Popyrin má první titul z antuky, v Umagu otočil finále proti Wawrinkovi

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Popyrin má první titul z antuky, v Umagu otočil finále proti Wawrinkovi

Alexei Popyrin překonal křeče a Stana Wawrinku udolal 6:7, 6:3, 6:4.
Alexei Popyrin překonal křeče a Stana Wawrinku udolal 6:7, 6:3, 6:4. Profimedia
Alexei Popyrin (23) přetavil i svůj druhý postup za čtvrtfinále turnaje ATP v titul. Na antuce v chorvatském Umagu ve finále udolal 6:7, 6:3, 6:4 švýcarského šampiona z roku 2006 Stana Wawrinku (38), přestože v závěru bojoval s křečemi, a navázal na předloňský triumf v Singapuru. Švýcar naopak neukončil již šestileté čekání na 17. titul.

Popyrin –⁠ Wawrinka 6:7, 6:3, 6:4

Alexei Popyrin získal svůj jediný titul na okruhu ATP v únoru 2021 na halové akci v Singapuru, který byl jednorázově doplněn do vinou pandemie koronaviru prořídlého kalendáře. Na jiném turnaji nebyl dál, než ve čtvrtfinále. 

Povedlo se mu to až tento týden bez ztráty setu na antuce v Umagu a znovu to nakonec dotáhl až k titulu. Ve finále uspěl opět navzdory prohranému prvnímu setu, v Chorvatsku udolal 6:7, 6:3, 6:4 Švýcara Stana Wawrinku.

Přestože měl Popyrin v nohách včerejší více než tříhodinové semifinále proti Matteu Arnaldimu a ve třetí sadě po nepotvrzení brejku z úvodního gamu bojoval se svalovými problémy i křečemi, o patnáct let staršího soka díky změně taktiky přeci jen skolil.

Sestřih finále turnaje ATP v Umagu.
LIvesport CZ

"Celý turnaj jsem bojoval v bitvách, které ani nevím, jak jsem vyhrál. Tahle byla nejlepší z nich. Ve třetím setu za stavu 2:1 jsem dostal křeče, cítil jsem, jak svalu pnou. Vůbec nevím, jak jsem vyhrál," řekl bývalý vítěz chlapeckého French Open.

"Fyzioterapeut mi řekl, že pokud se vrátím na kurt, bude to hodně těžké. Ale nemělo smysl vzdát, bylo to finále. Řekl jsem, že když prohraju, tak prohraju. A pokud vzdám, stejně prohraju. Takže zůstat na kurtu mi pořád dávalo šanci vyhrát, proto jsem se rozhodl pokračovat a bojovat dál," uvedl Australan.

"Je neuvěřitelná čest hrát finále s někým jako je Stan. Vyrůstal jsem sledováním jeho, Rogera, Rafy a Novaka. A porazit ho ve finále je neuvěřitelný pocit, slovy to nelze popsat," radoval se Popyrin, který v žebříčku vyletí na 57. místo a překoná své maximum.

Wawrinka přitom byl ve třetím setu na koni. Za stavu 3:2 měl brejkbol a zdravotně indisponovaného soupeře mohl dorazit, jenže v klíčovém okamžiku udělal nevynucenou chybu a Popyrin se vrátil do hry.

Osmatřicetiletý Švýcar ve svém celkově 31. finále a prvním po čtyřech letech nedokázal vybojovat 17. titul, na který čeká od roku 2017. Před 17 lety právě v Umagu slavil svůj premiérový triumf.

Zatímco Wawrinka se již vydá na US Open Series, Popyrin bude v příštím týdnu startovat na posledním letošním turnaji ATP na antuce v rakouském Kitzbühelu.

Výsledky mužské dvouhry v Umagu