V Monte Carlu se schyluje k finále mezi Djokovičem a Sinnerem. Proti budou Ruud a Tsitsipas

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
V Monte Carlu se schyluje k finále mezi Djokovičem a Sinnerem. Proti budou Ruud a Tsitsipas
Djokovič je v semifinále v Monte Carlu po dlouhých devíti letech.
Djokovič je v semifinále v Monte Carlu po dlouhých devíti letech.AFP
Sobotní program Rolex Monte-Carlo Masters určí finalisty letošního ročníku první antukové tisícovky sezony. Dvojnásobný šampion Novak Djokovič (36) se v semifinále utká s Casperem Ruudem (25), s nímž vyhrál všech pět předchozích soubojů bez ztráty setu. Nejlepší hráč dosavadního průběhu sezony Jannik Sinner (22) bude čelit vítězi ročníků 2021-22 Stefanosovi Tsitsipasovi (25).

Přehled toho nejzajímavějšího, sobota 13. 4.

Tsitsipas (12-Řec.) - Sinner (2-It.) | Court Rainier III (13:30 SELČ)

Djokovič (1-Srb.) - Ruud (8-Nor.) | Court Rainier III (15:30 SELČ)

Tsitsipas – Sinner | 13:30

Stefanos Tsitsipas už několik měsíců neprožívá vůbec povedené období a momentální vystoupení na Masters v Monte Carlu je jeho velkou šancí znovu nastartovat kariéru. Cestu do semifinále měl parádní, v ani jednom předchozích zápasů neztratil set, přestože narazil na rivala Alexandera Zvereva a nebezpečného Karena Chačanova.

Pro 25letého Řeka je vzhledem k okolnostem už postup do semifinále velkým úspěchem. Teď ale potřebuje zlomit jednu z bariér, v posledních zhruba 20 měsících má totiž velké potíže porážet nejlepší hráče světa a největší adepty na titul. Jednoho z opravdu největších favoritů na triumf dokázal naposledy porazit ve čtvrtfinále na Australian Open 2021, když předvedl parádní obrat z 0:2 na sety proti Rafaelovi Nadalovi. V posledních letech mu ovšem chybí tak vysoké sebevědomí, které mu v minulosti pomáhalo takto cenné skalpy sbírat.

Přesto v tomto období dosáhl na obě své trofeje z podniků Masters. Oba tyto triumfy slavil právě v Monte Carlu (2021-22), nicméně je potřeba zmínit, že v ani jednom případě nenarazil na výraznou hrozbu. Asi za nejtěžšího soupeře za oba ročníky dohromady lze považovat Alexandera Zvereva v předloňském semifinále, který ovšem nebyl v té době ve formě a za celou sezonu nezískal ani jeden titul.

Vizitka Stefanose Tsitsipase.
Vizitka Stefanose Tsitsipase.Livesport

Tsitsipas – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Los Cabos (semifinále)

Největší úspěchy na antuce: první turnaj

Bilance: 15:6

Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3

Bilance na antuce: 4:0

Bilance proti hráčům TOP 10: 1:2 (kariérní 33:50)

Bilance v semifinále Masters: 0:0 (kariérní 6:9)

Bilance v semifinále: 0:1 (kariérní 27:23)

Grandslamy: Australian Open (osmifinále)

Tsitsipas – Rolex Monte-Carlo Masters

Kariérní bilance: 18:3

Nejlepší výsledek: triumf (2021-22)

Loňský výsledek: čtvrtfinále

Bilance v semifinále: 2:0

Generálka: žádná

Cesta turnajem: Djere (6:3, 3:2 skreč), Etcheverry (6:1, 6:0), (5) Zverev (7:5, 7:6), (15) Chačanov (6:4, 6:2)

Jannik Sinner zahodil v loňském semifinále na Masters v Monte Carlu několik šancí a nakonec s Holgerem Runem prohrál. V letošním čtvrtfinále podnikl úspěšnou odvetu, ačkoli ve druhé sadě nevyužil sérii tří brejkbolů, v tie-breaku promarnil dva mečboly a musel do rozhodujícího dějství. V něm byl ovšem i díky soupeřově náročnému čtvrtečnímu programu lepším hráčem a nakonec urval vítězství 6:4, 6:7, 6:3. V utkání ani jednou neztratil servis.

Dvaadvacetiletý Ital se letos prezentuje vynikající formou a předvádí jednu z největších dominancí na mužském okruhu za poslední roky. V aktuálním roce vyhrál 25 z 26 zápasů, takový vstup do sezony se z aktivních hráčů povedl pouze Novakovi Djokovičovi. Navíc jako jediný nečlen legendární Big Three uhrál semifinále na všech čtyřech úvodních velkých akcích (Australian Open a podniky Masters v Indian Wells, Miami a Monte Carlu).

V letošním roce odehrál čtyři turnaje a na třech z nich kraloval. Jediný nezdar zaznamenal v semifinále na Masters v Indian Wells proti Carlosovi Alcarazovi. V úvodní sadě dominoval (6:1), ovšem pak začal ztrácet fyzicky a nakonec rivalovi podlehl 6:1, 3:6, 2:6.

V semifinále akcí Masters má bilanci 4:3 a ještě nikdy nedokázal v této fázi uspět dvakrát po sobě. Poslední souboj o finále na prestižních tisícovkách odehrál před pár týdny po cestě za triumfem v Miami a deklasoval v něm se ztrátou pouhých tří gamů obhájce titulu Daniila Medveděva.

Vizitka Jannika Sinnera.
Vizitka Jannika Sinnera.Livesport

Sinner – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Miami, Rotterdam, Australian Open (triumf)

Největší úspěchy na antuce: první turnaj

Bilance: 25:1

Bilance z posledních 10 zápasů: 9:1

Bilance na antuce: 3:0

Bilance proti hráčům TOP 20: 9:1 (kariérní 49:36)

Bilance v semifinále Masters: 1:1 (kariérní 4:3)

Bilance v semifinále: 3:1 (kariérní 17:9)

Grandslamy: Australian Open (triumf)

Sinner – Rolex Monte-Carlo Masters

Kariérní bilance: 10:3

Nejlepší výsledek: semifinále (2023-24)

Loňský výsledek: semifinále

Bilance v semifinále: 0:1

Generálka: žádná

Cesta turnajem: volný los, Korda (6:1, 6:2), Struff (6:4, 6:2), (7) Rune (6:4, 6:7, 6:3)

Vzájemná bilance

Tsitsipas vede 5:3, na antuce 3:1. Nejlepší řecký tenista v historii byl ještě před pár lety obrovskou hrozbou, a to zejména na antukových dvorcích, na kterých se dokázal měřit i s Rafaelem Nadalem a Novakem Djokovičem. V tomto týdnu v Monte Carlu exceluje a jedná se o jeho velmi oblíbené dějiště, nicméně své staré sebevědomí stále nemá. Proto by bylo velkým překvapením, kdyby Sinnera, jasně nejlepšího hráče dosavadního průběhu sezony, porazil.

Djokovič – Ruud | 15:30

Novak Djokovič nepředvedl ve čtvrtfinále svůj nejlepší výkon a měl pod pálicím sluncem stejně jako jeho o 12 let mladší soupeř fyzické potíže. S Alexem de Minaurem bojoval přes dvě hodiny a po setech 7:5, 6:4 mu oplatil jasnou porážku z lednového United Cupu. Zatímco v úvodní sadě odvrátil všechny tři brejkboly, v té následující třikrát zaváhal na podání, s čímž rozhodně nebude spokojený.

Šestatřicetiletý Srb letos prožívá jedno ze svých nejtěžších období v kariéře. Přesto v posledních týdnech zase přepisoval historii. Před pár dny překonal Rogera Federera a stal se nejstarší světovou jedničkou a postupem do semifinále v Monte Carlu dosáhl na rekordní 77. semifinálovou účast na podnicích Masters a osamostatnil se na prvním místě před Rafaelem Nadalem.

Rekord v počtu semifinálových účastí na Masters ale asi nebude považovat za nijak obrovský úspěch, protože je už nějakou dobu rekordmanem v počtu trofejí z těchto podniků (40). Navíc jako jediný v historii ovládl všech devět turnajů Masters, dokonce se mu to povedlo dvakrát a v Monte Carlu útočí na trojitý Golden Masters.

Před devíti lety v Monte Carlu podruhé triumfoval a přesně od té doby se v tomto dějišti trápí. Dosáhnout tady na trojitý Golden Masters tak pro něj bude velmi těžké, protože posledních sedm startů zakončil nejpozději ve čtvrtfinále a mezi nejlepší kvarteto se v Monaku probojoval poprvé od roku 2015, kdy ve finále dominoval proti trápícímu se Nadalovi.

Vizitka Novaka Djokoviče.
Vizitka Novaka Djokoviče.Livesport

Djokovič – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Australian Open (semifinále)

Největší úspěchy na antuce: první turnaj

Bilance: 11:3

Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2

Bilance na antuce: 3:0

Bilance proti hráčům TOP 10: 0:1 (kariérní 257:113)

Bilance v semifinále Masters: 0:0 (kariérní 57:18)

Bilance v semifinále: 0:1 (kariérní 136:48)

Grandslamy: Australian Open (semifinále)

Djokovič – Rolex Monte-Carlo Masters

Kariérní bilance: 39:14

Nejlepší výsledek: triumf (2013, 2015)

Loňský výsledek: osmifinále

Bilance v semifinále: 4:3

Generálka: žádná

Cesta turnajem: volný los, Safiullin (6:1, 6:2), Musetti (7:5, 6:3), (11) De Minaur (7:5, 6:4)

Casper Ruud potřeboval ve čtvrtfinále proti Ugovi Humbertovi všechny tři sety. Postup si sám zkomplikoval, když zahodil náskok setu a brejku (6:3, 4:6, 6:1). Semifinále na Masters v Monte Carlu si zahraje podruhé v kariéře, v roce 2021 v něm neuhrál set s Andrejem Rubljovem.

Zatímco Djokovič letos hraje svůj teprve čtvrtý podnik, stále čeká na finále a posbíral dohromady jen 11 výher, 25letý Nor absolvuje svou devátou akci včetně Davis Cupu, bojoval o titul v Acapulcu a Los Cabos a má na kontě už 23 vítězství. V probíhající sezoně si vede výkonnostně i výsledkově mnohem lépe než v té loňské, která ho stála místo v TOP 10 žebříčku.

I na svém sedmém letošním individuálním turnaji dokázal porazit minimálně dva soupeře. Přesto stále čeká na první triumf v této sezoně, ačkoli měl hratelné finále v Los Cabos (Jordan Thompson) i Acapulcu (Alex de Minaur). Navíc před týdnem v Estorilu nečekaně prohrál semifinále s Pedrem Martínezem a neobhájil svůj jediný loňský titul. Ve finále by narazil na Huberta Hurkacze, kterého v tomto týdnu v Monte Carlu suverénně přehrál.

Vizitka Caspera Ruuda.
Vizitka Caspera Ruuda.Livesport

Ruud – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Acapulco, Los Cabos (finále)

Největší úspěchy na antuce: Estoril (semifinále)

Bilance: 23:6

Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3

Bilance na antuce: 5:1

Bilance proti hráčům TOP 10: 2:1 (kariérní 12:26)

Bilance v semifinále Masters: 0:0 (kariérní 1:6)

Bilance v semifinále: 2:1 (kariérní 20:13)

Grandslamy: Australian Open (3. kolo)

Ruud – Rolex Monte-Carlo Masters

Kariérní bilance: 9:4

Nejlepší výsledek: semifinále (2021, 2024)

Loňský výsledek: osmifinále

Bilance v semifinále: 0:1

Generálka: Estoril (semifinále)

Cesta turnajem: volný los, Tabilo (6:2, 6:4), (10) Hurkacz (6:4, 6:2), (14) Humbert (6:3, 4:6, 6:1)

Vzájemná bilance

Djokovič vede 5:0 (na sety 11:0). Ruud v minulosti postrádal zbraně i potřebné sebevědomí na to, aby dokázal porazit někoho z Big Three, což potvrzuje jeho celková bilance 0:8 s Djokovičem, Rafaelem Nadalem a Rogerem Federerem. Teď má ale jedinečnou šanci poprvé uspět, protože Djokovič stále není v nejlepší formě. Navíc statisticky nejlepšího hráče všech dob vyzve na antuce, na které je nejsilnější a Srb naopak nejvíce zranitelný.

Sobotní program

COURT RAINIER III (od 11:00 SELČ)

1. Granollers/Zeballos (3-Šp./Arg.) - Gillé/Vliegen (Belg.)

2. Tsitsipas (12-Řec.) - Sinner (2-It.) / nejdříve ve 13:30 SELČ

3. Djokovič (1-Srb.) - Ruud (8-Nor.) / nejdříve v 15:30 SELČ

4. Arévalo/Pavič (Salv./Chorv.) - Melo/Zverev (Braz./Něm.)

Kompletní program | Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Monte Carlu