Finále French Open: Šwiateková porazila Muchovou, ta na první grandslamový titul musí čekat

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Muchová velký obrat ve finále French Open nedotáhla, Paříž dobyla už potřetí Šwiateková
Aktualizováno
Iga Šwiateková zdolala Karolínu Muchovou a potřetí ovládla French Open.
Iga Šwiateková zdolala Karolínu Muchovou a potřetí ovládla French Open.AFP
Karolína Muchová (26) se na Roland Garros ve svém prvním finále na grandslamu srdnatě rvala o triumf, ale o překvapení se nepostarala. Česká tenistka na pařížské antuce dlouho precizně hrající světové jedničce a dvojnásobné šampionce Ize Šwiatekové (22) utekla ze stavu 2:6 a 0:3 a v rozhodujícím setu měla dvakrát výhodu brejku, obrat ovšem nedokonala a po bezmála tříhodinovém boji prohrála 2:6, 7:5, 4:6. Polka na majorech vyhrála i své čtvrté finále, French Open ovládla potřetí během čtyř let.

Šwiateková – Muchová 6:2, 5:7, 6:4

Karolínu Muchovou často limitovaly různé zdravotní potíže a lékaří jí doporučovali skončit s vrcholovým sportem. Zarputilá rodačka z Olomouce ale dál pracovala se svým tělem a toužila po velkém úspěchu.

A dočkala se. Na French Open ukončila více než dvouleté čekání na semifinále, v něm po více než tříhodinovém maratónu a odvrácení mečbolu udolala světovou dvojku Arynu Sabalenkovou a i díky skalpům dvou hráček TOP 10 si poprvé zahrála ve finále grandslamového turnaje.

Na titul už ale 26letá Češka dosáhnout nedokázala. Přestože se proti suverénní světové jedničce Ize Šwiatekové, jež v předchozím průběhu turnaje neztratila ani set a prohrála pouze 23 gamů, dostala ze stavu 2:6 a 0:3 a v rozhodujícím setu vedla 4:3 s brejkem v zádech, závěr patřil favoritce.

Zápas Muchová zakončila s bilancí 30 winnerů a 38 nevynucených chyb, Šwiateková měla poměr těchto statistických ukazatelů 19:27.

"Byly to tři fantastické týdny v Paříži pro mě a můj tým. Dnes to bylo tak blízko a zároveň tak daleko, když hrajete proti Ize," řekla v pozápasovém rozhovoru dojatá Muchová, jež si se slzami v očích 'užívala' skandovaný potlesk pro poraženou finalistku.

Muchové se nepodařilo stát se třetí českou vítězkou French Open a navázat na triumfy Barbory Krejčíkové z roku 2021 a Hany Mandlíkové ze sezony 1981. Ve finále Roland Garros prohrála podobně jako Markéta Vondroušová před čtyřmi lety nebo Lucie Šafářová v roce 2015.

Díky nejlepšímu grandslamovému výsledku v kariéře se Muchová posune ze 43. místa světového žebříčku na 16. pozici, která je jejím novým maximem. Za účast ve finále inkasuje 1,15 milionu eur (27,1 milionu korun).

"Moc velké díky patří mému týmu. Když se do svého boxu dívám na ty lidi, tak se cítím jako vítězka," uvedla roztřeseným hlasem svěřenkyně slovenského kouče Emila Miškeho. "Doufám, že je to pro nás jen začátek na naší dlouhé cestě. Že nás tohle posílí a zopakujeme ještě něco většího," dojala i vedle stojící sedminásobnou šampionku Chris Evertovou.

22letá Šwiateková hrála na Roland Garros popáté, svou zápasovou bilanci na pařížské antuce vylepšila na 28:2 a stejně jako v letech 2020 a 2022 to dotáhla k triumfu. Ve finále grandslamu poprvé ztratila set, ale ani počtvrté v něm nenašla přemožitelku. Kromě tří trofejí z Paříže má ve sbírce také titul z US Open 2022.

"Už když jsem se s Karolínou utkala poprvé, tak jsem si pamatovala její pestrý styl hry a věděla jsem, že se budeme střetávat v dalších těžkých zápasech. Věřím, že budeš mít další šancí zahrát si velké finále," řekla jediná polská vítězka grandslamu Šwiateková, jež obhájila pařížský triumf jako první od roku 2007, kdy zvítězila Belgičanka Justine Heninová.

"Říkám to každý rok, ale Paříž je moje oblíbené místo na okruhu. Děkuju všem pořadatelům, protože je pro nás radost se sem vracet," dodala varšavská rodačka, která měla už před finálovým zápasem jistotu, že v pondělí zahájí 63. týden v čele světového žebříčku. Za letošní triumf obdrží prémii ve výši 2,3 milionu eur (54,2 milionu korun).

Dlouho skoro bezchybná Šwiateková

Muchová uhrála první bod ve velkém finále ve čtvrté výměně, když poprvé vytáhla svou velkou zbraň a favoritku zaskočila úspěšným zkrácením hry. Na zisk prvního gamu si ale musela 15 minut počkat. I když trefila velmi dobré první servisy, Šwiateková pokaždé dokázala míčky zreturnovat, zaznamenala rychlý brejk, potvrdila ho čistou hrou a po zisku 12 z 15 úvodních fiftýnů se ujala vedení 3:0.

Zastrašit sebevědomým nástupem favoritky se ale česká tenistka nenechala. Soustředěně, precizně a téměř bezchybně hrající soupeřce se snažila dostat "pod kůži" aktivní hrou a také za cenu občasných zbytečných chyb se dostala i k brejkbolu, ale uspěchaným přechodem k síti ho nevyužila. Polka pokračovala v koncentrovaném představení a první set získala po 44 minutách hry čistou hrou na returnu.

Muchová sice favoritku přestřílela na vítězné údery 10:5, zároveň však spáchala 14 nevynucených chyb, zatímco Polka jen pět.

Šwiateková v prvním dějství dominovala.
Šwiateková v prvním dějství dominovala.AFP

Obrat z 2:6 a 0:3

Úvod druhého dějství napodobil to první. Šwiateková se rychle ujala vedení 3:0, Muchová snížila na 1:3 a vypracovala si brejkbol. Tentokrát ho však dokázala proměnit, když výměnu zakončila parádním forhendovým winnerem na lajnu a poprvé o čtyři roky mladší sokyni sebrala servis. Navíc brejk potvrdila a vyrovnala na 3:3.

Ze snahy přetlačit bezchybnou Šwiatekovou agresivní hrou a údery blízko k lajnám stále pramenily zbytečné chyby, Muchová ale neměla jinou šanci, než hrát na hraně rizika. I proto za stavu 4:4 dostala Polku z její komfortní zóny a vypracovala si brejkbol. Jindy psychicky odolná Šwiateková znervózněla, spáchala svou vůbec první dvojchybu a Muchová podávala na zisk setu.

Možná i kvůli často se měnící síle větru zakončila čtyři z pěti výměn úderem do autu, ztraceného servisu ale dlouho litovat nemusela. Hru totiž vyrovnala, dál se rvala o úspěch a Šwiateková už také nebyla tak bezchybná, jako v úvodu. Po dalším brejku šla česká hráčka za stavu 6:5 podruhé servírovat na ukončení sady a přestože znovu prohrávala 0:30, postupně se dostala ke třem setbolům a do třetice strhující závěr setu ukončila povedeným servisem.

Karolína Muchová během prvního setu.
Karolína Muchová během prvního setu.AFP

Mohla podávat na triumf

Muchová dokázala momentum zápasu přenést do rozhodujícího dějství a po zisku celkově 10 fiftýnů v řadě se ujala vedení 2:0. Ovšem vývoj jako na horské dráze v čím dál napjatější atmosféře pokračoval dál. Česká tenistka prohrávala 2:3, zanedlouho vedla 4:3 s brejkem v zádech, který nepotvrdila a stav byl 4:4.

Česká tenistka měla brejkbol, ale Šwiateková ho s ledovým klidem zlikvidovala, sama se ujala vedení 5:4 a následný game možná i díky pošetření sil v předchozím průběhu turnaje zvládla lépe. Muchová skvělý zápas ukončila po 2 hodinách a 46 minutách boje třetí dvojchybou.

Výsledky French Open ve dvouhře žen

Livesport Daily #16: Čím Karolína Muchová okouzlila tenisový svět
Livesport