Dokonalý lék na deprese. Sakkariová v Mexiku slaví druhý a nejcennější titul

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Dokonalý lék na deprese. Sakkariová v Mexiku slaví druhý a nejcennější titul

Maria Sakkariová v mexické Guadalajaře získala druhý a nejcennější titul.
Maria Sakkariová v mexické Guadalajaře získala druhý a nejcennější titul.Profimedia
Stabilní hráčka světové špičky Maria Sakkariová ve 28 letech slaví teprve druhý a dosud nejcennější titul. Řecká tenistka vyhrála bez ztráty setu hůře obsazený turnaj WTA 1000 v oblíbené mexické Guadalajaře, když ve finále porazila 7:5, 6:3 finálovou debutantku Caroline Dolehideovou (25) z USA, mírně vylepšila svou nelichotivou bilanci v závěrečných fázích turnajů a nejlepším možným způsobem našla cestu ven z depresivního období.

Dolehideová –⁠ Sakkariová 5:7, 3:6 

Maria Sakkariová je už čtyři roky členkou TOP 30, od září 2021 stabilní hráčkou TOP 10 a několik týdnů ve světovém žebříčku strávila na 3. místě.

Přesto měla na kontě jediný titul a to ještě z podniku nejnižší kategorie WTA 250. Osmadvacetiletá Řekyně totiž často nezvládá víkendová vyvrcholení turnajů.

A když na začátku srpna neuspěla ve finále ve Washingtonu a na US Open na třetím grandslamu po sobě vypadla v 1. kole, upadala do depresí.  "Ztrapňuju sama sebe, asi si musím od tenisu odpočinout," soukala ze sebe nešťastná Řekyně. 

Pauzu si naštěstí neudělala. O necelý měsíc později slaví největší úspěch kariéry.

Osmadvacetiletá Řekyně vyhrála turnaj WTA 1000 v oblíbené Guadalajaře, kde kde si předloni odbyla debut na Turnaji mistryň (semifinále) a před rokem došla do finále prvního ročníku tamní 'tisícovky'.

Letos své snažení dotáhla až na samotný vrchol. V druhém největším městě Mexika ležícím na západě země využila nezvykle slabého startovního pole (s Ons Jabeurovou byly jedinými zástupkyněmi z TOP 10) a soutěží prošla bez ztráty setu. 

Sakkariová třikrát potvrdila roli favoritky proti soupeřkám ze druhé světové stovky, nezaváhala s 56. hráčkou světa Camilou Giorgiovou a pouze jednou čelila člence elitní padesátky. Paradoxně právě se světovou jedenáctkou Caroline Garciaovou v semifinále ztratila nejméně gamů (6:3, 6:0).

V sobotním finále prodala zkušenosti proti Caroline Dolehideové, která až dosud nebyla nikdy ani v semifinále menších turnajů. O tři roky mladší Američanku přehrála v prvním vzájemném střetnutí 7:5, 6:3.

"Vyslechli jsme si tolik špatných věcí. Že nikdy nezískám titul, že jsem hráčka z první světové pětky, která vyhrála jen jeden turnaj... Bylo pro mě těžké tohle překonat a jsem šťastná, že se mi to tento týden povedlo," radovala se Sakkariová.

Sakkariová v celkově 9. finále získala teprve druhý titul. Trofej pro šampionku si až dosud odvezla jen v roce 2019 z antukového podniku WTA 250 v marockém Rabatu. Bilanci v závěrečných zápasech turnajů mírně vylepšila na 11:29 (9:22 v semifinále a 2:7 ve finále).

"Chci poděkovat trenérovi Tomovi (Hillovi), který je se mnou pět let a společně jsme čekali čtyři roky na druhý titul. Tohle je největší vítězství v mé kariéře," dodala Řekyně s nejcennější trofejí v ruce.

Sakkariová se stala první hráčkou, která v roce 2023 vyhrála turnaj WTA 1000 bez ztráty setu, a první tenistkou, které se to podařilo na tvrdém povrchu od Igy Swiatekové (Miami 2022).

 Dolehideová měla na začátku týdne na kontě pouze 14 výher na okruhu WTA a dvě čtvrtfinále na podnicích nižší kategorie WTA 250 (Québec 2017 a Monterrey 2023). Nyní po životním úspěchu vyletí ve světovém žebříčku na 42. místo a výrazně vylepší své maximum (99. příčka).

Sestřih zápasu Maria Sakkariová – Caroline Dolehideová
Livesport

Pětadvacetiletá Američanka v Mexiku poprvé na hlavním okruhu porazila víc jak dvě soupeřky, poprvé si vyšlápla na hráčku TOP 20 (Jekatěrinu Alexandrovovou), zahrála si své největší čtvrtfinále a vyhrát dokázala i své premiérové semifinále.

"Mám toho teď spoustu na srdci. Ale hlavně chci pogratulovat Carolině. Znám tě už opravdu dlouho a na Instagramu vidím, jak s trenérem tvdrě trénuješ. Vždycky jsem věděla, že máš úžasnou hru a je jen otázkou času, aby to jednou klaplo. Tento týden se to povedlo a máte před sebou ještě spoustu dalších příležitostí," řekla Sakkariová směrem ke své soupeřce.

Rozhovor s Mariou Sakkariovou
Livesport

Výsledky turnaje WTA 1000 v Guadalajaře