Poprvé na grandslamu. US Open nasadí systém VR, tenisté budou mít tři možnosti na set

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Poprvé na grandslamu. US Open nasadí systém VR, tenisté budou mít tři možnosti na set

Systém VR už byl v akci třeba na ATP Cupu.
Systém VR už byl v akci třeba na ATP Cupu.Profimedia
Tenisové US Open nasadí v letošním ročníku jako první z grandslamových turnajů systém Video Review (VR), který pomůže rozhodčím na umpiru posuzovat sporné situace. Hráči totiž díky němu získají možnost nechat si přezkoumat nejen těsné auty, ale i řadu dalších verdiktů jako například dvojí dopad míčku. O chystané premiéře informovali zástupci US Open na webu.

Tenisté a jejich týmy dostanou na US Open pro využití VR tři možnosti na set plus jednu dodatečnou na tie-break. Systém bude k dispozici na hlavních dvorcích Arthura Ashe, Louise Armstronga, na Grandstandu a na kurtech č. 17 a 5. Využít ho ale bude moci i turnajový rozhodčí k posouzení případného nevhodného chování hráčů na všech kurtech.

"VR rozhodčí a VR operátor pošlou video na monitor umpirovému rozhodčímu i na obrazovky na kurtu, pokud budou k dispozici," uvádí se v dokumentu. Rozhodčí na základě záznamu rozhodne, zda původní verdikt platí, nebo se změní.

Systém, který už s úspěchem testovala řada turnajů ATP, využívá záběry kamer na kurtu z několika různých úhlů. VR byl v minulých letech nasazen například na Turnaji mistrů, na Turnaji mistrů pro hráče do 21 let NextGen Finals či na ATP Cupu. Ženský okruh WTA videoasistenci rozhodčího nepoužívá a podle agentury Reuters o jejím zavedení zatím neuvažuje.

Program US Open