Fritz v Tokiu selhal, obhájce titulu prohrál už ve druhém kole s domácím outsiderem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Fritz v Tokiu selhal, obhájce titulu prohrál už ve druhém kole s domácím outsiderem

Fritz v Tokiu nezvládl roli favorita.
Fritz v Tokiu nezvládl roli favorita.Profimedia
Taylor Fritz (25) zakončil obhajobu loňského prvenství v Tokiu už ve druhém kole a po skončení turnaje se na postupové příčky pro letošní ročník Turnaje mistrů nedostane. Nejvýše nasazený nedotáhl vedení 5:2 v rozhodující sadě a podlehl 6:0, 4:6, 6:7 domácímu outsiderovi Šintarovi Močizukimu (20). Člen až třetí stovky žebříčku sbírá v domácí metropoli své vůbec první výhry v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu a ve čtvrtfinále se utká s Alexejem Popyrinem (24).

Fritz – Močizuki 6:0, 4:6, 6:7

Taylor Fritz letos posbíral osm semifinálových účastí, ale určitě si představoval lepší sezonu. Na kontě má totiž jen dva tituly a oba vybojoval na nejmenších podnicích série ATP 250 na domácí půdě v Delray Beach a Atlantě. Navíc se mu komplikuje boj o letenku na Turnaj mistrů do Turína, na kterém debutoval loni a došel do semifinále.

Zatímco během letní US Open Series byl na čtyřech z pěti akcí minimálně ve čtvrtfinále, na asijských betonech se mu vůbec nedaří. Nejlepší Američan v žebříčku selhal ve třetím kole na Masters v Šanghaji proti trápícímu se Diegovi Schwartzmanovi, obhajobu titulu na "pětistovce" v Tokiu zakončil už ve druhém kole a po skončení turnaje bude v hodnocení aktuální sezony nadále figurovat na deváté příčce, prvním nepostupovém místě.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuLivesport

Nejvýše nasazený začal v japonské metropoli suverénní výhrou nad kolegou z TOP 20 Cameronem Norriem, ovšem ve druhém kole nestačil na až 215. muže pořadí Šintara Močizukiho. Souboj s domácí nadějí měl přitom skvěle rozehraný, Japonci nadělil v úvodním setu kanára.

Od druhého dějství si však začal postup komplikovat. V šestém gamu nevyužil brejkbol, v tom následujícím poprvé ztratil servis a manko smazat nedokázal. V rozhodující sadě si vypracoval vedení 5:2 a poté byl dva míčky od vítězství. Od stavu 5:3 však neuhrál jediný fiftýn a soupeři dovolil skóre srovnat. Rozhodnout musel tie-break, v němž favorit získal pouhé dva body.

Setboly a mečbol ze zápasu Taylor Fritz – Šintaro Močizuki.
Livesport

Bývalá juniorská světová jednička Močizuki se v minulosti představil v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu celkem osmkrát a pokaždé ztroskotal na úvodním protivníkovi, navíc nikdy předtím neporazil nikoho z TOP 50. Díky čtvrtfinálové účasti v Tokiu vylepší o téměř 30 míst své dosavadní žebříčkové maximum (192. příčka).

Ve čtvrtfinále si poprvé zahraje s Alexejem Popyrinem. Australan prohrával s Cristianem Garínem už 4:6 a 2:4, pak ale Chilanovi poprvé sebral servis, o své podání již nepřišel a po téměř třech hodinách zvítězil 4:6, 7:6, 6:2. V pátek nastoupí ke svému prvnímu čtvrtfinále na turnajích ATP 500.

Pozápasový ohlas Šintara Močizukiho.
Livesport

Žádné překvapení naopak nepřipustil Alex de Minaur. Čtvrtý nasazený přehrál 6:0, 7:5 Diega Schwartzmana, který se na asijském kontinentu rozehrál do lepší formy a možná našel cestu ven z dlouhé krize. Ve čtvrtfinále se Australan usilující o start na Turnaji mistrů utká s Aslanem Karacevem.

Další čtvrtfinálové dvojice vznikly už ve středu. Félix Auger-Aliassime bude hrát s Marcosem Gironem a Tommy Paul vyzve v derby Bena Sheltona.

Sestřih zápasu Alex de Minaur – Diego Schwartzman.
Livesport

Výsledky turnaje ATP 500 v Tokiu