Gauffová zhasla vycházející hvězdičku Andrejevovou. Šwiateková nadělila dva kanáry

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Gauffová zhasla vycházející hvězdičku Andrejevovou. Šwiateková nadělila dva kanáry

Aktualizováno
Coco Gauffová otočila souboj s šestnáctiletou Mirrou Andrejevovou.
Coco Gauffová otočila souboj s šestnáctiletou Mirrou Andrejevovou.Profimedia
Souboj teenagerek ve 3. kole Roland Garros vyhrála o tři roky starší Coco Gauffová (19). Američanka po vyrovnaném prvním setu přehrála 6:7, 6:1, 6:1 vycházející hvězdu světového tenistu Mirru Andrejevovou (16) a pokračuje za obhajobou loňského finále. Dvojnásobná šampionka Iga Šwiateková (22) deklasovala Číňanku Xinyu Wang (21) a počtvrté v kariéře a poprvé na grandslamu vyhrála zápas bez ztráty gamu.

Andrejevová –⁠ Gauffová 7:6, 1:6, 1:6

Cori Gauffová na žádném antukovém turnaji před French Open nevyhrála víc jak jeden zápas a rozpačitě začala i v Paříži, po úvodním obratu se však postupně rozehrává k čím dál lepším výkonům.

V dnešním utkání třetího kola zvládla i souboj s vycházející hvězdou Mirrou Andrejevovou. Šestnáctiletou soupeřku, která letos vyhrála 22 ze 24 zápasů a v Paříži si po úspěšně zvládnuté kvalifikaci odbývala premiéru na grandslamovém turnaji, porazila po obratu 6:7, 6:1, 6:1.

Úvodní set divákům nabídl více než hodinovou přetahovanou. Obě tenistky třikrát přišly o servis, Gauffová naposledy za stavu 5:4. V tie-breaku pak předvedla pevnější nervy Andrejevová a mohla získat klid na svou raketu.

Gauffová ovšem přepla na vyšší level a od začátku druhého dějství začala svou soupeřku přehrávat a vývoj otočila. Ve druhé a třetí sadě nastřílela  21 winnerů, udělala jen 7 nevynucených chyb a po dvou hodinách zvítězila dokonala obrat.

"V prvním setu jsme měla šanci, podávala jsem, ale moc se mi to nepovedlo a v tie-breaku jsem hrála trochu nedisciplinovaně. Ale od druhého setu jsem už hrála velmi dobře a soustředila jsem se," komentovala Gauffová souboj mládí.

"Mirra je strašně mladá holka. Pamatuju si, když jsem tady v šestnácti hrála já. Určitě nás proti sobě uvidíte ještě mnohokrát," očekává mladá Američanka.

Devatenáctiletá Gauffová startuje na Roland Garros již počtvrté. Loni si zahrála své zatím jediné grandslamové finále a nyní útočí na třetí pařížské čtvrtfinále během tří let.

V osmifinále se utká s Karolínou Annou Schmiedlovou. 28letá Slovenka smetla 6:1, 6:3 Američanku s českými kořeny Kaylu Dayovou a poprvé postoupila do čtvrtého kola grandslamového turnaje.

Šwiateková – Xinyu Wang 6:0, 6:0

Iga Šwiateková před dvěma týdny v Římě vzdala kvůli drobnému zranění stehenního svalu semifinále v Římě, o start na oblíbeném Roland Garros ale nepřišla a zatím si vede podle očekávání dobře.

Postupuje bez ztráty setu a soupeřky z kurtu vyprovází kanárem. Po Španělce Cristině Bucsaové a Američance Claire Liuové a nadělila dokonce dva kanáry bezradné Číňance Xinyu Wang.

Dvaadvacetiletá Polka od začátku utkání nenechávala nic náhodě a připisovala si bod za bodem. Ani jednou nečelila gamebolu či brejkbolu a jen dvakrát musela jít přes shodu. Na vítězné údery vyhrála jednoznačně 21:3 a udělala o polovinu méně nevynucených chyb (11:22).

Zápas bez ztráty gamu Šwiateková vyhrál počtvrté v kariéře, podruhé během necelého měsíce a poprvé na grandslamu. Poprvé deklasovala ve finále v Římě 2021 Karolínu Plíškovou, loni v Billie Jean King Cupu nedala šanci Rumunce Andree Prisacariuové a minulý měsíc na antuce v Římě rozdrtila Anastasii Pavljučenkovovou.  

Polská tenistka na grandslamech odehrála 155 setů a v 19 z nich soupeřce nadělila kanára. Poměrem vyhraných setů bez ztráty gamu tento týden překonala Steffi Grafovou a Monicu Selešovou a v historické tabulce se tak zařadila už na třetí místo za Margaret Courtovou a Chris Evertovou.

Varšavská rodačka hraje na Roland Garros popáté a dosud nechyběla ve čtvrtfinále. V letech 2020 a 2022 v Paříži získala dva ze tří grandslamových titulů, se zápasovou bilancí 24:2 v prvních 26 zápasech je historicky třetí nejúspěšnější.

Před dvěma lety se stala první polskou vítězkou grandslamu poté, co neztratila ani set a v sedmi zápasech prohrála pouhých 28 gamů. Paradoxně tehdy nezaznamenala jediného kanára.

V Paříži Šwiateková bojuje i o udržení pozice světové jedničky. Bez ohledu na výsledky své pronásledovatelky Aryny Sabalenkové v čele žebříčku zůstane, pokud obhájí titul.  Z cesty jí dnes kvůli nemoci odstoupila potenciální soupeřka pro semifinále Jelena Rybakinová, s níž letos prohrála všechny tři duely.

O postup do čtvrtfinále se utká s Lesjou Curenkovou, které loni právě v Paříži i letos v Římě rovněž nadělila kanára a vyhrála shodně 6:2, 6:0.

Čtyřiatřicetiletá Ukrajinka dnes přehrála drtivě dvakrát 6:1 Kanaďanku Biancu Andreescuovou, s níž si poradila i potřetí, a po pěti letech postoupila do osmifinále French Open. Jejím grandslamovým maximem je čtvrtfinále z US Open 2018.

Výsledky French Open ve dvouhře žen