Adeptky na titul na Australian Open? Jednička Šwiateková a obhájkyně Sabalenková

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Adeptky na titul na Australian Open? Jednička Šwiateková a obhájkyně Sabalenková

Iga Šwiateková patří k největším favoritkám prvního grandslamu sezony.
Iga Šwiateková patří k největším favoritkám prvního grandslamu sezony.Profimedia
Mezi největší favoritky ženské dvouhry na Australian Open se řadí světová jednička Iga Šwiateková (22), obhájkyně titulu Aryna Sabalenková (25) a Jelena Rybakinová (24) s Coco Gauffovou (19). Čtyři nejvýše nasazené hráčky mají na kontě alespoň jeden grandslamový triumf a výsledkově i výkonnostně jsou daleko před ostatními kolegyněmi.

Tenistky budou v Melbourne Parku usilovat o první letošní grandslamový triumf netradičně už od neděle. Vítězka si v sobotu 27. ledna převezme Daphne Akhurst Memorial Cup, pohár pojmenovaný po bývalé australské tenistce, jež mezi lety 1925 až 1930 pětkrát ovládla domácí grandslam.

Největší favoritky jsou zástupkyně TOP 4 a kurzová nabídka odpovídá jejich postavení v žebříčku. Největší favoritkou je tedy světová jednička Šwiateková, následují obhájkyně titulu Sabalenková, loňská finalistka Rybakinová a úřadující šampionka US Open Gauffová.

Určitě existuje šance, že v Melbourne dojde na překvapení a trofej pro šampionku pozvedne jiná hráčka. Před startem turnaje to tak ale nevypadá. Nejlépe si v posledních týdnech a měsících vedla Šwiateková, nicméně v závěrečných dvou kolech mohou rozhodovat maličkosti.

Divokou kartu do hlavní soutěže obdržely domácí Taylah Prestonová, Kimberly Birrellová, Olivia Gadecká a Darja Savilleová, Američanka McCartney Kesslerová, bývalá šampionka Caroline Wozniacká z Dánska, Francouzka Alizé Cornetová a Japonka Mai Hontamaová.

Z Češek mají největší šanci Vondroušová a Krejčíková

Šwiateková se bez ohledu na výsledek udrží na tenisovém trůnu. Zatímco Polka obhajuje jen osmifinále a má náskok téměr 1000 bodů, světové dvojce Sabalenkové se odečtou body za titul a trojce Rybakinové za finálovou účast.

Celková dotace činí 86,5 milionu australských dolarů (cca 1,3 miliardy korun). Vítězka si přijde na 3,15 milionu (cca 47,4 milionu korun) a připíše si do žebříčku WTA rovných 2 000 bodů.

Iga Šwiateková

V sezoně 2023 nedominovala tak jako v té předchozí, ale úspěšně obhájila triumf na French Open a trofejí nakonec posbírala šest. Dvaadvacetiletá Polka slavila také v Dauhá, Stuttgartu, Varšavě, Pekingu a poprvé na Turnaji mistryň. O tenisový trůn přišla jen na pár týdnů a na pozici světové jedničky opět přezimovala. Hardové grandslamy se jí nepovedly, v Melbourne i v New Yorku skončila již v osmifinále.

Vizitka Igy Šwiatekové.
Vizitka Igy Šwiatekové.Livesport

Nejlepší letošní výsledky: První individuální turnaj

Největší letošní úspěchy na venkovních betonech: První individuální turnaj

Letošní bilance: 5:0

Letošní bilance na venkovních betonech: 5:0

Poslední porážku v soutěžních zápasech zaznamenala na konci září ve čtvrtfinále v Tokiu s Veronikou Kuděrmetovovou. Od té doby zvládla všech 16 utkání, po triumfu v Pekingu ovládla bez ztráty setu Turnaj mistryň a v letošním United Cupu uspěla ve všech pěti dvouhrách.

Bilance z posledních 10 zápasů: 10:0

Generálka: United Cup (bilance 5:0)

Na Australian Open debutovala v roce 2019 a vypadla ve druhém kole, ovšem při všech čtyřech dalších účastech hrála ve druhém týdnu. Jejím maximem je předloňské semifinále, loni skončila v osmifinále na pozdější finalistce Jeleně Rybakinové.

Kariérní bilance: 15:5

Nejlepší výsledek: Semifinále (2022)

Loňský výsledek: Osmifinále

Aryna Sabalenková

Minulou sezonu může hodnotit jako zatím tu nejlepší v kariéře. Pětadvacetiletá Běloruska neprohrála loni na australské půdě ani jeden zápas a stala se zbrusu novou grandslamovou šampionkou. Navíc se po US Open stala na několik týdnů novou světovou jedničkou a trofej pro vítězku si odvezla ještě z Adelaide a Madridu. Na další titul však čeká od května, od začátku French Open přitom byla šestkrát minimálně v semifinále.

Vizitka Aryny Sabalenkové.
Vizitka Aryny Sabalenkové.Livesport

Nejlepší letošní výsledky: Brisbane (finále)

Největší letošní úspěchy na venkovních betonech: Brisbane (finále)

Letošní bilance: 4:1

Letošní bilance na venkovních betonech: 4:1

Letos dlouho natahovala svou vítěznou sérii na australském kontinentu. V Brisbane suverénně přehrála Luciu Bronzettiovou, Lin Zhu, Darju Kasatkinovou i dvojnásobnou šampionku Viktorii Azarenkovou. Ve finále však schytala výprask a kanára od ještě více rozjeté Jeleny Rybakinové.

Bilance z posledních 10 zápasů: 6:4

Generálka: Brisbane (finále)

Vzhledem k loňskému triumfu je Australian Open v tuto chvíli jejím nejlepším grandslamem. V hlavní soutěži úvodního majoru roku startuje posedmé a při posledních třech návštěvách došla alespoň do osmifinále.

Kariérní bilance: 15:5

Nejlepší výsledek: Triumf (2023)

Loňský výsledek: Triumf

Jelena Rybakinová

Loni si zahrála čtyři finále, všechna na podnicích WTA 1000 či vyšších, a na Australian Open byla kousek od svého druhého grandslamového titulu. Čtyřiadvacetiletá ruská rodačka reprezentující Kazachstán triumfovala v Indian Wells a Římě a v Miami byla blízko ke zkompletování Sunshine Doublu. V žebříčku se bývalá wimbledonská šampionka vyšplhala na třetí místo.

Vizitka Jeleny Rybakinové.
Vizitka Jeleny Rybakinové.Livesport

Nejlepší letošní výsledky: Brisbane (triumf)

Největší letošní úspěchy na venkovních betonech: Brisbane (triumf)

Letošní bilance: 6:1

Letošní bilance na venkovních betonech: 6:1

Letošní sezonu odstartovala tím nejlepším možným způsobem. V ani jednom z pěti zápasů v Brisbane neztratila více než pět gamů, ve finále deklasovala Arynu Sabalenkovou a získala svůj šestý titul, první od květnového Říma. V Adelaide ale ve formě nebyla, po trápení proti Cristině Bucsaové jasně prohrála čtvrtfinále s Jekatěrinou Alexandrovovou.

Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3

Generálka: Brisbane (triumf), Adelaide (čtvrtfinále)

Na Australian Open zvládla při všech čtyřech startech v hlavní soutěži úvodní kolo. Do druhého týdne se poprvé podívala až loni, kdy ve finále těsně nestačila na Sabalenkovou.

Kariérní bilance: 10:4

Nejlepší výsledek: Finále (2023)

Loňský výsledek: Finále

Coco Gauffová

Loni touto dobou získala v Aucklandu svůj třetí kariérní titul, všechny vybojovala na nejmenších akcích WTA 250. Devatenáctiletá Američanka je ovšem od léta v životní formě a poprvé triumfovala na podnicích WTA 500 (Washington), na prestižních "tisícovkách" (Cincinnati) i na grandslamech (US Open). Od začátku srpna absolvovala 33 zápasů s parádní úspěšností 29 vítězství a pouhých čtyř porážek.

Vizitka Coco Gauffové.
Vizitka Coco Gauffové.Livesport

Nejlepší letošní výsledky: Auckland (triumf)

Největší letošní úspěchy na venkovních betonech: Auckland (triumf)

Letošní bilance: 5:0

Letošní bilance na venkovních betonech: 5:0

Hned na začátku letošní sezony měla důvod k radosti. Poprvé v kariéře totiž obhájila titul, když protáhla svou neporazitelnost v Aucklandu na 10 duelů. Set povolila pouze ve finále zkušené Elině Svitolinové a dosáhla na svou sedmou trofej.

Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3

Generálka: Auckland (triumf)

Na Australian Open zatím žádný výraznější výsledek nezaznamenala, což by se letos mělo změnit. Za sebou má čtyři starty, v letech 2020 a 2023 došla do osmifinále, které je jejím maximem.

Kariérní bilance: 7:4

Nejlepší výsledek: Osmifinále (2020, 2023)

Loňský výsledek: Osmifinále

Program Australian Open WTA