13. porážka v řadě. Psychicky nalomená Shuai Zhang v Budapešti neustála křivdu a vzdala

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

13. porážka v řadě. Psychicky nalomená Shuai Zhang v Budapešti neustála křivdu a vzdala

Shuai Zhang v Budapešti kvůli panické atace vzdala.
Shuai Zhang v Budapešti kvůli panické atace vzdala.Profimedia
Shuai Zhang (34) sérii 12 porážek neuťala ani na antuce v Budapešti proti domácí outsiderce Amarisse Tóthové (20). Co hůř, její už tak nalomené psychické zdraví utrpělo další bolestivý zásah. Zkušená Číňanka neustála evidentní křivdu ze strany rozhodčích, neférové chování soupeřky, pískot diváků a pasivitu supervizorky a kvůli panické atace vzdala. Nekvalita rozhodčích, nové dno nesportovního chování, reagují fanoušci na sociálních sítích.

Shuai Zhang se na začátku sezony dostala do osmifinále Australian Open, od 31. ledna ale marně čeká na vítězství. Během uplynulých šesti měsíců utrpěla několik debaklů včetně porážky 0:6, 0:6 a se šňůrou 12 proher dorazila s nalomeným sebevědomím na antuku do Budapešti.

Čínská tenistka měla v posledních týdnech obavy o své duševní zdraví a po včerejšku se jí přitížilo ještě více. V maďarské metropoli jakoby se v jednu chvíli spikli všichni proti ní.

Přitom bývalá 22. nejlepší singlistka a druhá deblistka světa nastoupila proti domácí Amarisse Tóthové s velkou nadějí na první výhru po dlouhém půl roce. Nezkušená Maďarka totiž nemá dobré výsledky ani na menších turnajích ITF a v žebříčku se vyšplhala maximálně na 534. místo. V Budapešti si debut na okruhu WTA odbyla jen díky divoké kartě od pořadatelů.

Důvod sporu? Špatné vyhodnocení dopadu míčku

Shuai Zhang získala první dva gamy, ale znovu potvrzovala svou špatnou formu a po spoustě chyb byla ráda, že dohnala manko brejku a vyrovnala na 5:5.

A pak už nastalo ono zmíněné 'spiknutí'. V jedenáctém gamu za stavu 15:15 ukončila dlouhou výměnu winnerem, když její úder z forhendu dopadl na lajnu. Bylo to evidentní z televizních záběrů, z odskoku míčku a nakonec i ze stopy, kterou míček na antukovém kurtu zanechal.

Jenže lajnový rozhodčí zahlásil aut, což se Shuai Zhang pochopitelně nelíbilo. Očekávala opravu od umpireové sudí. Ovšem světě, div se, Morgane Laraová po kontrole stopy po dopadu míčku verdikt kolegy nepochopitelně potvrdila.

To byla velká rána pro psychiku čínské tenistky. Asiatka rozhodnutí nechápala, rozčilovala se a neustále ukazovala směrem ke stopě v antuce. Laraová ji ignorovala, o 14 let mladší soupeřka ji vytáčela posměšky a diváci na ni pískali a pokřikovali. Spravedlnosti se nedovolala ani u supervizorky, která jí pouze sdělila, že s rozhodnutím nic neudělá.

Aktuálně 45. hráčka světa Shuai Zhang se po dlouhých minutách bezvýsledných dohadů do hry vrátila a získala následující výměnu, než jí soupeřka 'zasadila' další ránu. Maďarka došla smazat důkaz po předchozí sporné výměně, čímž trpělivost Číňanky definitivně zlomila.

"Počkej, počkej, počkej! Nech tam tu stopu. Co to vyvádíš? Proč to děláš?" křičela Shuai Zhang, když Maďarka k místu dopadu mířila. "Protože děláš problémy," odvětila jí Tóthová.

Shuai Zhang, která v pátek hrála deblové semifinále ve Wimbledonu,  o pár chvil později po celkově již 29. nevynucené chybě servis neudržela a s pláčem usedla na lavičku. Po krátkém rozhovoru s turnajovou lékařkou se zvedla, podala ruku rozhodčí i soupeřce, jež se netaktně začala radovat, a kvůli panické atace utkání skrečovala.

"Všechna práce v tréninku je marná, protože když chcete hrát blíž k čáře, tak i když se to čáry dotkne, je to pořád aut...," napsala Shuai Zhang ještě v noci na Twitter.

Tam se dočkala velké podpory, naopak dvacetileté Tóthové uživatelé kritizují. "Absolutně nechutné chování. Shuai je lepší člověk než mnozí z nás, když potřásla rukou rozhodčí a té holce," napsala australská tenistka Ajla Tomljanovicová. Její krajanka Ellen Perezová uvedla, že Tóthová přišla o respekt ze strany ostatních tenistek. "Jestli tuhle holku uvidím, řeknu jí, jak znechucená jsem," rozčilovala se.

Soupeřka si vychutnala vítěznou premiéru na turnaji WTA

"Není to ideální cesta k vítězství, ale jsem šťastná, že jsem vyhrála. A myslím, že i kdyby zápas neskrečovala, dokázala bych vyhrát," usmívala se Tóthová bez špetky respektu k dvojnásobné grandslamové vítězce ve čtyřhře žen. O čtvrtfinále si zahraje s Ukrajinkou Katerinou Baindlovou.

Shuai Zhang by se měla pokusit zlomit černou sérii třinácti porážek příští týden v konkurenci světové jedničky Igy Šwiatekové ve Varšavě, případně následující týden v Praze na Livesport Prague Open.

Tóthová – Zhang 6:5, skreč