Nosková je ve čtvrtfinále Australian Open, Svitolinová jí po třech gamech vzdala

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nosková je ve čtvrtfinále Australian Open, Svitolinová jí po třech gamech vzdala

Aktualizováno
Linda Nosková už potřetí vylepšila své grandslamové maximum
Linda Nosková už potřetí vylepšila své grandslamové maximumAFP
Linda Nosková (19) na Australian Open dva dny po skalpu světové jedničky Igy Šwiatekové postoupila už do čtvrtfinále a potřetí vylepšila své grandslamové maximum. Osmifinálový souboj s Elinou Svitolinovou(29) v Margaret Court Areně si příliš neužila, soupeřka po třech gamech kvůli bolestem zad vzdala. Česká teenagerka v boji o místo mezi čtyřkou nejlepších vyzve další Ukrajinku Dajanu Jastremskou (23), jež vyřadila dvojnásobnou šampionku Viktorii Azarenkovou (34) a už v prvním kole zastavila Markétu Vondroušovou. Vítězka si o finále zahraje s Číňankou Qinwen Zheng (21), nebo Ruskou Annou Kalinskou (25).

Nosková – Svitolinová 3:0 / skreč S.

Zatímco loni Linda Nosková na Australian Open skončila v prvním kole kvalifikace i vinou únavy po přesunu z Adelaide, kde dva dny předtím prohrála své první finále na okruhu WTA, letos už jako světová padesátka o místo mezi elitou turnaje bojovat nemusela. Po úspěšné jízdě do semifinále na pětistovce v Brisbane měla týden na odpočinek a nyní svou premiéru v hlavní soutěži Australian Open přetavuje v životní grandslamový výsledek.

Z předchozích pěti startů bylo maximem vítězky dívčího French Open 2021 druhé kolo (French Open 2023 a US Open 2023), v Melbourne se však dostala již přes čtyři překážky a třikrát ho překonala. Po výhrách nad krajankou Marií Bouzkovou a Američankou McCartney Kesslerovou nemusela dva dny po životním skalpu osmnáct zápasů neporažené světové jedničky Polky Igy Šwiatekové dlouho bojovat o postup přes bývalou světovou trojku Elinu Svitolinovou.

"Nevím, co se stalo, ale už v prvním gamu mi do zad začala vystřelovat ostrá bolest. Nemohla jsem nic dělat, záda jsem měla zcela zablokovaná. Jsem z toho teď samozřejmě dost smutná," vysvětlovala Svitolinová na tiskové konferenci.

"Už jsem na sobě něco cítila, ale bylo to normální vzhledem k fázi turnaje. Ve čtvrtém kole už máte některé části těla trochu zatuhlá. Ale žádnou speciální bolest jsem předtím necítila. Myslím, že tohle se mi stalo poprvé. V minulosti to spíš byla zatuhlá záda po zápase z předchozího dne," dodala manželka francouzského tenisty Gaëla Monfilse.

Devatenáctiletá Češka do utkání vstoupila brejkem. Servis o deset let starší Ukrajince, která loni na jaře obnovila kariéru po mateřské pauze a během necelého roku se v žebříčku vyšplhala již na 23. místo, sebrala po zhruba desetiminutovém boji. A když následně čistou hrou udržela své podání, bolestí zad limitovaná soupeřka odešla na lavičku a využila medical timeoutu.

Fyzioterapeutka jí ale v pokračování v zápase pomoct nedokázala. Svitolinová se sice ještě na kurt vrátila, ale když i podruhé přišla o servis, za stavu 0:3 skrečovala a se slzami v očích opustila Margaret Court Arenu. 

"Dnešní výhra se rozhodně nerodila takovou cestou, jakou bych si představovala. Eliny mi je líto, doufám, že se dá brzy do pořádku. A uvidíme, co se stane v dalším kole," řekla Nosková bezprostředně po postupu v pozápasovém rozhovoru na kurtu. 

"Musela jsem se na dnešní zápas hodně soustředit, protože jsem měla za sebou tu výhru nad Šwiatekovou. Lidé na to dost reagovali a já měla tendenci se k tomu pořád vracet. Bylo to mentálně těžké soustředit se na další utkání," přiznala rodačka ze Vsetína.

Svěřenkyně Tomáše Krupy a Davida Kotyzy upravila parádní letošní bilanci na 8:1, když jedinou porážku utrpěla se světovou čtyřkou Jelenou Rybakinovou. Sama v žebříčku vyletí z 50. místa s velkou pravděpodobností až do TOP 30 a překoná své maximum (40. místo).

Azarenková – Jastremská 6:7, 4:6

O postup do semifinále se Nosková utká ve středu s Dajanou Jastremskou. Třiadvacetiletá ukrajinská kvalifikantka v Rod Laver Areně zdolala 7:6, 6:4 běloruskou šampionku z let 2012 a 2013 Viktorii Azarenkovou a postupem do čtvrtfinále překonala své grandslamové maximum z Wimbledonu 2019.

"Musím se teď nadechnout, protože srdce mi strašně buší, jako by mi mělo vyskočit z těla," radovala se dojatá Jastremská, která už v úvodním kole smetla vítězku loňského Wimbledonu Markétu Vondroušovou. 

V prvním setu přitom Jastremská ztratila vedení 3:1 a prohrávala 3:5. Soupeřka dvakrát podávala na vítězství, měla i dva setboly, ale nevyužila je. Druhou sadu ukrajinská tenistka otočila ze stavu 0:3 a po více než dvou hodinách boje vyrovnala vzájemnou bilanci na 2:2.

Statistiky zápasu Viktoria Azarenková – Dajana Jastremská
Statistiky zápasu Viktoria Azarenková – Dajana JastremskáLivesport

"Celý zápas jsem musela dotahovat. Jako bych běžela za vlakem, který mi ujíždí. Ale vždy jsem se dokázala vrátit a dopadlo to skvěle," pochvalovala si Jastremská, jež soupeřku přestřílela na vítězné údery drtivě 38:16.

"Ráda hraju agresivně a samozřejmě nerada dělám chyby. Trochu jsem se cítila unaveně a dostávala pokyny, ať hraju na dva údery. Ale samozřejmě ne vždy to jde. Snažila jsem si ten zápas užívat a viděla jsem, že tým mi věří," smála se šťastná Ukrajinka, jež včetně kvalifikace vyhrála sedm utkání v řadě.

"Únavu už trochu cítím. Zítra si dám asi volno, na kurt vůbec nepůjdu. Těším se na čtvrtfinále a budu se snažit nedostat sama sebe pod tlak," dodala 93. hráčka světa, která už v minulosti figurovala na 21. příčce. 

Nová překvapivá finalistka

Letošní Australian Open ve dvouhře žen tak pozná minimálně jednu překvapivou finalistku. Vítězka duelu Noskové s Jastremskou v semifinále narazí už den po středečním vzájemném souboji na Číňanku Qinwen Zheng, nebo Rusku Annu Kalinskou, přičemž pouze světová patnáctka Qinwen Zheng má z tohoto kvarteta zkušenosti se čtvrtfinále grandslamu (čtvrtfinále US Open 2023).

Qinwen Zheng – Dodinová 6:0, 6:3

Jednadvacetiletá Qinwen Zheng po předchozí tříhodinové bitvě s krajankou Yafan Wang smetla za 59 minut hry 6:0, 6:3 Francouzku Océane Dodinovou a postupem do čtvrtfinále vyrovnala své grandslamové maximum z loňského US Open.

"Jsem šťastná, že jsem postoupila do čtvrtfinále. Cítím se tu jako na domácím grandslamu a s tím přichází určitý tlak. Ale snažím se soustředit sama na sebe, jít den za dnem a příliš nad tím nepřemýšlet," uvedla Qinwen Zheng, jež kráčí ve šlépějích své krajanky a šampionky z roku 2014 Na Li. Ve světovém žebříčku ji dělí už jen jedna výhra od posunu do TOP 10.

Paoliniová – Kalinská 4:6, 2:6

75. hráčka světa Kalinská v Melbourne už potřetí vylepšila svůj nejlepší výsledek na grandslamových turnajích. Při premiéře v osmifinále pětadvacetiletá Ruska porazila 6:4, 6:2 nasazenou Italku Jasmine Paoliniovou.

Po zápase dostala často omílanou otázku, zda by věřila, že postoupí do čtvrtfinále, pokud by jí to někdo před turnajem řekl. "Věřila bych. Věřím sama sobě," prohlásila sebevědomá Kalinská, jež loni laborovala se zraněním zad.

Dvě Češky ve čtvrtfinále

Česká tenistka je ve čtvrtfinále i ve spodní polovině pavouka. Barbora Krejčíková už v neděli zdolala Mirru Andrejevovou a chystá se na úterní souboj o semifinále proti obhájkyni titulu Aryně Sabalenkové z Běloruska. Poslední čtvrtfinálovou dvojici tvoří Američanka Coco Gauffová a Ukrajinka Marta Kosťuková. Pouze Česko a Ukrajina tak má mezi osmičkou nejlepších dvě zástupkyně.

Po dvou českých zástupcích je ve čtvrtfinále také ve čtyřhře mužů a čtyřhře žen. Ve vzájemných soubojích o místo v semifinále se proti sobě postaví Tomáš Macháč (s Číňanem Zhizhen Zhangem) a Adam Pavlásek (s Uruguaycem Arielem Beharem), v soutěži žen dojde na pikantní souboj loňských šampionek Kateřiny Siniakové (s Australankou Storm Hunterovou) a Barbory Krejčíkové (s Němkou Laurou Siegemundovou, které se utkají hned na prvním grandslamu po loňském přerušení úspěšné spolupráce.

Výsledky Australian Open ve dvouhře žen