Z Češek mají na Australian Open největší šanci Vondroušová a Krejčíková

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Z Češek mají na Australian Open největší šanci Vondroušová a Krejčíková
Markéta Vondroušová bude patři k favoritkám Australian Open.
Markéta Vondroušová bude patři k favoritkám Australian Open.AFP
Netradičně už v neděli vypukne úvodní major sezony Australian Open. V hlavní soutěži je i devět Češek, na úvodním grandslamu roku mají z českých želízek v ohni největší šanci na postup do druhého týdne Markéta Vondroušová (24) a Barbora Krejčíková (28).

Markéta Vondroušová a Barbora Krejčíková mají nejschůdnější cestu do druhého týdne. Úřadující wimbledonská šampionka neměla dobrý konec loňské sezony ani začátek té letošní, ale pořád se s ní musí počítat. Čeští tenisoví příznivci určitě doufají, že odstoupení z generálky v Adelaide bylo z preventivních důvodů.

V prvním kole nastoupí proti kvalifikantce a bývalé světové jednadvacítce Dajaně Jastremské a poradit by si měla i s Yaninou Wickmayerovou, či Varvarou Gračovovou. Do třetího kola se nabízí hratelná nasazená sedmadvacítka Emma Navarrová. Na Američanku však pozor, má životní formu. Osmifinále by mělo nabídnout souboj české jedničky s dvojnásobnou vítězkou Viktorií Azarenkovou, nebo další grandslamovou šampionkou Jelenou Ostapenkovou. To se po cestě do čtvrtfinále k Ize Šwiatekové jeví jako nejtěžší překážka.

Krejčíková to má vcelku podobné. Od bývalé vítězky French Open se očekává výhra nad divokou kartou Mai Hontamaovou i Tamarou Korpatschovou, nebo Jodie Burrageovou. Konečnou ale může být už třetí kolo proti nevyzpytatelné Jekatěrině Alexandrovové, která v tomto týdnu došla do semifinále v Adelaide a vyřadila tam Jelenu Rybakinovou. Hratelné soupeřky má i dál, v osmifinále by mohla potkat trápící se Ons Jabeurovou, nebo kometu Mirru Andrejevovou, se kterou prohrála oba souboje. Ve čtvrtfinále by mohla vyzvat obhájkyni titulu Arynu Sabalenkovou.

Česko má díky derby jisté 2. kolo

Ve druhém kole letošního Australian Open bude minimálně jedno české zastoupení. Na úvod se totiž v derby střetnou Linda Nosková s nasazenou Marií Bouzkovou. Tábor českých příznivců je obvykle v takových případech rozdělen. Zatímco jedna strana považuje souboj českých hráček v prvním kole za smolný los, druhá naopak vítá fakt, že jedna z Češek postoupí. Obě předchozí střetnutí v roce 2022 na Livesport Prague Open a na US Open vyhrála Bouzková.

Vítězka českého derby bude mít velice přijatelnou soupeřku pro druhé kolo, a sice divokou kartu McCartney Kesslerovou ze Spojených států, nebo kvalifikantku Fionu Ferrovou. V případě postupu do třetího kola bude mít naopak jeden z nejtěžších možných losů, protože v něm nejspíše vyzve světovou jedničku Igu Šwiatekovou.

Překvapit by klidně mohla Kateřina Siniaková. V Melbourne Parku se jí sice vůbec nedaří (bilance v hlavní soutěži 2:10), nicméně jednou se to zlomit může. Pokud by zrovna chytla formu, měla by zvládnout první kolo s Jaqueline Cristianovou. Když se bývalá deblová světová jednička rozjede, může klidně vyřadit i nasazené Veroniku Kuděrmetovovou a Elinu Svitolinovou a dostat se do osmifinále ke Šwiatekové. Už Ukrajinka, která se po mateřské pauze vrátila ve velkém stylu a hrála finále na generálce v Aucklandu, však bude dost těžkým oříškem.

Těžké kalibry hned na úvod

Karolíně Plíškové hrozí výrazný pád žebříčkem. Na Australian Open se totiž loni podívala i díky příznivému losu do čtvrtfinále. Kvůli mizerné formě v posledních měsících však není mezi nasazenými a do prvního kola vyfasovala jednu z nejtěžších možných soupeřek. Dvojnásobná grandslamová finalistka se střetne se světovou trojkou a loňskou finalistkou Rybakinovou.

S bývalou wimbledonskou šampionkou, jež před necelými dvěma týdny excelovala v Brisbane, se dosud utkala třikrát. V Dubaji 2020, Guadalajaře 2022 ani loni v Abú Zabí s ní nedokázala uhrát jediný set. Pokud by jednu z největších favoritek zaskočila, otevírá se jí velmi solidní šance zopakovat loňské čtvrtfinále. Z nasazených by totiž potkala už jen Jasmine Paoliniovou a Anhelinu Kalininovou, nebo Darju Kasatkinovou.

Propadu ve světovém pořadí se nejspíše nevyhne ani Linda Fruhvirtová. Loňská osmifinalistka dokonce v případě nezdaru v prvním kole poputuje do druhé stovky hodnocení. Tento scénář je velice reálný, protože má na úvod nasazenou desítku Beatriz Haddadovou Maiaovou. Ve druhém kole by v případě překvapivého vítězství změřila síly se Sarou Sorribesovou, nebo kvalifikantkou Alinou Kornějevovou a o osmifinále by si mohla zahrát s bývalou šampionkou Caroline Wozniackou.

O první výhru na grandslamech

Tříkolovou kvalifikací se do hlavní soutěže stejně jako loni probojovaly Brenda Fruhvirtová a Sára Bejlek a budou usilovat o svou první výhru v hlavních soutěžích grandslamových podniků. Větší šanci na postup do druhého kola má mladší z Češek. Fruhvirtová v něm narazí na Anu Bogdanovou, kdežto Bejlek čeká nasazená Leylah Fernandezová.

Mladší z talentovaných sester by ve druhém kole s největší pravděpodobností neuspěla proti obhájkyni titulu a světové dvojce Sabalenkové. Bejlek by ovšem čelila Alycii Parksové, či Darje Snigurové a stopku by jí mohla vystavit až Coco Gauffová ve třetím kole.

Markéta Vondroušová

V loňském roce byla jednou z nejstabilnějších hráček na okruhu, ačkoli se v závěru sezony 2022 vrátila po půlroční zdravotní pauze. Čtyřiadvacetiletá Češka sbírala úspěchy napříč všemi povrchy, ale na trávě se jí nikdy nedařilo. O to více šokující byl její triumf ve Wimbledonu, kde se stala novou grandslamovou šampionkou a první nenasazenou vítězkou nejslavnějšího turnaje v open éře. Následoval debut v TOP 10 a nyní je českou jedničkou.

Vizitka Markéty Vondroušové.
Vizitka Markéty Vondroušové.Livesport

Nejlepší letošní výsledky: První individuální turnaj

Největší letošní úspěchy na venkovních betonech: První individuální turnaj

Letošní bilance: 1:1

Letošní bilance na venkovních betonech: 1:1

Po čtvrtfinále na US Open však přišlo trápení. Včetně premiérového vystoupení na Turnaji mistryň zvládla od té doby jen dva z osmi duelů. Přípravu na Australian Open určitě chtěla mít lepší, v United Cupu prohrála s Qinwen Zheng a potřebovala tři sety proti outsiderce Olze Danilovičové. Následně kvůli problémům s kyčlí odstoupila z generálky v Adelaide.

Bilance z posledních 10 zápasů: 3:7

Generálka: United Cup (bilance 1:1)

Ke zkompletování čtvrtfinálových účastí na všech grandslamech jí chybí už jen Australian Open. V Melbourne Parku dosud startovala šestkrát a nejdál se podívala do osmifinále v roce 2021.

Kariérní bilance: 9:6

Nejlepší výsledek: Osmifinále (2021)

Loňský výsledek: 3. kolo

Barbora Krejčíková

Měla velmi nestabilní sezonu. Sice v Dubaji, kde porazila tehdejší světovou jedničku, dvojku i trojku, brala svůj první titul z prestižních "tisícovek" a ovládla San Diego a hrála finále v Birminghamu a Zhengzhou, ale na druhou stranu zaznamenala několik překvapivých porážek a brzkých vyřazení. Ty lepší výsledky stačily na členství v TOP 10 žebříčku. Na grandslamech to byla z jejího pohledu bída, po osmifinále na Australian Open neprošla dál než do druhého kola.

Vizitka Barbory Krejčíkové.
Vizitka Barbory Krejčíkové.Livesport

Nejlepší letošní výsledky: Čeká na první letošní výhru

Největší letošní úspěchy na venkovních betonech: Čeká na první letošní výhru

Letošní bilance: 0:1

Letošní bilance na venkovních betonech: 0:1

Vstup do nové sezony se bývalé šampionce French Open vůbec nepovedl. Na generálce v Adelaide ztroskotala coby nasazená čtyřka hned v prvním kole po těsné třísetové prohře s kvalifikantkou Annou Kalinskou. Do Melbourne tak dorazila bez singlové výhry v letošním roce.

Bilance z posledních 10 zápasů: 6:4

Generálka: Adelaide (1. kolo)

Debut v hlavní soutěži Australian Open absolvovala až v roce 2020, stejně jako v následujícím ročníku dohrála ve druhém kole. Mnohem lepší to bylo v posledních dvou letech, loni jí chyběl jediný krok k úspěšné obhajobě čtvrtfinále.

Kariérní bilance: 9:4

Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2022)

Loňský výsledek: osmifinále

Marie Bouzková

V první půlce loňského rov první půlce loňského roku prošla pořádnou krizí. Na nejvyšším okruhu zaznamenala svou první vítěznou sérii v hlavních soutěžích až v květnu a první čtvrtfinálovou účast až v srpnu. Chytila se s pomocí postupu do osmifinále ve Wimbledonu, následovalo čtvrtfinále v Cincinnati a Soulu a finále v Nanchangu, kde byla proti krajance Kateřině Siniakové třikrát jediný míček od svého druhého titulu.ku prošla pořádnou krizí. Na nejvyšším okruhu zaznamenala svou první vítěznou sérii v hlavních soutěžích až v květnu a první čtvrtfinálovou účast až  srpnu. Pětadvacetiletá Češka se chytla s pomocí postupu do osmifinále ve Wimbledonu, následovalo čtvrtfinále v Cincinnati a Soulu a finále v Nanchangu, kde byla proti krajance Kateřině Siniakové třikrát jediný míček od svého druhého titulu.

Vizitka Marie Bouzkové.
Vizitka Marie Bouzkové.Livesport

Nejlepší letošní výsledky: Auckland (čtvrtfinále)

Největší letošní úspěchy na venkovních betonech: Auckland (čtvrtfinále)

Letošní bilance: 3:2

Letošní bilance na venkovních betonech: 3:2

Letošní sezonu odstartovala v Aucklandu a splnila roli jedné z nasazených, když vypadla až ve čtvrtfinále s pozdější finalistkou Elinou Svitolinovou. Další účast mezi nejlepší osmičkou si mohla zajistit v Hobartu, ve druhém kole však nestačila na trápící se Julii Putincevovou.

Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3

Generálka: Auckland (čtvrtfinále), Hobart (2. kolo)

V hlavní soutěži Australian Open se v minulosti představila čtyřikrát. Do druhého kola se podívala pouze předloni a prohrála v něm s Kaiou Kanepiovou.

Kariérní bilance: 1:4

Nejlepší výsledek: 2. kolo (2022)

Loňský výsledek: 1. kolo

Karolína Plíšková

Loni prožila jednu z nejhorších sezon v kariéře. Během předchozího roku nedokázala uhrát ani jedno semifinále a na finálovou účast na jakékoli úrovni čeká od srpna 2021. Jednatřicetiletá Češka dokonce zaznamenala svou poslední vítěznou sérii a zároveň poslední čtvrtfinále v dubnu ve Stuttgartu. Z grandslamových výsledků mohla hodnotit alespoň trochu pozitivně pouze čtvrtfinále na Australian Open, na ostatních se loučila v prvním či druhém kole.

Vizitka Karolíny Plíškové.
Vizitka Karolíny Plíškové.Livesport

Nejlepší letošní výsledky: Brisbane (osmifinále)

Největší letošní úspěchy na venkovních betonech: Brisbane (osmifinále)

Letošní bilance: 1:2

Letošní bilance na venkovních betonech: 1:2

Loňskou sezonu musela kvůli zranění levého zápěstí ukončit už v září a do té letošní vstoupila v oblíbeném Brisbane. Trojnásobná šampionka v parádní bitvě udolala vracející se Naomi Ósakaovou a v osmifinále těsně podlehla Jeleně Ostapenkové. Zlepšenou formu však bývalá světová jednička okamžitě ztratila, v prvním kole v Adelaide uhrála jen tři gamy s Kateřinou Siniakovou.

Bilance z posledních 10 zápasů: 3:7

Generálka: Brisbane (osmifinále), Adelaide (1. kolo)

Hlavní los Australian Open si zahraje pojedenácté, šestkrát skončila v prvním týdnu. V roce 2019 byla v Melbourne Parku kousek od postupu do finále, loni nečekaně prohrála čtvrtfinále s Magdou Linetteovou.

Kariérní bilance: 26:10

Nejlepší výsledek: Semifinále (2019)

Loňský výsledek: Čtvrtfinále

Kateřina Siniaková

Loni se před startem travnaté části sezony kvůli zranění zúčastnila jen osmi turnajů a za pozitivní mohla považovat pouze semifinále v Méridě. O to překvapivější byl její triumf na trávě v Bad Homburgu, kde zkompletovala sbírku trofejí ze všech tří povrchů. Brzy však následovala série sedmi porážek a krizi zlomila až na oblíbených asijských betonech. Finále v Hongkongu neklaplo, ale v Nanchangu už po odvrácených mečbolech proti krajance Marii Bouzkové slavila.

Vizitka Kateřiny Siniakové.
Vizitka Kateřiny Siniakové.Livesport

Nejlepší letošní výsledky: Adelaide (2. kolo)

Největší letošní úspěchy na venkovních betonech: Adelaide (2. kolo)

Letošní bilance: 3:2

Letošní bilance na venkovních betonech: 3:2

Letošní sezonu zahájila porážkou se Sloane Stephensovou v Brisbane. V Adelaide ovšem zvládla bez ztráty setu dvoukolovou kvalifikaci a v prvním kole hlavní soutěže deklasovala trápící se krajanku Karolínu Plíškovou. V souboji o čtvrtfinále nedotáhla náskok setu proti Anastasii Pavljučenkovové.

Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3

Generálka: Brisbane (1. kolo), Adelaide (2. kolo)

Australian Open asi nemá příliš v oblibě. Při osmi z 10 startů skončila hned v úvodním kole a jejím maximem je druhé kolo z let 2015 a 2018.

Kariérní bilance: 2:10

Nejlepší výsledek: 2. kolo (2015, 2018)

Loňský výsledek: 1. kolo

Linda Nosková

Loni na australském kontinentu zazářila. Devatenáctiletá Češka se v Adelaide i díky velmi cenným skalpům probila až do svého prvního finále na nejvyšším okruhu. Další šanci na premiérový titul měla na Livesport Prague Open, ve finále však nepotvrdila roli favoritky proti Nao Hibinové. Na začátku loňského roku figurovala na 102. pozici a do aktuální sezony vstupovala coby světová čtyřicítka. Loni si připsala své úvodní dvě výhry v hlavních soutěžích grandslamů.

Vizitka Lindy Noskové.
Vizitka Lindy Noskové.Livesport

Nejlepší letošní výsledky: Brisbane (SF)

Největší letošní úspěchy na venkovních betonech: Brisbane (SF)

Letošní bilance: 4:1

Letošní bilance na venkovních betonech: 4:1

Stejně jako loni zaregistrovala hned na prvním turnaji skvělý výsledek. V Brisbane zvládla bitvy s Tímeou Babosovou, Soranou Cirsteaovou a Juliou Rieraovou, ve čtvrtfinále přehrála kometu předchozí sezony Mirru Andrejevovou a sklonit se musela až před pozdější šampionkou Jelenou Rybakinovou v semifinále. Z další generálky v Hobartu se nakonec odhlásila.

Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3

Generálka: Brisbane (SF)

Debut na Australian Open si odbyla loni. Pouhé dva dny po náročném tažení v Adelaide musela nastoupit k utkání prvního kola kvalifikace v Melbourne Parku a prohrála v něm s Katherine Sebovovou.

Kariérní bilance: 0:0

Nejlepší výsledek: 1. kolo (2024)

Loňský výsledek: kvalifikace

Linda Furhvirtová

V září 2022 senzačně dobyla podnik WTA v indickém Čennaí a očekávalo se, že by mohla mít ještě lepší sezonu 2023. Loňský rok byl však až na pár výjimek obrovským trápením, dokonce během něj zaznamenala sérii devíti porážek a na chvíli vypadla z TOP 100 žebříčku. Konec členství v nejvyšším patře pořadí jí hrozí znovu, jelikož na Australian Open bude obhajovat osmifinálovou účast z loňska.

Vizitka Lindy Fruhvirtové.
Vizitka Lindy Fruhvirtové.Livesport

Nejlepší letošní výsledky: Čeká na první výhru v hlavních soutěžích na nejvyšší tour

Největší letošní úspěchy na venkovních betonech: Čeká na první výhru v hlavních soutěžích na nejvyšší tour

Letošní bilance: 1:3

Letošní bilance na venkovních betonech: 1:3

Po solidní sezoně asijských betonů se opět trápí. Na japonských akcích ITF v závěru předchozí sezony coby nasazená jednička selhala a o moc lépe si nevede ani na začátku té letošní. V Aucklandu nedotáhla náskok setu a brejku proti Emmě Navarrové a v Hobartu prohrála finále kvalifikace s Annou Karolínou Schmiedlovou a první kolo coby lucky loser s Arantxou Rusovou. Letos má na kontě už tři nezdary.

Bilance z posledních 10 zápasů: 4:6

Generálka: Auckland (1. kolo), Hobart (1. kolo)

Loňský debut na Australian Open měla parádní. Po suverénních výhrách nad domácími zástupkyněmi přetlačila ve třetím kole Markétu Vondroušovou a v osmifinále byla set od skalpu Donny Vekičové.

Kariérní bilance: 3:1

Nejlepší výsledek: osmifinále (2023)

Loňský výsledek: osmifinále

Brenda Fruhvirtová

V minulé sezoně si připsala dalších sedm titulů z okruhu ITF a svou neporazitelnost ve finále na profesionální úrovni vylepšila na 15:0. Poprvé triumfovala mimo antukové podniky W25, trofeje sbírala i na vyšších akcích a jednou se radovala mimo oblíbené antukové dvorce. Na grandslamech prošla kvalifikací na Australian Open a na French Open a jedna výhra letos v Melbourne by mohla 16leté Češce zajistit debut v TOP 100 žebříčku.

Vizitka Brendy Fruhvirtové.
Vizitka Brendy Fruhvirtové.Livesport

Nejlepší letošní výsledky: Auckland (2. kolo)

Největší letošní úspěchy na venkovních betonech: Auckland (2. kolo)

Letošní bilance: 6:1

Letošní bilance na venkovních betonech: 6:1

Na turnajích ITF patří v posledních dvou letech k nejlepším, ovšem velmi dlouho jí trvalo, než se radovala z výhry v hlavních soutěžích na nejvyšší tour. Dočkala se na generálce v Aucklandu, kde po zvládnuté kvalifikaci přehrála světovou osmačtyřicítku Annu Blinkovovou a zapsala svůj první skalp TOP 100. V tříkolové kvalifikaci Australian Open ztratila set pouze proti Talii Gibsonové, dokonce likvidovala mečbol.

Bilance z posledních 10 zápasů: 9:1

Generálka: Auckland (2. kolo)

Na loňském Australian Open debutovala na dospělých grandslamech. V Melbourne Parku uspěla v kvalifikačních bojích také před rokem a v úvodním kole hlavní soutěže potrápila Aljaksandru Sasnovičovou.

Kariérní bilance: 0:1

Nejlepší výsledek: 1. kolo (2023-24)

Loňský výsledek: 1. kolo

Sára Bejlek

V předchozím roce rozšířila sbírku trofejí na sedm. Přemožitelku nenašla na dvou antukových akcích W25 a na konci sezony překvapivě kralovala na podniku 125k v Chile, kde slavila svůj největší triumf. V žebříčku se momentálně nachází na 134. místě a zaostává jen o šest příček za svým maximem. Sedmnáctiletá Češka bude hrát svou čtvrtou hlavní soutěž na grandslamech a zároveň na nejvyšším okruhu a stále čeká na první postup do druhého kola.

Vizitka Sáry Bejlek.
Vizitka Sáry Bejlek.Livesport

Nejlepší letošní výsledky: První turnaj

Největší letošní úspěchy na venkovních betonech: První turnaj

Letošní bilance: 3:0

Letošní bilance na venkovních betonech: 3:0

Do letošní sezony vstoupila až v tříkolové kvalifikaci Australian Open. Set nepovolila Himeno Sakacumeové, Ankitě Rainaové ani Lesley Pattinamaové Kerkhoveové.

Bilance z posledních 10 zápasů: 9:1

Generálka: žádná

V Melbourne Parku se poprvé představila loni, také tehdy prošla kvalifikačním sítem a v prvním kole hlavní soutěže nedokázala vzdorovat zkušenější krajance Barboře Krejčíkové.

Kariérní bilance: 0:1

Nejlepší výsledek: 1. kolo (2023-24)

Loňský výsledek: 1. kolo

Program Australian Open WTA