French Open: Djokovič ve finále porazil Ruuda a získal rekordní grandslam

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Djokovič to zase dokázal. Ve finále French Open porazil Ruuda a získal 23. grandslamový titul
Aktualizováno
Djokovič získal rekordní 23. grandslamový titul.
Djokovič získal rekordní 23. grandslamový titul.Profimedia
Srbský tenista Novak Djokovič (36) vyhrál potřetí v kariéře Roland Garros a získal rekordní 23. grandslamový titul. V historických tabulkách se dnešním triumfem odpoutal od Rafaela Nadala (37), který kvůli zranění prvenství neobhajoval. Ve finále porazil 7:6, 6:3, 7:5 Nora Caspera Ruuda (24), jenž na pařížské antuce zůstal podruhé za sebou těsně pod vrcholem.

Djokovič – Ruud 7:6, 6:3, 7:5

Díky zisku titulu se Djokovič v pondělním vydání světového žebříčku vrátí na první místo. Z tenisového trůnu sesadí Španěla Carlose Alcaraze, kterého v Paříži vyřadil v semifinále.

"Grand Slam je Grand Slam. Čtyři největší turnaje, které v tenisu máme. Každý hráč sní o tom, že na tohle pódium vystoupí a aspoň jednou v kariéře ten titul získá. Já měl v životě obrovské štěstí, že jsem ho získal třiadvacetkrát, to je neuvěřitelný pocit," řekl Djokovič při slavnostním ceremoniálu na kurtu Philippa Chatriera.

Do historie se Djokovič zapsal i v dalších statistikách. Ve věku 36 let a 20 dní překonal čtrnáctinásobného pařížského šampiona Nadala i jako nejstarší vítěz Roland Garros. Jako první v historii rovněž dokázal vyhrát každý ze čtyř grandslamových turnajů alespoň třikrát.

Mezi prvními mu k dosažení milníku poblahopřál právě Nadal. "Gratuluju k tomuto neuvěřitelnému výkonu," napsal rodák z Mallorky na twitteru. "23 je číslo, o kterém se před pár lety zdálo nemožné uvažovat, a ty jsi to dokázal!" dodal.

V duelu se čtyřiadvacetiletým Ruudem přitom Djokovič v prvním setu musel dohánět ztrátu. S odvážně hrajícím soupeřem prohrával 0:3, od stavu 1:4 ale zavelel k obratu. Set dotáhl do tie-breaku, který vyhrál jednoznačně 7:1. Pohodu si přenesl i do druhé sady, rychle se ujal vedení 3:0 a náskok brejku udržel.

Vyrovnanou třetí sadu rozhodl Djokovič v koncovce. V jedenáctém gamu získal čistou hrou Ruudovo podání a při svém servisu pak proměnil druhý mečbol. Po třech hodinách a 16 minutách padl před bouřícím publikem, v němž nechyběla řada hvězd ze sportovního i uměleckého světa, na záda do antuky a vychutnával si ovace.

"Další den, další rekord. A další den, kdy přepisuješ tenisovou historii. Je těžké vyjádřit, jak úžasné to je a jak jsi dobrý. A jakou inspirací jsi pro mnoho lidí po celém světě," gratuloval na kurtu Ruud, jenž vloni marně bojoval o premiérový grandslamový titul i ve finále US Open. "Jsem rád, že jsem první, kdo ti tu může z tohoto pódia poděkovat," dodal.