Menšík má první výhru na akcích ATP a premiérový skalp TOP 50, v Dauhá zaskočil Davidoviche

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Menšík má první výhru na akcích ATP a premiérový skalp TOP 50, v Dauhá zaskočil Davidoviche

Jakub Menšík v Dauhá zaskočil favorizovaného Davidoviche.
Jakub Menšík v Dauhá zaskočil favorizovaného Davidoviche.Profimedia
Jakub Menšík (18) pokořil další dva velmi důležité milníky. Talentovaný teenager absolvuje v Dauhá svůj debut v hlavních soutěžích na turnajích ATP a při své premiéře porazil 7:6, 6:4 nasazenou pětku a čtvrtfinalistu posledních dvou ročníků katarské akce Alejandra Davidoviche (24). Po prvním skalpu TOP 50 zabojuje o své premiérové čtvrtfinále na nejvyšším okruhu, do cesty se mu postaví bývalá světová jednička Andy Murray (36).

Menšík – Davidovich 7:6, 6:4

Jakub Menšík si před 25 měsíci zahrál finále juniorky na Australian Open a od té doby se soustředí na profesionální tour, na které se okamžitě prosadil. Během sezony 2022 posbíral čtyři trofeje na okruhu ITF, loni v Praze poprvé triumfoval na challengerech a v létě zazářil postupem z kvalifikace do třetího kola US Open.

Výborně si počíná i v aktuálním roce. Po finále na challengeru v Canbeře se probil z kvalifikace do druhého kola Australian Open a vedl v něm 2:1 na sety proti členovi TOP 10 pořadí Hubertovi Hurkaczovi. Do Dauhá dorazil s letošní bilancí 11:3 a po semifinále na challengeru v bahrajnské Manámě a zvládl úvodní zápas i při svém třetím startu v hlavních soutěžích na nejvyšší úrovni.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Premiérové vystoupení v hlavní fázi turnajů ATP zahájil cenným skalpem čtvrtfinalisty posledních dvou ročníků katarského podniku ATP 250 a nasazené pětky Alejandra Davidoviche. Proti o šest let staršímu Španělovi figurujícímu na 24. místě zaznamenal své první vítězství nad hráči TOP 50 hodnocení, na nějž potřeboval tři pokusy.

Po pondělním vyřazení Víta Kopřivy poslední český zástupce na turnaji musel v úvodním dějství dvakrát likvidovat manko brejku, jeho zkušenější protivník dokonce podával na vedení 1:0 na sety. Menšík mu však nedovolil sadu ukončit a získal ji poměrem 7:3 v tie-breaku. Druhé dějství odstartoval český talent brejkem a jedinou komplikaci musel řešit v závěrečném gamu, ve kterém esem odvrátil brejkbolovou hrozbu.

Menšík pokořil prvním skalpem TOP 50 a premiérovým vítězstvím v hlavních soutěžích podniků ATP dva velmi důležité milníky a udělal další krok k debutu v TOP 100 žebříčku. V live pořadí po postupu do druhého kola poskočil na 110. místo.

O své první čtvrtfinále na hlavní tour bude usilovat ve středečním souboji s bývalou světovou jedničkou Andym Murraym. Dvojnásobný šampion a loňský finalista zdolal 6:1, 7:6 Alexandreho Müllera a dočkal se svého prvního vítězství od října a také konce série šesti porážek.

Výsledky turnaje ATP 250 v Dauhá