Pomalejší rozjezd, drtivý závěr. Šwiateková v Paříži dorazila Bucsaovou kanárem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pomalejší rozjezd, drtivý závěr. Šwiateková v Paříži dorazila Bucsaovou kanárem

Iga Šwiateková na French Open odehrála už 11 setů bez ztráty gamu
Iga Šwiateková na French Open odehrála už 11 setů bez ztráty gamuAFP
Světová jednička a dvojnásobná šampionka Iga Šwiateková (21) po lehce pomalejším rozjezdu a dominantní koncovce vstoupila do French Open hladkou výhrou 6:4, 6:0 nad Španělkou Cristinou Bucsaovou (25). Obratem v Paříži odstartovala loňská poražená finalistka Američanka Coco Gauffová (19).

Šwiateková – Bucsaová 6:4, 6:0

Iga Šwiateková před dvěma týdny v Římě vzdala kvůli drobnému zranění stehenního svalu semifinále v Římě, o start na oblíbeném Roland Garros ale nepřišla a vstup do něj zvládla.

V úvodu utkání se Španělkou Cristinou Bucsaovou, s níž v lednu na Australian Open ztratila jediný game, se rozjížděla s lehce zataženou 'ruční brzdou'. Dělala nezvykle laciné chyby, dvakrát přišla o servis a prohrávala 2:3.

Zlom nastal za stavu 4:4, kdy polská favoritka čelila brejkbolu. Odvrátila ho, do konce utkání ztratila už jen devět fiftýnů, získala osm gamů v řadě a po hodině a čtvrt zvítězila 6:4, 6:0. 

"První kolo je vždycky ošemetné. Nepamatuju si, kdy naposledy jsem tu hrála v tak těžkých větrných podmínkách. Jsem moc šťastná, že jsem to i v těchto složitých podmínkách dokázala zlomit a postoupila do dalšího kola," komentovala polská vítězka,

Šwiateková hraje na Roland Garros popáté a dosud nechyběla ve čtvrtfinále. V letech 2020 a 2022 v Paříži získala dva ze tří grandslamových titulů.

"Snažím se moc o těchto úspěších nepřemýšlet. Naposledy jsem tu hrála před rokem, to už je docela doba. Ale každopádně je výhodou znát dobře tento kurt," dodala na dvorci Philippea Chatriera rodačka z Varšavy den před oslavou 22. narozenin.

Ve druhém kole se Šwiateková utká s Američankou Claire Liuovou, která přehrála Švýcarku Ylenu In-Albonovou, připsala si premiérovou výhru na Roland Garros a zkompletovala sbírku druhých kol na všech čtyřech grandslamech.

Gauffová – Masárová 3:6, 6:1, 6:2

Coco Gauffová si loni v Paříži zahrála první grandslamové finále ve dvouhře i ve čtyřhře a v 18 letech potvrdila svůj obrovský potenciál. Sezonu zakončila v TOP 10 obou žebříčků a letošní rok zahájila suverénním triumfem v Aucklandu. 

V přípravě na French Open se jí ale příliš nedařilo. Ve Stuttgartu, Madridu i Římě skončila pokaždé už na raketě druhé soupeřky a v Paříži měla potíže dokonce hned v úvodním kole. Se Španělkou Rebekou Masárovou, kterou v lednu deklasovala ve finále na Novém Zélandu, porazila až po obratu 3:6, 6:1, 6:2.

"Paříž je moje nejoblíbenější město na světě. Už když mi bylo deset a poprvé jsem přijela do Francie, tak mi přirostla k srdce. Stejně tak Francouzi, moc ráda se sem každý rok vracím," získává na svou stranu pařížské publikum světová šestka Gauffová.

V dalším zápase na americkou teenagerku čeká čerstvá finalistka z marockého Rabatu Rakušanka Julia Grabherová.

Výsledky French Open ve dvouhře žen