Bejlek slaví první výhru na okruhu WTA, v Madridu si vyšlápla na členku TOP 50

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Bejlek slaví první výhru na okruhu WTA, v Madridu si vyšlápla na členku TOP 50
Sára Bejlek si vyšlápla na 45. hráčku světa Annu Blinkovovou.
Sára Bejlek si vyšlápla na 45. hráčku světa Annu Blinkovovou.Profimedia
Sára Bejlek (18) na šestý pokus slaví premiérovou výhru v hlavní soutěži turnaje WTA. Česká teenagerka se dočkala na prestižní antukové akci v Madridu, kde při debutu na podniku kategorie WTA 1000 otočila zápas s 45. hráčkou světa Ruskou Annou Blinkovovou (25), připsala si nejcennější skalp a navázala na dvě výhry z kvalifikace.

Bejlek – Blinkovová 4:6, 6:3, 6:3

Sára Bejlek v Madridu na třetím ze čtyř letošních turnajů WTA a celkově pošesté v kariéře prošla kvalifikací a poprvé na ni dokázala navázat i výhrou v hlavní soutěži.

Po duelech se soupeřkami z chvostu TOP 100 Belgičankou Yaninou Wickmayerovou a Číňankou Zhaoxuan Bai našla recept i na 45. hráčku světa Annu Blinkovovou. O sedm let starší Rusku, která letos získala skalpy Jeleny Rybakinové, Jessicy Pegulaové, Caroline Wozniacké čí Karolíny Plíškové, zdolala 4:6, 6:3, 6:3.

Osmnáctiletá Češka v úvodu zápasu dvakrát nepotvrdila brejk, od stavu 3:1 prohrála i vinou série 10 ztracených míčků čtyři hry v řadě a byť měla čtyři brejkboly na vyrovnání, sadu už nezachránila. Od stavu 4:6 a 0:2 se ale do zkušenější soupeřky zakousla, už jen jednou zaváhala na podání a po 2 hodinách a 3 minutách proměnila první mečbol.

S členkou TOP 50 hrála Bejlek popáté a poprvé vyhrála set a nakonec i celý zápas. Jejím dosud nejcennějším skalpem byly výhry nad 78. hráčkami světa Nadiou Podoroskou z Argentiny (Colina 2023) a Alyciou Parksovou z USA (kvalifikace Australian Open 2023).

Statistiky zápasu Sára Bejlek – Anna Blinkovová
Statistiky zápasu Sára Bejlek – Anna BlinkovováLivesport

Zatímco v kvalifikacích turnajů WTA má Bejlek parádní bilanci 18:6, v hlavní soutěži konečně v kolence výher smazala nulu a bilanci upravila na 1:5.

Ve druhém kole se účastnice čtyř grandslamů, na nichž zatím na úspěšně zvládnutou kvalifikaci nenavázala a dokonce neuhrála ani set, utká s další Ruskou. V pátek vyzve 25. hráčku světa Annu Kalinskou (H2H 0:0), která si v únoru i díky skalpu světové jedničky Igy Šwiatekové zahrála finále na tisícovce v Dubaji.

Čtyři Češky ve 2. kole

Bejlek je jedinou z kvarteta českých tenistek, která v Madridu zvládla zápas 1. kola. Už v úterý totiž byly neúspěšné Kateřina Siniaková a sestry Brenda a Linda Fruhvirtovy. Mezi 64 nejlepšími doplnila nasazené trio Markéta Vondroušová, Barbora Krejčíková a Linda Nosková, které měly na úvod volný los.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Madridu