Pět z osmi. V Cincinnati uspěly Kvitová, Vondroušová, Muchová, Bouzková i Nosková

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pět z osmi. V Cincinnati uspěly Kvitová, Vondroušová, Muchová, Bouzková i Nosková

Aktualizováno
Petra Kvitová slaví postup do dalšího kola.
Petra Kvitová slaví postup do dalšího kola.Profimedia
Sedm českých tenistek mohlo zvládnout vstup do turnaje WTA 1000 v Cincinnati a hned pěti jich to dokázalo. Petra Kvitová (33), jež minulý týden v Montrealu dohrávala s bolestmi kyčle, vykročila za obhajobou finále výhrou nad Annou Blinkovovou. V dalším zápase narazí na krajanku Lindu Noskovou (18), která si vyšlápla na světovou dvanáctku Ljudmilu Samsonovovou. Postoupily také Marie Bouzková (25), Karolína Muchová (26) a Markéta Vondroušová (24) po výhře nad Kateřinou Siniakovou (27). Naopak trápící se šampionka z roku 2016 Karolína Plíšková (31) neudržela vedení proti Lotyšce Jeleně Ostapenkové a Barbora Krejčíková (27) se po zranění kotníku vrátila porážkou od Viktorie Azarenkové.

Kvitová – Blinkovová 7:6, 6:0

Petra Kvitová v pátečním osmifinále v kanadském Montrealu neudržela vedení proti Belindě Bencicové a nad jejím zdravotním stavem visel otazník, neboť v závěru zápasu bojovala se zhoršujícími se bolestmi pravé kyčle. 

Už o čtyři dny později ale nastoupila na dalším turnaji WTA 1000 v Cincinnati a navíc svůj úvodní zápas úspěšně zvládla. Se 37. hráčkou světa Annou Blinkovovou si v prvním vzájemném duelu poradila 7:6, 6:0.

Sestřih zápasu Kvitová – Blinkovová
Livesport

Třiatřicetiletá Češka si v úvodu zápasu vypracovala vedení 5:2, život si ale ještě zkomplikovala. Náskok ztratila, za stavu 6:5 nevyužila dva setboly a o zisku sady rozhodla až v tie-breaku. Ve druhém setu už byla suverénní, za stavu 5:0 odvrátila tři brejkboly v řadě a znovu po týdnu dorazila svou úvodní soupeřku kanárem.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Nosková – Samsonovová 2:6, 6:3, 6:1

Ve druhém kole se Kvitová utká s o patnáct let mladší krajankou Lindou Noskovou (h2h 1:0), kterou dorazila kanárem v březnu v Miami.

Osmnáctiletá Nosková si v Cincinnati úspěšně aplikuje náplast na dvojí zklamání z domácího Livesport Prague Open ve Stromovce , kde nečekaně nezvládla boj o první titul a kvůli deštěm o den odloženému finále nestihla start na turnaji WTA 1000 v Montrealu.

Na svém prvním ze dvou přípravných turnajů před US Open vyhrála už tři zápasy. Po zdárně absolvované kvalifikaci zvládla i těžký vstup do hlavní soutěže. Po obratu skolila 2:6, 6:3, 6:1 unavenou světovou dvanáctku Ljudmilu Samsonovovou, jež minulý týden v Montrealu vyřadila Arynu Sabalenkovou, Belindu Bencicovou či Jelenu Rybakinovou a neuspěla až v nedělním finále po debaklu s Jessicou Pegulaovou. 

Sestřih zápasu Nosková – Samsonovová
Livesport

Česká teenagerka v úvodu zápasu dvakrát neudržela podání a na začátku druhého setu přišla o výhodu brejku. Od stavu 2:6 a 3:2 ale získala 9 z 10 gamů, připsala si jeden z nejcennějších skalpů a soupeřce oplatila červnovou porážku z trávy v Bad Homburgu.

50. hráčka světa Nosková si připsala třetí skalp hráčky TOP 30 a bilanci s členkami TOP 20 má nyní 3:10. Předchozí dvě výhry zaznamenala v lednu cestou do finále v Adelaide proti tenistkám elitní desítky. Minimálně úvodní zápas dokázala vyhrát i na své čtvrté 'tisícovce', proti Kvitové bude usilovat o největší osmifinále a překonání žebříčkového maxima (45. místo).

Bouzková – Beguová 6:2, 6:2

Třetí výhru ve čtvrtém zápase na US Open Series zaznamenala Marie Bouzková. Po osmifinále v Montrealu, kde si vyšlápla i na světovou šestku Caroline Garciaovou, znovu po roce zvládla vstup do turnaje v Cincinnati. Letošní ročník pětadvacetiletá Češka odstartovala hladkou výhrou 6:2, 6:2 nad Rumunkou Irinou Beguovou.

Ve druhém kole se bývalá vítězka dívčího US Open Bouzková utká s domácí Madison Keysovou, nebo s Belgičankou Elise Mertensovou.

Muchová – Haddadová Maiaová 6:7, 6:1, 6:4

Karolína Muchová i na třetím přípravném turnaji před US Open zvládla své úvodní vystoupení. V Cincinnati česká tenistka zdolala v souboji hráček druhé světové desítky 6:7, 6:1, 6:4 Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou, s níž vyhrála i třetí vzájemný zápas.

Zápas se rozehrál už v pondělí, ale po pěti gamech byl kvůli dešti přerušen a nakonec odložen na druhý den. Do úterní dohrávky Muchová vstoupila ztrátou dvou gamů, přesto dokázala dohnat stav 2:5 s mankem dvou brejků. Haddadová Maiaová třikrát nedokázala sadu ukončit při svém servisu a česká tenistka si po odvrácení tří setbolů vynutila tie-break, v něm nakonec ale přeci jen padla.

Ve druhém dějství ale chybující soupeřku převálcovala a psychickou výhodu přetavila i v zisk vyrovnané třetí sady. Obě hráčky si v ní dlouho držely své servisy, než se šestadvacetiletá rodačka z Olomouce za stavu 5:4 dostala k mečbolu a výměnu proměnila vítězným úderem po náběhu na síť.  

O postup do osmifinále si finalistka letošního Roland Garros zahraje s Chorvatkou Petrou Martičovou (h2h 0:1).

Vondroušová – Siniaková 7:5, 6:4

Český duel v prvním kole klání WTA 1000 v Cincinnati zvládla lépe favorizovaná Markéta Vondroušová. Wimbledonská šampionka porazila Kateřinu Siniakovou 7:5, 6:4 a na třetí pokus zaznamenala premiérovou výhru na 'tisícovce' v Ohiu.

Vývoj prvního setu Vondroušová otočila ze stavu 3:5. Ve druhém dějství naopak neudržela vedení 3:0 a proti houžavnatě hrající krajance, s níž si v červnu zahrála finále čtyřhry na trávě v Berlíně, musela za stavu 3:3 bojovat o servis. Větší zdramatizování ale nedovolila a po hodině a půl mohla zvednout ruce nad hlavu.

Ve druhém kole čtyřiadvaceretiletá rodačka ze Sokolova narazí na Anastasii Potapovovou (h2h 2:1), s níž v únoru prohrála semifinále v Linci.

Plíšková – Ostapenková 6:1, 3:6, 4:6

Karolína Plíšková dorazila na US Open Series s novým trenérským týmem a před týdnem v Montrealu po čtyřech měsících vyhrála zápas po využití mečbolu. Žádné velké oživení povadlé kariéry se však zatím nekoná.

V Cincinnati šampionka z roku 2016 skončila už na šestém z osmi posledních turnajů hned po svém úvodním vystoupení. V Ohiu podlehla 6:1, 3:6, 4:6 Lotyšce Jeleně Ostapenkové, která vyhrála i druhý letošní střetnutí a vzájemnou bilanci vyrovnala na 5:5.

 

Sestřih zápasu Plíšková – Ostapenková
Livesport

Jednatřicetiletá Češka po skvělém startu a zisku úvodní sady za necelou půl hodinu solidní úroveň své neudržela. V dalším průběhu neudržela sedm z deseti gamů při svém podání, od stavu 2:0 ve třetí sadě selhala dokonce čtyřikrát po sobě a připsala si další neúspěch. 

Zvednout náladu si bývalá světová jednička může ještě ve čtyřhře. Už v pondělí s Chorvatkou Donnou Vekičovou zvládly první kolo, ve druhém vyzvou nejlepší deblový pár současnosti Barboru Krejčíkovou s Kateřinou Siniakovou.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Krejčíková – Azarenková 3:6, 5:7

Barbora Krejčíková první zápas od skreče ve Wimbledonu prohrála. V Cincinnati česká tenistka, jež v posledních týdnech léčila zranění kotníku, podlehla v souboji hráček druhé světové desítky 3:6, 5:7 šampionce z roku 2013 Viktorii Azarenkové

V závěru utkání předloňská vítězka French Open ztratila od stavu 5:2 pět gamů v řadě a stejně jako loni skončila v 1. kole. Proti bývalé světové jedničce a dvojnásobné grandslamové šampionce nenavázala na skalp z Australian Open 2022.

Sestřih zápasu Krejčíková – Azarenková
Livesport

"Moje mentalita už je taková. Nevyrůstala jsem v nejlepších podmínkách, musela jsem o všechno bojovat a to všechno formovalo mou dnešní osobnost. Jsem vděčná za ty zkušenosti, které mi pomohly vybudovat si současný charakter," prohlásila v Cincinnati Viktoria Azarenková po výhře nad Barborou Krejčíkovou , které v závěru utekla ze stavu 2:5.

Rozhovor s Viktorií Azarenkovou
Livesport

Sedmadvacetiletá Krejčíková se v Cincinnati představí ještě ve čtyřhře se Siniakovou. Před US Open si pak vzhledem k malému zápasovému vytížení v posledních týdnech zahraje ještě turnaj v Clevelandu, kde by příští týden měla plnit roli nasazené jedničky.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Garciaová titul neobhájí

Už několik měsíců trvající trápení světové šestky Caroline Garciaové pokračuje. Výhry se nedočkala ani na třetím turnaji před US Open, v Cincinnati francouzská obhájkyně titulu prohrála třísetovou bitvu 6:4, 4:6, 4:6 s domácí Sloane Stephensovou a utrpěla čtvrtou porážku v řadě.

Poprvé od porážky ve finále Wimbledonu se na kurty vrátila Ons Jabeurová a v Cincinnati měla namále hned v úvodním vystoupení. Ukrajinku Anhelinu Kalininovou udolala 6:3, 6:7, 7:6, přestože ve třetím setu prohrávala 1:5, a jako první postoupila do osmifinále.

Švýcarka Belinda Bencicová v Cincinnati končí znovu po roce hned v prvním kole. Letos světová čtrnáctka nečekaně nestačila na španělskou kvalifikantku moldavského původu Cristinu Bucsaovou, která zvítězila 4:6, 6:3, 6:2 a připsala si nejcennější výhru, svou teprve druhou na turnajích WTA 1000.

Dánka Caroline Wozniacká na druhém turnaji po tří a půlleté pauze končí v prvním kole. V Cincinnati bývalá světová jednička překvapivě podlehla šťastné poražené kvalifikantce Varvaře Gračovové, která nastoupila až jako náhradnice místo Eliny Svitolinové.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Cincinnati