Lehečka v Indian Wells dál řádí. Po výhře nad Tsitsipasem je poprvé ve čtvrtfinále Masters

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lehečka v Indian Wells dál řádí. Po výhře nad Tsitsipasem je poprvé ve čtvrtfinále Masters

Aktualizováno
Lehečka si zahraje první čtvrtfinále na Masters.
Lehečka si zahraje první čtvrtfinále na Masters.Profimedia
Jiří Lehečka (22) vyřadil po výborném výkonu ve třetím kole v Indian Wells světovou pětku Andreje Rubljova a šanci nedal ani 11. hráči pořadí Stefanosovi Tsitsipasovi (25). Nejlepší Čech v žebříčku zvítězil jednoznačně a bez ztráty servisu 6:2, 6:4 a zajistil si svou premiérovou čtvrtfinálovou účast na prestižních podnicích Masters. O své největší semifinále bude usilovat proti letos neporaženému Jannikovi Sinnerovi (22).

Lehečka – Tsitsipas 6:2, 6:4

Jiří Lehečka v předchozím zápase dominoval proti Andrejovi Rubljovovi. Světové pětce nenabídl ani jednu brejkbolovou šanci a dlouho nekompromisní byl na vlastním servisu také proti bývalé světové trojce a aktuálně 11. hráči pořadí Stefanosovi Tsitsipasovi.

S nejlepším řeckým tenistou v historii prohrál oba předchozí souboje, na své průlomové akci v Rotterdamu 2022 i na loňském Australian Open. Tentokrát byl ale jasně lepším hráčem na kurtu a favorizovaný Tsitsipas mu celý zápas pomáhal velkým množstvím laciných chyb. Nejlepší Čech v žebříčku ATP naopak předvedl výborný výkon, minimálně chyboval, byl aktivnější než soupeř a takticky naprosto správně vyhledával jednoručný bekhend protivníka.

Navíc v koncovce zápasu zvládl několik komplikací na vlastním servisu. Prvnímu brejkbolu čelil za stavu 3:2 ve druhé sadě, v následujícím gamu nevyužil tři šance na brejk a v osmé hře odvracel další tři hrozby. Kritické momenty však s pomocí podání i aktivní hry ustál a po hodině a 18 minutách slavil postup.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Rodák z Mladé Boleslavi absolvoval svůj první individuální turnaj v letošní sezoně na začátku ledna v Adelaide a v australské metropoli si došel pro svůj první titul z turnajů ATP. Na dalších třech akcích však nedokázal porazit více než jednoho soupeře a rozjel se zase až na konci února v Dubaji, kde kvůli zranění skrečoval čtvrtfinále.

Osmifinále na podnicích série ATP Masters 1000 absolvoval podruhé v kariéře. Loni na antuce v Monte Carlu nedotáhl náskok setu proti Taylorovi Fritzovi. V Indian Wells účinkuje teprve podruhé, loni vypadl ve druhém kole s Rubljovem. V rozmezí pár dnů vylepšil svou bilanci s hráči TOP 20, s nimiž vyhrál poslední tři souboje, na 11:21.

"Tahle výhra znamená hodně. Hrát proti takto vysoko postaveným hráčům je velká výzva. Věděl jsem, že to bude velmi těžké. Prohrál jsem s ním oba předchozí souboje. Oba jsme věděli, do čeho jdeme, a já jsem se připravil na tento zápas lépe," řekl Lehečka v rozhovoru na kurtu.

Ve čtvrtfinále akcí Masters je Lehečka prvním Čechem od roku 2017, kdy se takto daleko dostal Tomáš Berdych, který je členem jeho trenérského týmu.

Ve čtvrtek bude poslední česká naděje ve dvouhře na letošním BNP Paribas Open usilovat o své páté a největší semifinále na nejvyšším okruhu. Ve čtvrtfinálovém duelu vyzve letos neporaženého Jannika Sinnera. S Italem jediný dosavadní souboj na challengeru v Ostravě 2019 prohrál.

Rozjetý Sinner zvládl i 15. letošní duel, když si v osmifinále poradil 7:6, 6:1 s nebezpečným domácím mladíkem Benem Sheltonem. Vítěz lednového Australian Open bude usilovat o zopakování loňské semifinálové účasti.

Marozsán – Alcaraz 3:6, 3:6

Carlos Alcaraz zahájil obhajobu triumfu na Masters v Indian Wells prohraným tie-breakem, nicméně ve všech následujících šesti setech dominoval a dohromady v nich ztratil pouhých 12 gamů. Po výhrách nad Matteem Arnaldim a trápícím se Félixem Augerem-Aliassimem si poradil i s Fábiánem Marozsánem, kterému oplatil šokující porážku z loňského Masters v Římě.

Jediné komplikace musel řešit až v předposledním gamu na podání. Se sérií dvou brejkbolových hrozeb si ovšem poradil a zápas poté doservíroval čistou hrou. Na podání prohrál celkem jen 11 bodů a na postup a své jubilejní 50. vítězství na Masters potřeboval pouhých 77 minut.

Dvacetiletý Španěl loni senzačně ovládl Wimbledon a slavil svůj druhý grandslamový triumf. Od té doby se však ohromně trápí a poslední finále absolvoval v srpnu na Masters v Cincinnati, v němž v maratonské bitvě podlehl Novakovi Djokovičovi. Letos skončil již ve čtvrtfinále na Australian Open a v semifinále během obhajoby titulu v Buenos Aires. Následně si hned v prvním zápase v Rio de Janeiru zranil kotník a vzdal.

Bývalý lídr žebříčku a druhý nasazený se do čtvrtfinále v kalifornské poušti dostal třetím rokem po sobě. Letos se v něm střetne s Alexanderem Zverevem, s nímž prohrál v lednu v Melbourne Parku a ve vzájemné bilanci ztrácí 3:5.

Zverev přetlačil v osmifinále 5:7, 6:2, 6:3 sedm zápasů neporaženého Alexe De Minaura, oplatil mu lednovou porážku z United Cupu a vzájemnou bilanci upravil na 7:2. Nejlepší Němec v žebříčku prošel do čtvrtfinále v kalifornské poušti teprve podruhé v kariéře a zahraje si o první semifinále v tomto dějišti.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Indian Wells