Los Turnaje mistrů: Největší favorit Djokovič má ve skupině Sinnera, Tsitsipase a Runeho

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Los Turnaje mistrů: Největší favorit Djokovič má ve skupině Sinnera, Tsitsipase a Runeho

Složení skupin Turnaje mistrů.
Složení skupin Turnaje mistrů.@ATP
V Turíně byl ve čtvrtek odpoledne rozlosován 54. ročník Turnaje mistrů, který startuje v neděli. Největším favoritem prestižní akce pro osm nejlepších tenistů sezony je šestinásobný šampion Novak Djokovič. Vítěz tří letošních grandslamů má v Zelené skupině Jannika Sinnera, bývalého šampiona Stefanose Tsitsipase a debutanta Holgera Runeho. Červenou skupinu tvoří debutant Carlos Alcaraz, bývalý vítěz Daniil Medveděv, Andrej Rubljov a dvojnásobný šampion Alexander Zverev.

Největším favoritem je loňský šampion a šestinásobný vítěz Novak Djokovič, který se momentálně dělí o první místo v počtu titulů s Rogerem Federerem. Šestatřicetiletý Srb letos ovládl Australian Open, French Open a US Open a hrál finále Wimbledonu. Ziskem 24. grandslamové trofeje vyrovnal absolutní rekord Margaret Courtové a posunul ten vlastní na mužském tenisovém okruhu.

Do italského Turína, kde loni vyhrál všech pět zápasů a Turnaj mistrů ovládl poprvé od roku 2015, dorazil se sérií 18 vítězství. Ta zahrnuje kromě zmíněného prvenství na US Open také triumfy na podnicích Masters v Cincinnati a Paříži, v hale Bercy slavil už 40. titul z Masters.

V Zelené skupině se utká s Jannikem Sinnerem, bývalým šampionem Stefanosem Tsitsipasem a debutantem Holgerem Runem. S jediným domácím účastníkem Sinnerem vyhrál všechny tři předchozí souboje, s Tsitsipasem to má 11:2 a porazil ho v Turíně loni a s Runem před pár dny v Paříži srovnal bilanci na 2:2. Jediná výhra mu stačí k tomu, aby zakončil sezonu na postu světové jedničky. V minulosti se mu to povedlo rekordně sedmkrát. V případě tří porážek ve skupině bude doufat, že se Carlos Alcaraz nestane neporaženým šampionem.

Alcaraz měl absolvovat svůj debut na Turnaji mistrů už loni, ale kvůli zranění do italské metropole nedorazil a přišel také o celé australské léto. V Červené skupině bude čelit bývalému šampionovi Daniilovi Medveděvovi, Andrejovi Rubljovovi a vítězi ročníků 2018 a 2021 Alexanderovi Zverevovi.

Celkově 54. ročník Turnaje mistrů startuje v neděli ve víceúčelové aréně Pala Alpitour a vyvrcholí přesně o týden později finálovým soubojem. Hráči se nejprve utkají v rámci skupin systémem každý s každým a dva nejlepší z každé skupiny postoupí do semifinále. Vítězové skupin na sebe mohou narazit nejdříve ve finále.

Rozlosována je také deblová soutěž. Titul budou obhajovat Rajeev Ram s Joem Salisburym.

Přehled Turnaje mistrů