Menšík pokračuje ve snovém debutu na grandslamu. Lehečka na US Open skončil v 1. kole

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Menšík pokračuje ve snovém debutu na grandslamu. Lehečka na US Open skončil v 1. kole

Aktualizováno
Jakub Menšík vyhrál ve čtyřech setech. (archivní foto)
Jakub Menšík vyhrál ve čtyřech setech. (archivní foto)Profimedia
Jakub Menšík (17) pokračuje na US Open ve fenomenálním debutu na profesionálních grandslamových turnajích. Talentovaný český teenager vyhrál ve Flushing Meadows už čtyři zápasy, v úvodním kole hlavní soutěže přetlačil 6:4, 4:6, 7:6, 6:2 zkušeného Grégoireho Barréreho (29) a úspěšně navázal na zvládnutou kvalifikaci. Po sedmi letech vyhrál zápas na newyorském grandslamu Jiří Veselý (30), naopak nečekaně skončila česká jednička Jiří Lehečka (21) po porážce s Aslanem Karacevem.

Menšík – Barrére 6:4, 4:6, 7:6, 6:2

Jakub Menšík loni prohrál vyčerpávající bitvu ve finále juniorského Australian Open, kurt dokonce musel kvůli křečím v závěru utkání opouštět na vozíčku. Nepříjemným nezdarem se však nenechal vůbec rozhodit a velmi rychle se začal prosazovat mezi dospělými. V předchozí sezoně ovládl čtyři podniky ITF, pátý titul z těchto turnajů přidal letos a v květnu ovládl antukový challenger v Praze.

Talentovaný teenager už září i na nejvyšší úrovni a na US Open prožívá parádní debut na grandslamových akcích. V tříkolové kvalifikaci přehrál bývalého člena TOP 10 Fabia Fogniniho, Leandra Riediho a zkušeného krajana Zdeňka Koláře a zajistil si premiérový start v hlavních soutěžích na nejvyšší tour. Ten odstartoval famózně, a sice skalpem 59. muže hodnocení Grégoireho Barréreho.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Ve svém prvním velkém zápase vůbec nejevil známky nervozity. V úvodní sadě sice ztratil servis, ovšem měl náskok dvou brejků a další komplikace nepřipustil. Už jen jedno zaváhání na vlastním podání předvedl v koncovce druhé sady, o kterou tím přišel. Znovu však zachoval chladnou hlavu, suverénně ovládl tie-break třetího dějství a v posledním setu už dominoval. Ke svému druhému skalpu TOP 100 a tomu zatím nejcennějšímu si pomohl 13 esy, o 12 let starší Francouz jich měl o 10 méně.

"Začátek jsem měl vynikající, nic jsem soupeřovi nepustil, diktoval jsem hru a získal set. Ve druhém se mi zdálo, že jsem lepší, jenže prohrál jsem si smolně servis za stavu 4:5. Ve třetím setu vznikla velká tahanice. Rozhodující byl tie-break, ve kterém jsem soupeře rozbil. Ve čtvrtém setu už jsem na něm viděl, že ztrácí fyzicky i mentálně, začal dělat trošku víc chyb. Byl jsem na koni a viděl jsem, že ho mám na lopatě," řekl Menšík českým novinářům.

Po skončení turnaje s jistotou vylepší své žebříčkové maximum, v live žebříčku momentálně figuruje na 161. místě. Ve snové grandslamové premiéře se pokusí pokračovat v souboji dvou úspěšných kvalifikantů a debutantů na grandsalmu i na hlavním okruhu s Titouanem Droguetem (h2h 1:1). Dvaadvacetiletý Francouz v New Yorku odstartoval nečekaným skalpem světové osmnáctky Itala Lorenza Musettiho, kterého udolal 6:3, 0:6, 6:7, 6:3, 6:2.

Veselý – Couacaud 5:7, 6:3, 6:2, 3:6, 6:4

Jiří Veselý po dubnovém návratu po osm měsíců dlouhé zdravotní pauze příliš vítězných momentů nezaznamenal ani na turnajích nižší kategorie, na grandslamech ale o sobě aspoň trochu dává vědět. Na Roland Garros trápil Stefanose Tsitsipase, ve Wimbledonu vyřadil Sebastiana Kordu a nyní na úvod US Open udolal po pětisetovém boji 5:7, 6:3, 6:2, 3:6, 6:4 francouzského kvalifikanta Enza Couacauda.

Díky chráněnému žebříčku startující Veselý tak na neyorském grandslamu přerušil šňůru pěti nezdarů a poprvé od roku 2016 na US Open vyhrál zápas v hlavní soutěži. O vyrovnání svého nejlepšího výsledku ze sezony 2015 si třicetiletý český tenista zahraje se světovou dvacítkou Franciscem Cerúndolem z Argentiny (h2h 0:0).

Karacev – Lehečka 6:3, 6:3, 6:3

Jiří Lehečka si minulý týden ve Winston-Salemu zahrál poprvé ve finále turnaje ATP, dva dny po neúspěšném boji o titul se ale na vstup do US Open připravit nedokázal. S Aslanem Karacevem prohrál hladce třikrát 3:6 a stejně jako loni při svém debutu skončil hned na prvním soupeři.

Jednadvacetiletý Čech ve svém prvním zápase v roli hráče TOP 30 doplatil na 29 nevynucených chyb. Odvrátit dokázal jen 8 ze 14 brejkbolů, sám využil jedinou ze sedmi šancí na brejk. 

"Celkově jsem si ani nepřipadal, že hraju grandslam. Za jeden den jsem se snažil připravit nejlépe, jak jsem jen mohl. Soupeř byl lepší, aktivnější. Využil šance, které jsem mu nabídl. V prvním setu jsem měl nějaké příležitosti, které jsem ale neproměnil. Natropil jsem nějaké jednodušší chyby, od té chvíle to už bylo v jeho režii,“ řekl Lehečka českým novinářům.

Lehečka si letos připsal první výhry na Australian Open (čtvrtfinále), French Open (2. kolo) i Wimbledonu (osmifinále), na premiérovou výhru na US Open si ale musí minimálně rok počkat.

Kompletní program mužů na US Open