Sinner je po skreči Raonice letos stále neporažen a zapsal 200. výhru na nejvyšším okruhu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sinner je po skreči Raonice letos stále neporažen a zapsal 200. výhru na nejvyšším okruhu

Sinner je letos stále neporažen.
Sinner je letos stále neporažen.Profimedia
Jannik Sinner (22) měl ve čtvrtfinále v Rotterdamu nečekané potíže s Milosem Raonicem (33), který v posledních letech neustále bojuje se zdravotními problémy. Nejvýše nasazený odvrátil v úvodní sadě dva setboly v řadě, získal ji v tie-breaku a bývalý třetí hráč světa mu poté za stavu 6:7, 1:1 ze svého pohledu vzdal. Šampion nedávného Australian Open je tak letos stále neporažen a o zopakování loňského finále bude usilovat proti domácímu Tallonovi Griekspoorovi (27), kterého potkal v semifinále v tomto dějišti i loni.

Sinner – Raonic 7:6, 1:1 / skreč

Jannik Sinner prožívá od loňského léta nejlepší období své kariéry. Italský mladík poprvé triumfoval na podnicích Masters, zahrál si finále Turnaje mistrů, dovedl svou zemi k prvenství v Davis Cupu a na nedávném Australian Open získal svůj premiérový grandslamový vavřín.

V letošní sezoně je aktuálně čtvrtý hráč světa stále neporažen. V Rotterdamu protáhl svou momentální neporazitelnost už na 13 zápasů a zapsal své jubilejní 200. vítězství na nejvyšším okruhu. Navíc zvládl 30 z posledních 32 duelů.

V nizozemské hale zatím v nejlepší formě nehraje. Na úvod si sice poradil snadno s trápícím se domácím zástupcem Boticem van de Zandschulpem, nicméně poté ztratil set s veteránem Gaëlem Monfilsem a ve čtvrtfinále s bývalou světovou trojkou Milosem Raonicem, který v posledních letech neustále bojuje se zraněními, likvidoval dva setboly v řadě.

Proti zkušenému Kanaďanovi, jenž se loni vrátil po další zdravotní pauze a odehrál svůj teprve šestý turnaj po dlouhé přestávce, ztratil vedení brejku a o několik minut později musel na vlastním servisu řešit další komplikaci. Se stavem 15:40 v 10. gamu si ovšem poradil, skóre srovnal a díky jedinému minibrejku získal set v tie-breaku. Raonic poté ještě uhájil servis na začátku druhého dějství a dorovnal na 1:1, avšak se kvůli zdravotnímu problému rozhodl v utkání nepokračovat.

Sinner, který uhájil svou neporazitelnost v dohraných duelech s hráči mimo TOP 100 trvající od Stockholmu 2021, se i při svém třetím startu na rotterdamské pětistovce probojoval do čtvrtfinále. V nizozemské hale obhajuje loňskou finálovou účast a v případě triumfu vylepší své žebříčkové maximum, jelikož by ze třetího místa odsunul Daniila Medveděva.

Stejně jako loni se v semifinále střetne s Tallonem Griekspoorem, Nizozemce loni zdolal ve dvou těsných setech a poté ho přemohl i v Davisově poháru. Griekspoor zvládl i pátý vzájemný souboj s Emilem Ruusuvuorim a ani tentokrát Finovi nepovolil set. Domácí zástupce zvítězil bez ztráty servisu 7:5, 7:6 a obhájil loňské semifinále. Proti Sinnerovi zaútočí na své čtvrté finále na turnajích ATP, všechna tři absolvoval loni.

De Minaur – Rubljov 7:6, 4:6, 6:3

Alex de Minaur zazářil na začátku sezony v týmovém United Cupu, kde přemohl Taylora Fritze, Novaka Djokoviče a Alexandera Zvereva a potvrdil, že se mu od začátku loňské sezony mnohem více daří v soubojích s hráči TOP 10. Další skalp takto vysoko postavených soupeřů slavil v pátek v rotterdamské hale proti Andrejovi Rubljovovi, kterého v nizozemské metropoli porazil i loni.

Bývalému šampionovi rotterdamské pětistovky tak oplatil zdrcující porážku z osmifinále nedávného Australian Open, po prohře s ruským tenistou se ani při osmém startu nedostal do čtvrtfinále domácího grandslamu. Navíc mu uštědřil jeho první letošní porážku na turnajích ATP.

S Rubljovem prohrál poslední dva souboje, recept na něj nenašel ani na konci sezony 2023 na Masters v Paříži. Další halový souboj však zvládl, ačkoli v tie-breaku ztrácel už 2:4 a v závěrečném dějství čelil v posledních třech gamech na servisu vždy jednomu brejkbolu. Na postup do svého prvního semifinále v tomto dějišti potřeboval dvě hodiny a 34 minut.

O své celkově 15. finále a první od srpna zabojuje proti Grigorovi Dimitrovovi. S Bulharem má vyrovnanou bilanci, naposledy se potkali loni ve čtvrtfinále právě v Rotterdamu a De Minaur musel po dvou nevyužitých mečbolech skousnout prohru v tie-breaku rozhodující sady.

Dimitrov na svých posledních třech turnajích ATP postoupil do finále a v lednu v Brisbane ukončil čekání na svůj první triumf od Turnaje mistrů 2017. Další finálovou účast má na dosah v Rotterdamu, kde byl ve finále ročníku 2018 a v letošním čtvrtfinále zdolal 7:6, 3:6, 6:4 Alexandera Ševčenka.

Výsledky turnaje ATP 500 v Rotterdamu