Nejtěžší grandslam. O to výjimečnější bylo získat rekord právě tady, zdůraznil Djokovič

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Nejtěžší grandslam. O to výjimečnější bylo získat rekord právě tady, zdůraznil Djokovič
Novak Djokovič si užívá radostný pocit s trofejí za vítězství na French Open.
Novak Djokovič si užívá radostný pocit s trofejí za vítězství na French Open.Reuters
Novak Djokovič (36) prohlásil, že zisk rekordního 23. grandslamového titulu ve dvouhře mužů na French Open poté, co v neděli porazil Nora Caspera Ruuda (24) 7:6, 6:3, 7:5, byl výjimečný vzhledem k tomu, že pařížský antukový kurt byl pro něj vždy ten nejtěžší.

Srb, který vyhrál nejvíce grandslamů ze všech hráčů, jako jediný uspěl na každém ze čtyř – Australian Open, French Open, Wimbledonu a US Open – alespoň třikrát. Djokovič desetkrát ovládl hlavní soutěž v Austrálii a třikrát v USA, kromě toho sedmkrát triumfoval ve Wimbledonu.

"Není náhoda, že jsem svůj 23. grandslam vyhrál právě tady v Paříži, protože tento turnaj byl z hlediska celkového triumfu opravdu nejtěžší v celé mé kariéře," řekl Djokovič, který si v Paříži zahrál finále celkem sedmkrát.

"Jsem plný emocí. Ještě jednou děkuji za výjimečnou, úžasnou atmosféru. Jsem skutečně šťastný, že s vámi mohu sdílet tento nádherný okamžik," dodal při přebírání trofeje.

Letošní French Open vyhrál bez účasti Rafaela Nadala, největšího rivala, kterého překonal v počtu grandslamových titulů (22). V Paříži triumfoval čtrnáctkrát. Španěl na turnaji chyběl kvůli zranění a operaci kyčle, která ho vyřadí minimálně do konce roku.

"Můžu být ohromně šťastný, vždyť jsem v životě vyhrál 23 grandslamů. Je to neuvěřitelný pocit. Jako sedmiletý jsem snil o tom, že jednou vyhraju Wimbledon a stanu se jedničkou. Jedno je jisté, cítil jsem, že mám moc tvořit svůj vlastní osud. Cítil jsem to každou buňkou svého těla," dodal srbský tenista.

Djokovič brzy může nyvýšit své vedení v počtu grandslamových vítězství, brzy se sezona přesune na trávu do Wimbledonu, kde bude pro změnu bojovat o osmý titul.

Statistiky utkání Djokovič – Ruud 7:6, 6:3, 7:5