Svět mluví o velké ženské tenisové trojce. Proč mě přehlížejí? diví se Krejčíková

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Svět mluví o velké ženské tenisové trojce. Proč mě přehlížejí? diví se Krejčíková
Barbora Krejčíková na turnaji v Miami.
Barbora Krejčíková na turnaji v Miami.Profimedia
Na ženském tenisovém okruhu se podle mnoha expertů formuje velká trojka. Kdo do ní patří? Polská světová jednička Iga Šwiateková (21), dvojka Aryna Sabalenková (24) z Běloruska a stále lepší vítězka nedávné tisícovky v Indian Wells Jelena Rybakinová (23) z Kazachstánu. Takové názory ovšem nejsou vůbec po chuti Barboře Krejčíkové (27). Česká tenistka bude mít v noci na úterý v Miami příležitost dokázat, že je v této debatě opomíjená neprávem.

Od konce kariéry Australanky Ashleigh Bartyové opravdu zmíněné trio opanovalo grandslamové turnaje a pohled na žebříček WTA Race roku 2023 potvrzuje jeho dominanci. Šwiateková, Sabalenková a Rybakinová jsou tři nejlepší. Jenže Krejčíková by také ráda slyšela respekt. "Když čtu něco na sociálních sítích, týká se to většinou Igy, Aryny a Jeleny. Vlastně tam ve skutečnosti neexistuji," vyprávěla v rozhovoru pro magazín WTA Insider po vítězství nad Madison Keysovou ve 3. kole Miami Open. 

Navzdory výrazným výsledkům se rodačka z Brna cítí přehlížená. A fakta jí dávají za pravdu. Od začátku roku 2020 vyhrála šest turnajových trofejí, víc jich za dané období mají jen Šwiateková (12) a Sabalenková (7). V únoru v Dubaji se stala teprve pátou hráčkou historie WTA, která na jediném turnaji porazila všechny tři hráčky elitní světové trojky. A první, jíž se to povedlo během tří dnů.

Světovou jedničku Šwiatekovou zdolala hned dvakrát – nejdřív ve finále v Ostravě, ve zřejmě nejlepším zápasu roku 2022, a letos i v Dubaji ve finále první "tisícovky" sezony. A když je řeč o Šwiatekové, od roku 2019 prohrála jen dvě turnajová finále. Obě s Krejčíkovou...

Právě česká tenistka sestřelila Sabalenkovou na turnaji v Dubaji a uštědřila jí první prohru v sezoně. A Rybakinovou? Tu přehrála v obou vzájemných zápasech, naposledy loni v říjnu v Ostravě. "Co jiného mám vlastně dělat? Jak mám znovu dokázat, že tam patřím?" ptá se Krejčíková.

A tak motivací uspět v Miami pro ni není třeba jen další turnajový triumf, ale i pocit, že bude vnímaná jako jedna z těch nejdůležitějších. "Nechci být schovaná někde ve stínu téhle trojky. Hrají dobře, opravdu skvěle. Ovšem cítím, že i já jsem na jejich úrovni. Chtěla bych pozornost médií, podle mě není taková, jakou bych si zasloužila. Asi musím vyhrát ještě víc zápasů a dokázat všem, že tu jsem," přemítá česká univerzálka, která na rozdíl od zmíněných rivalek válí ještě na deblových kurtech – její letošní bilance činí 12 vítězství a jednu prohru.  

Největší rivalita roku 2023

V noci na úterý bude mít Krejčíková novou příležitost potvrdit svá slova. Čeká ji další souboj s jednou z těch výjimečných – se Sabalenkovou. Ačkoliv jde teprve o zápas osmifinále, bude to tvrdá bitva, v hlavách obou tenistek ještě rezonují poslední vzájemné mače. V Dubaji při cestě za celkovým triumfem Češka vyhrála navzdory kanáru v první sadě. Před týdnem jí Sabalenková prohru vrátila a byl to znovu třísetový nervák. 

"Jsem nadšená, že proti sobě znovu jdeme," překvapí rodačka z Brna. "Momentálně má Aryna navrch, však také vyhrála poslední grandslam. Její tenis je opravdu zajímavý a já proti ní ráda hraju, protože má jedny z nejrychlejších úderů na okruhu. Stejné je to s jejím podáním a returnem. Je prostě velmi agresivní," přemýšlí Krejčíková.

A respekt přichází i z opačné strany od Sabalenkové. "Napadá mě to samé, o čem Barbora mluví.  Vždyť ona hraje opravdu dobře a konzistentně. Proč všichni říkají, že jsme tři? Ne, myslím, že jsme čtyři," říká vítězka letošního Australian Open. "A opravdu bych chtěla, aby to takhle pokračovalo. Myslím, že všechny uděláme, co bude v našich silách, abychom ten tlak ustály."

Vzájemným soubojům Sabalenkové s Krejčíkovou přiřadil web tennis.com označení letošní největší rivality na okruhu WTA. "Krejčíková na rozdíl od většiny současných hráček zvládá tempo tenisu Sabalenkové a dokáže kontrovat vlastním pestrým repertoárem," komentuje reportér Steve Tignor, jenž pro tentokrát favorizuje hráčku z Běloruska. "V současné době ničí míče i soupeřky a bude těžké ji zastavit," dodává. 

Ve velké formě jsou nicméně obě hráčky. V Miami dosud neztratily ani set a Sabalenková jako svou poslední vizitku poslala vítězství nad Marií Bouzkovou, ve kterém povolila české hráčce pouhé tři gamy. Duel v Miami bude už jejich třetím během posledních pěti týdnů a znovu jde o střet na turnaji kategorie WTA 1000. Ve čtyřech dosavadních zápasech vyhrála běloruská tenistka třikrát.