Plíšková Šwiatekovou nepřekvapila. Muchová, Vondroušová i Kvitová jsou v osmifinále

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Plíšková Šwiatekovou nepřekvapila. Muchová, Vondroušová i Kvitová jsou v osmifinále
Aktualizováno
Karolína Plíšková dohrála ve dvou setech.
Karolína Plíšková dohrála ve dvou setech.Profimedia
Karolína Plíšková (31) semifinále na kanadském podniku WTA 1000 z loňského Toronta neobhájí. V Montrealu předloňská finalistka podlehla ve druhém kole 6:7, 2:6 světové jedničce Ize Šwiatekové, s níž prohrála i třetí vzájemný zápas. V osmifinále ji může pomstít Karolína Muchová (26), která si poradila s Rumunkou Soranou Cirsteaovou a Polce bude mít možnost oplatit porážku z finále French Open. Markéta Vondroušová (24) ukončila první turnaj po mateřské pauze se vracející Dánky Caroline Wozniacké, Petra Kvitová (33) v prvním vystoupení po svatbě zvládla noční odvetu za předloňské vyřazení proti tehdejší šampionce Camile Giorgiové.

Šwiateková – Plíšková 7:6, 6:2

Karolína Plíšková si v pondělí v Montrealu připsala teprve druhou výhru od 20. dubna a vůbec první po využití mečbolu. Navázat na ni ale nedokázala, ve druhém kole nestačila na nejlepší tenistku současnosti Igu Šwiatekovou.

Jednatřicetiletá rodačka z Loun sehrála s o devět let mladší Polkou vyrovnaný první set. Dvakrát v něm dokázala bleskově smazat manko brejku a v tie-breaku hrála dvakrát o setbolů. Nakonec ale po více než hodině boje set ztratila.

Jedna výměna ze zápasu Šwiateková – Plíšková
Livesport

Ve druhé sadě už byla Šwiateková jednoznačně lepší hráčkou. Začala méně chybovat a dostala zápas pod kontrolu. Za stavu 5:1 sice duel neuzavřela při svém podání, ale vzápětí české tenistce sebrala už popáté servis a zvítězila 7:6, 6:2. 

"Z prvního setu jsem se chtěla poučit a udělat něco lépe. Takže jsem celkem spokojená, že jsem svou hru v průběhu zápasu posunula. Ale jednoduché to vůbec nebylo, Karolína je strašně zkušená hráčka a umí toho zahrát opravdu hodně. Snažila jsem se být připravená na všechno," komentovala Šwiateková.

Rozhovor s Igou Šwiatekovou
Livesport

Plíšková prohrála se Šwiatekovou i potřetí. První dva duely nezvládla na antuce, loni v Římě neuhrála ani game a letos ve Stuttgartu neudržela vedení 1:0 na sety.

V Montrealu předloňská finalistka neobhájí semifinále z loňského Toronta a ve světovém žebříčku klesne minimálně na 25. místo. Příští týden si v Cincinnati odbyde generálku na US Open.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Čtyřnásobná grandslamová šampionka Šwiateková se představila poprvé od červencového triumfu v rodné Varšavě a už jen jedna výhra ji dělí od jistoty, že po turnaji uhájí ve světovém žebříčku první místo.

Cirsteaová – Muchová 5:7, 4:6

Také v osmifinále Šwiateková narazí na českou tenistku. Polskou favoritku vyzve Karolína Muchová, která se po dvou měsících dočká odvety za porážku ve finále French Open. 

Šestadvacetiletá Muchová si v Montrealu připisuje první výhry na kanadské 'tisícovce' a zatím neztratila ani set. Po Anastasii Potapovové si poradila i s Rumunkou Soranou Cirsteaovou, kterou porazil 7:5, 6:4 a poprvé od pařížské jízdy vyhrála dva zápasy po sobě.

Mečbol Muchové proti Cirsteaové
Livesport

Světová sedmnáctka Muchová se s vedoucí hráčkou žebříčku utká potřetí v kariéře, na předloňském Australian Open si vyšlápla na domácí hvězdu Ashleigh Bartyovou. Z posledních 13 zápasů s členkami elitní desítky osm vyhrála.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Vondroušová – Wozniacká 6:2, 7:5

Markéta Vondroušová si po nečekaném wimbledonském triumfu dopřála krátký odpočinek, vstup do US Open Series ale zvládá. Při premiéře na kanadské 'tisícovce' si po Egypťance Majar Šarífové poradila ve dvou setech i s Caroline Wozniackou, jež hrála první turnaj od triumfu na Australian Open 2020 a následném porodu dvou dětí. 

I když byla hra na první pohled relativně vyrovnaná, čtyřiadvacetiletá Češka si postupně vypracovala slibné vedení 6:2 a 3:0 s dvěma brejky v zádech. Jenže o devět let starší Dánka to nezabalila. Vondroušová jí i několika dvojchybami dovolila vrátit se do hry a po ztrátě čtyř gamů v řadě dokonce musela za stavu 3:4 odvracet setbol. 

Do třetího dějství ale bývalou světovou jedničku nepustila. Od stavu 4:5 čím dál více unavenou Wozniackou zase začala přehrávat, předvedla dvě čisté hry při svém podání a zvítězila 6:2, 7:5.

Zajímavá výměna z utkání Vondroušová – Wozniacká.
Livesport

O postup do čtvrtfinále si světová desítka Vondroušová zahraje v souboji hráček TOP 10 s Coco Gauffovou, s níž jediný vzájemný duel před dvěma lety v Dubaji prohrála ve třech setech. 

Devatenáctiletá Američanka Gauffová po nedělním nejcennějším triumfu ve Washingtonu vstoupila do turnaje v Montrealu jednoznačnou výhrou 6:2, 6:2 nad Britkou Katie Boulterovou a vyhrála pátý zápas v řadě. Neztratila v nich ani set a prohrála jen 23 gamů.

Pozápasový ohlas Vondroušové.
Livesport

Kvitová – Giorgiová 6:2, 5:7, 6:0

Petra Kvitová ve svém prvním vystoupení od červencové svatby s trenérem Jiřím Vaňkem zvládla souboj bývalých šampionek s Camilou Giorgiovou. Česká vítězka z roku 2012 přehrála italskou "obhájkyni titulu" z roku 2021 v nočním zápase hodinu po půlnoci 6:2, 5:7, 6:0 a oplatila jí předloňské čtvrtfinálové vyřazení. 

Kvitová ve svém prvním zápase na tvrdém povrchu od dubnového triumfu na "tisícovce" v Miami začala parádně, vypracovala si vedení 6:2 a 3:1 a kráčela za bezproblémovým vítězstvím. Bez komplikací ale úvodní zápas nezvládla.

Petra Kvitová vyhrála úvodní zápas na turnaji hodinu po půlnoci.
Petra Kvitová vyhrála úvodní zápas na turnaji hodinu po půlnoci.Profimedia

Nejprve soupeřce dovolila otočit na 3:4 a přestože po dalším brejku byla za stavu 6:2, 5:4 a 30:0 dva míčky od výhry, spáchala dvě z nakonec devíti dvojchyb, přestala si věřit, ztratila tři gamy po sobě a už tak dlouhý den si ještě protáhla.

Před rozhodujícím setem dvojnásobná wimbledonská šampionka zmizela v šatnách, kde se dokázala znovu zkoncentrovat. V dalším průběhu utkání už neztratila ani game, závěrečný game při svém servisu otočila z 0:40 a potřetí v sezoně soupeřce nadělila kanára.

Pozápasový ohlas Kvitové.
Livesport

V osmifinále, přes které se od svého triumfu před jedenácti lety v Montrealu ani jednou nedostala, se po čtyřech letech utká se Švýcarkou Belindou Bencicovou.

Mezi nejlepší šestnáctkou jsou tak celkem čtyři Češky. Už v úterý se do osmifinále probila Marie Bouzková, jež bude o čtvrtfinále hrát s Darjou Kasatkinovou. Ve středu na ni navázaly Muchová, Vondroušová a Kvitová.

Zajímavé výměny z utkání Kvitová – Giorgiová.
Livesport

Výsledky turnaje WTA 1000 v Montrealu