Siniaková po týdnu složila reparát, v Nanchangu zvládla dramatické české finále s Bouzkovou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Siniaková po týdnu složila reparát, v Nanchangu zvládla dramatické české finále s Bouzkovou

Aktualizováno
Kateřina Siniaková ve finále utekla Marii Bouzkové ze tří mečbolů.
Kateřina Siniaková ve finále utekla Marii Bouzkové ze tří mečbolů.AFP
Historicky 11. finále dvou českých tenistek na turnaji WTA vyhrála Kateřina Siniaková (27). V čínském Nanchangu porazila 1:6, 7:6, 7:6 Marii Bouzkovou (25), když v dramatu trvajícím přes tři a půl hodiny odvrátila tři mečboly, a týden po nezdaru v boji o titul v Hongkongu získala druhou letošní a celkově pátou singlovou trofej. Naopak Bouzková v prvním letošním a celkově pátém finále marně bojovala o teprve druhý triumf a vypadne z TOP 30.

Bouzková – Siniaková 6:1, 6:7, 6:7

Kateřina Siniaková na konci září dorazila do Číny se šňůrou sedmi porážek a v zádech měla sérii 11 turnajů, na nichž devětkrát vypadla hned v prvním kole.

V druhé nejlidnatější zemi světa se ale sedmadvacetiletá Češka rozehrála do dobré formy a krátce před deblovým Turnajem mistryň si zvedla sebevědomí. Ze čtyř akcí pouze jednou nezvládla své úvodní vystoupení, naopak třikrát vyhrála minimálně dvě utkání a dvakrát se prodrala až do finále.

Před týdnem v Hongkongu neudržela vedení proti Leylah Fernandezové, v sobotu ale Kanaďance porážku oplatila v semifinále v Nanchangu a v neděli složila úspěšný finálový reparát proti Marii Bouzkové.

Sestřih zápasu Kateřina Siniaková – Marie Bouzková
Livesport

Duel proti o dva roky mladší krajance a nasazené trojce otočila i poté, co se nechala za stavu 1:6 a 2:3 ošetřit a celkem třikrát byla v dalším průběhu jediný míček od porážky. Bouzkovou po výhře na Roland Garros 2021 zdolala i ve druhém vzájemném střetnutí.

Ošetření, odvrácené mečboly

Lepší vstup do utkání měla Bouzková. Turnajová trojka prolomila v prvním setu všechny tři servisy soupeřky a ujala se za 33 minut vedení. Siniaková doplatila na 24 nevynucených chyb, Bouzková měla jen čtyři.

Také druhý set zahájila lépe Bouzková. Díky dvěma brejkům vedla 3:2 a Siniaková si vyžádala v slzách pauzu na ošetření. Utkání ale nevzdala.

Za stavu 3:5 odvrátila mečbol, vzápětí nedovolila Bouzkové zápas doservírovat a po řadě dlouhých výměn otočila na 6:5. Bouzková ještě vybojovala zkrácenou hru, v ní ale prohrávala 0:3 a 2:6. Siniaková získala sadu po sto minutách ve svůj prospěch a vynutila si pokračování. Bouzková přišla o set poprvé na turnaji.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Rovněž ve třetí sadě měla Bouzková vše ve svých rukou. Dvakrát měla výhodu brejku a za stavu 5:3 další dva mečboly. Opět ale duel nedotáhla k vítězství a Siniaková znovu nepříznivý vývoj otočila.

Rozhodla zkrácená hra, v níž Siniaková nejprve prohrávala 0:2 a 2:3, poté se však díky třem míčkům za sebou ujala vedení. Duel uzavřela při mečbolu za stavu 6:4 'prasátkem'. Češky sehrály šestý nejdelší zápas sezony WTA Tour a první finále, jež přesáhlo tři hodiny.

Rozhovor s Kateřinou Siniakovou
Livesport

"Děkuju všem divákům, kteří se na nás přišli podívat, protože atmosféra ve finále byla vážně úžasná. Gratuluju Marii, byl to neskutečně těžký zápas a ne vždy je výhra úplně fér. Bohužel vyhrát může jen jedna z nás," řekla viditelně vyčerpaná Siniaková s trofejí. 

Rodačka z Hradce Králové v jubilejním 10. finále vybojovala 5. singlový titul na okruhu WTA. Navázala na triumfy ze Shenzhenu 2017, Bastadu 2017, Portoroži 2022 a Bad Homburgu 2023. Na tvrdém povrchu triumfovala potřetí. Ve světovém žebříčku si třetí deblistka světa polepší ze 60. na 44. místo.

Nanchang byl pro Siniakovou generálkou na Turnaj mistryň v mexickém Cancúnu, kde bude na přelomu října a listopadu obhajovat deblové finále s krajankou Barborou Krejčíkovou. Následně by měla sezonu ukončit na finálovém turnaji Billie Jean King Cupu ve Valencii.

Bouzková vypadne z TOP 30

Bouzková hrála finále popáté v kariéře a počtvrté prohrála. Jediný úspěch slavila loni na domácím Livesport Prague Open. V pondělí přijde ve světovém žebříčku o body za své až dosud poslední semifinále z loňské ‘tisícovky’ v Guadalajaře a vypadne z TOP 30. Pozici mezi třicítkou nejlepších si mohla udržet jen v případě triumfu.

"Nevím, jestli jsem v tuto chvíli schopná mluvit," marně věčně usměvavá Bouzková zadržovala slzy. "Tahle porážka bolí, ale Katce gratuluju ke skvělému uzavření sezony. Tohle finále ukázalo, co znamená tenisová bitva," řekla k možná svému poslednímu zápasu sezony.

"Tahle sezona byla složitá a náročná. Ale je skvělé, jak jsem ji uzavřela. Musím dál na sobě pracovat a být ještě lepší hráčkou," dodala Bouzková jež v předchozích dvou týdnech slavila deblové triumfy v Pekingu (se Sarou Sorribesovou) a Soulu (s Bethanií Mattekovou-Sandsovou).

Dvě české tenistky se ve finále turnaje WTA střetly pojedenácté v historii a poprvé od Livesport Prague Open 2021, kdy Barbora Krejčíková přehrála Terezu Martincovou

Čtyřhru vyhrály Němka Laura Siegemundová a Ruska Vera Zvonarevová a jako poslední osmý pár si zajistily účast na Turnaji mistryň. Siegemundové se tak vyplatilo, že právě nejspíš kvůli ušetření sil na čtyřhru nenastoupila v pátek do čtvrtfinálového duelu proti Siniakové.

Výsledky turnaje WTA 250 v Nanchangu