Rázné utnutí černé série. Krejčíková v San Diegu vyhrála dvouhru i debl se Siniakovou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Rázné utnutí černé série. Krejčíková v San Diegu vyhrála dvouhru i debl se Siniakovou

Aktualizováno
Barbora Krejčíková v San Diegu získala svou 7. singlovou trofej na okruhu WTA.
Barbora Krejčíková v San Diegu získala svou 7. singlovou trofej na okruhu WTA.Profimedia
Barbora Krejčíková (27) vyhrála turnaj WTA 500 v americkém San Diegu, kam dorazila se šňůrou čtyř porážek. Čtvrtá nasazená Češka ve svém celkově 11. finále porazila 6:4, 2:6, 6:4 domácí Sofii Keninovou (24) a získala druhý letošní a celkově sedmý titul. Povedený týden navíc vyšperkovala deblovým triumfem po boku krajanky Kateřiny Siniakové (27), čímž dosáhla na svůj druhý double.

Keninová – Krejčíková 4:6, 6:2, 4:6

Barbora Krejčíková v únoru ovládla po skalpu všech hráček TOP 3 prestižní turnaj WTA 1000 v Dubaji, od té doby ale dosáhla na jediný výraznější výsledek (finále na trávě v Birminghamu) a na třech grandslamech vyhrála jediný ze čtyř zápasů.

Ve Wimbledonu si navíc poranila kotník a během následného US Open Series prohrála všech šest setů. Černou sérii čtyř porážek a více než dva měsíce dlouhé čekání na singlové vítězství ukončila až tento týden na akci WTA 500 v San Diegu, kde nakonec nenašla přemožitelku ve dvouhře ani ve čtyřhře.

V singlu čtvrtá nasazená Češka porazila Ukrajinku Anhelinu Kalininovou, světovou dvacítku Beatriz Haddadovou Maiaovou z Brazílie a v závěrečných kolech si poradila i s dvojicí domácích vyzývatelek: finalistkou loňského Australian Open Danielle Collinsovou a v sobotním finále i s bývalou šampionkou z Melbourne Sofií Keninovou.

Sestřih zápasu Sofia Keninová – Barbora Krejčíková
Livesport

Krejčíková vyhrála před dvěma lety na antuce v Římě jediný vzájemný duel ve dvou setech a lépe začala také na hardu v San Diegu. V úvodní sadě dvakrát smazala manko brejků a po zisku tři her po sobě se proti Američance, jež hrála finále poprvé od Roland Garros 2020, ujala vedení.

Jenže ve druhém dějství znovu přišla dvakrát o podání, nevyužila ani jeden z pěti brejkbolů a rozhodnout musel třetí set. V něm byly obě tenistky dlouho suverénní při svém podání. Až za stavu 4:4 Krejčíková zlikvidovala čtyři brejkboly, vzápětí po nevynucené chybě o tři roky mladší soupeřky využila druhý mečbol a po 2 hodinách a 40 minutách boje zvítězila 6:4, 2:6, 6:4.

"Byla to bitva. Věděla jsem, že to bude těžké a že (Keninová) půjde do každého míčku a bude bojovat až do konce," řekla bývalá světová dvojka Krejčíková, jež zaznamenala 48 vítězných míčů, z toho 11 es. Ve světovém žebříčku se posune na 10. místo a v elitní desítce doplní krajanky Markétu Vondroušovou (6.) a Karolínu Muchovou (8.).

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Vedle finanční odměny přes 120 tisíc dolarů (více než 2,7 milionu korun) získala Krejčíková také skleněnou trofej a surfovací prkno.

"Nevím, jak si všechny tyhle krásné trofeje odvezu domů, protože mám s sebou jen tři tašky," řekla s úsměvem na kurtu Krejčíková. Potěšilo ji, že se v dramatických momentech nevzdala. "Jsem opravdu ráda, že jsem tu vyhrála," doplnila česká tenistka, která po konci s trenérem Alešem Kartusem spolupracuje nyní s Pavlem Motlem.

Sedmadvacetiletá rodačka z Ivančic hrála třetí letošní a celkově 11. finále na okruhu WTA, získala 7. trofej a už třetí sezonu po sobě zakončí minimálně se dvěma triumfy. Navázala na tituly ze Štrasburku 2021, French Open 2021, Livesport Prague Open 2021, Ostravy 2022, Tallinnu 2022 a Dubaje 2023.

Cesta Krejčíkové turnajem v San Diegu.
Livesport

"Po zranění jsem neměla dobré výsledky a vlastně jsem dlouho nevyhrála. Takže jsem tady tak trochu věřila a doufala, že bych se tu mohla dočkat výhry a odrazit se. Je docela zvláštní tady teď sedět a mít titul," sumívala se Krejčíková na tiskové konferenci.

Krejčíková/Siniaková – Collinsová/Vandewegheová 6:1, 6:4

Krejčíková v Kalifornii navíc podruhé v kariéře získala dvě trofeje z jedné akce, což se jí až dosud povedlo jen při senzační jízdě na předloňském Roland Garros.

Ve čtyřhře uspěla stejně jako na pařížské antuce po boku své dlouholeté parťačky Kateřiny Siniakové. V San Diegu neztratily ani set, ve finále nejvýše nasazené Češky porazily 6:1, 6:4 domácí pár Danielle Collinsová a Coco Vandewegheová, jež odehrála poslední zápas kariéry. 

České tenistky v úvodu sezony ovládly Australian Open, získaly 7. grandslamovou trofej a v březnu dobyly i podnik WTA 1000 v Indian Wells. Během následného půl roku ale i vinou zdravotních potíží odehrály jen čtyři turnaje a vyhrály pouze dva ze šesti zápasů, než dorazily do San Diega.

Krejčíková se Siniakovou získaly celkově 16. společný titul a udělaly výrazný krok k páté účasti na Turnaji mistryň, který předloni vyhrály a letos by měly obhajovat loňské finále.

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková získaly 16. společnou trofej
Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková získaly 16. společnou trofejProfimedia

Královehradecká rodačka Siniaková se díky triumfu znovu po týdnu vrátí na post světové jedničky ve čtyřhře před Jessicu Pegulaovou a Coco Gauffovou. Do čela žebříčku se posune počtvrté v kariéře a celkově v něm zahájí 115. týden. Déle deblu vládly jen Martina Navrátilová (237 týdnů), Liezel Huberová (199), Cara Blacková (163), Lisa Raymondová (137) a Natasha Zverevová (124).

Výsledky turnaje WTA 500 v San Diegu