšit," doplnila.

Sabalenková, která potřebovala na tři výhry necelé tři hodiny a dohromady ztratila jen šest gamů, postoupila už na šestém grandslamu v řadě do druhého týdne. V obhajobě svého jediného grandslamového titulu bude pokračovat proti Amandě Anisimovové. S Američankou ve vzájemné bilanci prohrává 1:4, nicméně poslední měření sil předloni v Římě vyhrála.

Anisimovová zdolala 7:5, 6:4 bývalou světovou dvojku Paulu Badosaovou vracející se po zranění a potřetí v kariéře prošla do osmifinále Australian Open. Bývalá světová jednadvacítka, jež uzavřela loňskou sezonu kvůli syndromu vyhoření už v dubnu, bude v neděli usilovat o vylepšení svého maxima v Melbourne Parku.

Parksová – Gauffová 0:6, 2:6

Coco Gauffová loni v létě poprvé triumfovala na akcích WTA 500 (Washington), na prestižních "tisícovkách" (Cincinnati) i na grandslamech (US Open) a od začátku srpna do konce roku zvládla 24 z 28 duelů. V životní formě pokračuje také na začátku letošní sezony, ve které je stále neporažena.

Devatenáctiletá Američanka před dvěma týdny v Aucklandu poprvé v kariéře obhájila titul a na probíhajícím Australian Open protáhla svou aktuální neporazitelnost na grandslamech na 10 utkání. Takovou vítěznou sérii na podnicích velké čtyřky předvedly v tomto století coby teenagerky už jen Světlana Kuzněcovová, Maria Šarapovová a aktuální světová jednička Iga Šwiateková. Z Američanek se to v open éře jako náctiletým povedlo pouze Chris Evertové, Tracy Austinové a Sereně Williamsové.

Světová čtyřka a jedna z největších favoritek nepovolila set Slovence Anně Karolíně Schmiedlové, Caroline Dolehideové ani další krajance Alycii Parksové. Poslední jmenovanou nechala tvořit hru a tato taktika se ukázala jako správná. Starší z Američanek totiž trefila jen 11 vítězných úderů a spáchala 34 nevynucených chyb včetně osmi dvojchyb.

Gauffová je v osmifinále Australian Open už potřetí, v roce 2020 v něm prohrála s pozdější šampionkou Sofií Keninovou a loni s Jelenou Ostapenkovou. Tentokrát bude mít papírově mnohem slabší soupeřku, a sice Magdalenu Frechovou.

Frechová ve druhém kole senzačně vyřadila Caroline Garciaovou a na 33. pokus vybojovala svůj první skalp TOP 50 na tvrdých površích. O dva dny později zdolala po třech hodinách 4:6, 7:5, 6:4 debutantku v hlavních soutěžích grandslamů Anastasii Zacharovovou a poprvé postoupila do osmifinále majorů. V neděli zabojuje o své první čtvrtfinále na betonech na nejvyšší tour.

Marta Kosťuková zlikvidovala ve třetím kole manko setu a brejku a Elinu Avanesjanovou, senzační přemožitelku Marie Sakkariové z předchozího kola, přetlačila 2:6, 6:4, 6:4. Šampionka místní juniorky uspěla v této fázi úvodního majoru sezony až na čtvrtý pokus a vyrovnala své grandslamové maximum. O první čtvrtfinále se popere s Marií Timofejevovou.

Timofejevová pokračuje ve fantastickém debutu v hlavních soutěžích grandslamů. Po Alizé Cornetové a bývalé šampionce Caroline Wozniacké našla 20letá ruská kvalifikantka recept i na Beatriz Haddadovou Maiaovou, nasazenou desítku po parádní otočce v úvodní sadě porazila 7:6, 6:3.

Výsledky ženské dvouhry na Australian Open