Nosková si o první grandslamové finále nezahraje. Dvouhra Australian Open pokračuje bez Čechů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Nosková si o první grandslamové finále nezahraje. Dvouhra Australian Open pokračuje bez Čechů
Nosková skončila na Australian Open ve čtvrtfinále.
Nosková skončila na Australian Open ve čtvrtfinále.AFP
Linda Nosková (19) zakončila své parádní tažení na letošním Australian Open před branami semifinále. Poslední česká naděje ve dvouhře nevyužila jedinečnou šanci zahrát si své první finále na majorech, když v souboji debutantek ve čtvrtfinále grandslamů podlehla 3:6, 4:6 kvalifikantce Dajaně Jastremské (23), která v Melbourne Parku vyhrála už osm zápasů a vyřadila také Markétu Vondroušovou. Ukrajinka se v semifinále střetne s Qinwen Zheng (21).

Nosková – Jastremská 3:6, 4:6

Linda Nosková znovu po roce vstoupila do sezony odvráceným mečbolem a parádním výsledkem na jedné ze silně obsazených australských generálek. Jedna z nejtalentovanějších teenagerek se loni v Adelaide probojovala z kvalifikace až do svého prvního finále na nejvyšším okruhu a letos v Brisbane dokráčela mezi nejlepší kvarteto.

Zatímco loni dorazila na Australian Open pár hodin po náročném tažení v Adelaide, musela do kvalifikace a nezvládla hned úvodní zápas, letos měla před startem úvodního grandslamu roku dostatečný odpočinek a několikrát při svém debutu v hlavním losu v Melbourne Parku vylepšila své maximum na podnicích velké čtyřky. Tím bylo ještě před několika dny druhé kolo na loňských French Open a US Open.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

V Melbourne Parku potvrdila, že jí australské podmínky náramně sedí. Po zvládnutém derby s Marií Bouzkovou si poradila s McCartney Kesslerovou a ve třetím kole šokovala obratem proti světové jedničce a největší favoritce Ize Šwiatekové. Proti Polce zaznamenala svůj čtvrtý kariérní skalp TOP 10, tři z nich zapsala na půdě Austrálie. Do druhého týdne vstoupila rychlou výhrou nad Elinou Svitolinovou, která po třech gamech kvůli zranění zad vzdala.

Přes další ukrajinskou zástupkyni však neprošla. Do premiérového souboje s 93. hráčkou světa Dajanou Jastremskou vstoupila jako favoritka, nicméně tato role jí v závěrečných kolech grandslamu evidentně vůbec nesedla. Proti rozjeté kvalifikantce začala brejkem na 2:1, ale od té doby příliš chybovala, náskok okamžitě ztratila a po nevyužitém brejkbolu v sedmé hře už tahala za kratší konec.

V přestřelkách se vůbec nedokázala dostat k vítězným úderům, které její hru normálně zdobí. Rodačka z Bystřičky na Vsetínsku nakonec trefila jen šest vítězných úderů oproti 21 nevynucených chybám, přičemž znovu už servis soupeřce nesebrala. Ve druhé sadě si nevypracovala ani jednu brejkbolovou příležitost.

Česko mohlo mít už na čtvrtém grandslamu v řadě zastoupení v semifinále dvouhry. Loni na French Open bojovala o titul Karolína Muchová, ve Wimbledonu triumfovala Markéta Vondroušová a na US Open se dostala mezi poslední čtyřku Muchová. Na Australian Open to dotáhla z Češek do semifinále jako poslední Muchová před třemi lety. Loni skončili v Melbourne před branami semifinále Jiří Lehečka a Karolína Plíšková a letos Nosková s Barborou Krejčíkovou, která ve čtvrtfinále neuspěla ani předloni.

Nosková, jež si zhoršila svou čtvrtfinálovou bilanci na nejvyšším okruhu na 4:3, se může v novém vydání žebříčku těšit na vylepšení svého dosavadního maxima. V pondělí bude figurovat nejhůře na 31. místě, dosud byla nejvýše světovou čtyřicítkou.

"V porovnání s předchozími dny bylo velké horko. Míče létaly velmi rychle a ona také hrála dost rychle. Já jsem naopak měla pocit, že nejsem stoprocentně na kurtu. Možná to bylo i tím, že jsem minulý zápas moc nehrála," řekla na tiskové konferenci Nosková. "Měla jsem tak dva volné dny. Od začátku jsem se nezvládla dostat mentálně do zápasu. Ona naopak brzy vedla a zápas kontrolovala," doplnila.

Jastremská se v létě 2021 vrátila po několikaměsíčním dopingovém trestu, který jí byl po odvolání zrušen. Bývalá světová jednadvacítka sice své jméno očistila, nicméně po návratu nebyla stejnou hráčkou, neustále se trápila napříč všemi úrovněmi a pohybovala se maximálně ve druhé půlce elitní stovky pořadí. Na Australian Open si ovšem zajistila návrat do TOP 30 a je teprve druhou kvalifikantkou, která to dotáhla v Melbourne Parku až do semifinále (Christine Doreyová 1978).

"Je to skvělé, zapsat se do historie. Tou dobou jsem se ještě ani nenarodila. Jsem šťastná a unavená." uvedla v rozhovoru na kurtu Jastremská. "Ani nijak necítím, že hraju tak dobře. Snažím se jen hrát, jak to jde, protože jsem velmi unavená. Snažím se ze sebe vydat maximum, co to jde a zbytek už je jen boj," doplnila.

Po cestě do něj vyřadila mimo jiné úradující wimbledonskou vítězku Vondroušovou a dvojnásobnou šampionku úvodního majoru sezony Viktorii Azarenkovou. Přitom ve všech třech kvalifikačních zápasech potřebovala tři sety a na nejvyšším okruhu zaregistrovala poslední vítěznou sérii v hlavních soutěžích a poslední čtvrtfinále předloni v Birminghamu.

Kalinská – Qinwen Zheng 7:6, 3:6, 1:6

Hratelnou soupeřku bude mít Jastremská i v semifinále. V pohádkové jízdě bude pokračovat premiérovým soubojem s turnajovou dvanáctkou Qinwen Zheng. Číňanka hned na začátku letošní sezony zaznamenala další výrazný progres. Loni posbírala v Palermu a Zhengzhou své první tituly z turnajů WTA, zahrála si finále na WTA Elite Trophy a na US Open prošla do svého prvního grandslamového čtvrtfinále.

Ve výborných výkonech pokračuje při svém třetím startu na Australian Open, kde bylo jejím předchozím maximem druhé kolo. V Melbourne Parku pravidelně střídá třísetovou a dvousetovou výhru, ve čtvrtfinále s Annou Kalinskou zvítězila až po obratu. Ruska dokázala v úvodní sadě dvakrát zlikvidovat manko brejku a získat ji v tie-breaku, nicméně po ztrátě servisu v osmé hře druhého dějství už začala fyzicky odpadat a ve zbytku utkání uhrála jen jeden game.

Jednadvacetiletá Zheng je první čínskou semifinalistkou Australian Open po 10 letech, v roce 2014 ovládla úvodní grandslam sezony Na Li. Postupem mezi nejlepší kvarteto si zajistila premiérový posun do TOP 10 světového pořadí, ve které nahradí Barboru Krejčíkovou.

Horní polovina pavouka nabídne díky vítězství Noskové nad Šwiatekovou, výhře Jastremské nad Azarenkovou či selhání loňské finalistky Jeleny Rybakinové zbrusu novou grandslamovou finalistku. Druhá semifinálová dvojice vznikla již v úterý, obhájkyně titulu Aryna Sabalenková si po skalpu Barbory Krejčíkové zajistila souboj s úřadující šampionkou US Open Coco Gauffovou.

Výsledky dvouhry žen na Australian Open