Krejčíková byla tentokrát suverénní a je ve třetím kole, Fruhvirtová prohrála se Sabalenkovou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Krejčíková byla tentokrát suverénní a je ve třetím kole, Fruhvirtová prohrála se Sabalenkovou
Aktualizováno
Krejčíková tentokrát dominovala a je ve 3. kole Australian Open.
Krejčíková tentokrát dominovala a je ve 3. kole Australian Open.AFP
Barbora Krejčíková (28) měla v úvodním kole letošního Australian Open obrovské potíže s hráčkou druhé stovky a divokou kartou Mai Hontamaovou, ale v dalším zápase předvedla mnohem lepší výkon a přehrála snadno 6:2, 6:2 kolegyni z TOP 100 žebříčku Tamaru Korpatschovou (28). Brenda Fruhvirtová (16) proti Aryně Sabalenkové (25) překvapivé vítězství neslavila, s obhájkyní titulu prohrála 3:6, 2:6.

Korpatschová – Krejčíková 2:6, 2:6

Barbora Krejčíková loni v Dubaji porazila tehdejší světovou trojku, dvojku i jedničku a poprvé triumfovala na turnajích WTA 1000. Přestože takovou formu ve zbytku roku nenašla, odvezla si trofej ještě ze San Diega a hrála finále také v Birminghamu a Zhengzhou.

Poslední týdny předchozí sezony pro ni byly ve znamení zklamání. Po nepovedeném singlovém vystoupení na WTA Elite Trophy přišel konec ve skupině ve čtyřhře na Turnaji mistryň, neúspěch v semifinále Billie Jean King Cupu s Kanadou a přerušení úspěšné deblové spolupráce s Kateřinou Siniakovou, který iniciovala její krajanka.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Do letošní sezony vstoupila porážkou s kvalifikantkou Annou Kalinskou v Adelaide a hned po prvním zápase se mohla rozloučit i s Australian Open. S divokou kartou a hráčkou až druhé stovky žebříčku Mai Hontamaovou totiž prohrávala o set a brejk a další manko brejku musela řešit v rozhodující sadě.

V premiérovém vzájemném souboji s Tamarou Korpatschovou však předvedla mnohem lepší výkon, ačkoli musela na začátek zápasu kvůli dešti čekat tři hodiny. Proti Němce nastřílela osm es, po prvním i druhém podání ztratila pouhé čtyři body a odvrátila obě brejkbolové hrozby. Zatímco s Japonkou bojovala o postup skoro dvě a půl hodiny, ve středu strávila na kurtu o hodinu méně.

"S dnešním výkonem jsem moc spokojená, dařilo se mi od začátku do konce. Cítila jsem se lépe než v prvním kole. Dobře jsem podávala, dobře jsem ji tlačila. Jsem ráda, že jsem zahrála kvalitní zápas," řekla Krejčíková webu Tenisovýsvět.cz.

Bývalá šampionka French Open si třetí kolo na grandslamech zahraje přesně po roce. Při posledních dvou startech na Australian Open se dostala do čtvrtfinále a do osmifinále, v němž loni podlehla Jessice Pegulaové. Její další soupeřkou bude deblová světová jednička a domácí kvalifikantka Storm Hunterová, která je ve třetím kole majorů poprvé v kariéře.

Ve čtvrtek nastoupí k utkání druhého kola Linda Nosková proti divoké kartě McCartney Kesslerové a Kateřina Siniaková proti Viktoriji Golubicové.

B. Fruhvirtová – Sabalenková 3:6, 2:6

Brenda Fruhvirtová ve své kariéře vyhrála všech 15 profesionálních finále, ale první vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu si jedna z nejtalentovanějších teenagerek připsala až před dvěma týdny v Aucklandu proti Anně Blinkovové.

Několik dnů po premiérovém skalpu TOP 100 zaznamenala další. Na Australian Open znovu po roce zvládla tříkolové kvalifikační boje a tentokrát solidní formu zužitkovala k prvnímu postupu do druhého kola grandslamových turnajů a vítězství nad Anou Bogdanovou.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Ve druhém kole vyzvala nasazenou dvojku Arynu Sabalenkovou a před zápasem se spíše objevovaly prognózy o tom, kolik gamů může mladší ze sester získat, než zda dokáže obhájkyni titulu jakkoli ohrozit.

Fruhvirtová se ovšem velkého jména nezalekla a hlavně v úvodním dějství byla velice konkurenceschopnou soupeřkou. Úvodní dva gamy ztratila přes shodu, ale skóre suverénně srovnala a až do stavu 3:4 držela s favoritkou krok. V osmé hře však nevyužila gamebol a Sabalenková set doservírovala.

Běloruska se po zisku úvodního dějství očividně uvolnila a začala méně chybovat. Fruhvirtová se na výsledkovou tabuli dostala až za stavu 0:4 a utkání už více zdramatizovat nedokázala. Za sebou má třetí souboj s hráčkami TOP 10, set neuhrála ani s Coco Gauffovou nedávno v Aucklandu a Jelenou Rybakinovou loni na French Open.

"Na 16 let hraje neuvěřitelně, jednou bude jedna z nejlepších. Přála bych si, abych v jejím věku byla také na tak vysoké úrovni," řekla nedávná světová jednička Sabalenková o mladší ze sester Fruhvirtových, která by měla v novém vydání žebříčku debutovat v TOP 100 a jistě přeskočí o dva roky starší Lindu.

"Je to neuvěřitelné cítit hru takovéto top hráčky. Když na to koukáte takhle v televizi, tak vůbec nevíte, jak doopravdy hrajou na kurtu. Přestože výsledek byl takový, jaký byl, mohla jsem s ní hrát normálně výměny a první set jsem se docela držela," řekla Fruhvirtová pro Radiožurnál Sport.

Sabalenková má v Melbourne Parku velkou motivaci. Kromě úspěšné obhajoby svého jediného grandslamového titulu útočí na svůj první triumf od květnového prvenství na antuce v Madridu. Od začátku roku 2021 se dostala na každém grandslamu, na němž startovala, minimálně do třetího kola. O postup do druhého týdne se utká s Lesjou Curenkovou.

Výsledky ženské dvouhry na Australian Open