Gauffová na US Open navázala na senzační přípravu. V 19 letech je grandslamovou šampionkou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Gauffová na US Open navázala na senzační přípravu. V 19 letech je grandslamovou šampionkou
Cori Gauffová vybojovala v 19 letech první grandslamový titul.
Cori Gauffová vybojovala v 19 letech první grandslamový titul.AFP
Cori Gauffová (19) zakončila ze svého pohledu fenomenální sezonu amerických betonů premiérovým grandslamovým triumfem. Nyní 12 zápasů neporažená Američanka přehrála 2:6, 6:3, 6:2 chybující vítězku lednového Australian Open a budoucí světovou jedničku Arynu Sabalenkovou (25) a ukončila šestileté čekání na domácí šampionku závěrečného majoru sezony. Zvládla tak i své čtvrté letošní finále, získala celkově šestý titul a posune se v žebříčku na post světové trojky.

Gauffová –⁠ Sabalenková 2:6, 6:3, 6:2

Cori Gauffová už velmi dlouho patří do TOP 10 světového pořadí, ovšem ještě před pár týdny stále čekala na svůj první triumf na akcích větších než WTA 250. Rodačka z Atlanty se ale od začátku srpna neskutečným způsobem rozjela a vyhrála 18 z 19 duelů, navíc posledních dvanáct. Na domácí půdě zvládla včetně utkání BJK Cupu posledních 17 zápasů.

V posledních týdnech ukázkově vylepšovala své maximum. Po prvenství na WTA 500 ve Washingtonu kralovala také na WTA 1000 v Cincinnati a teď po skalpu Aryny Sabalenkové na grandslamovém US Open. Jediný nezdar v nejlepším období kariéry zaregistrovala ve čtvrtfinálové bitvě s krajankou a deblovou parťačkou Jessicou Pegulaovou v Montrealu.

Statistiky finále US Open.
Statistiky finále US Open.Liveport

Obě aktérky nastoupily ke svému druhému grandslamovému finále, přesto byla na Sabalenkové i Gauffové vidět obrovská nervozita. S ní se dlouho lépe prala aktivnější Sabalenková a za 40 minut navzdory negativnímu poměru vítězných úderů a nevynucených chyb získala úvodní sadu. Hned na začátku té následující ovšem neproměnila dva brejkboly, což Gauffové dodalo sebevědomí a vyburcovalo k nastartování obratu.

Američanka se rázem ještě lépe bránila a vynucovala si chyby z rakety soupeřky, kterých v posledních dvou setech sama spáchala dohromady jen devět. Sabalenková naopak nezvládala tíhu finále ani v dalším průběhu, stále kupila chyby i ze snadných pozic a kvůli nervozitě postrádala i svou obvyklou razanci a přesnost. Bělorusce nepomohla k otočce ani pauza na ošetření levé nohy za stavu 1:4 v rozhodujícím dějství. Gauffové sice hned po ní sebrala servis, nicméně v posledních dvou gamech uhrála jen jeden fiftýn.

"Děkuji všem, kteří mi nevěřili. Asi před měsícem jsem vyhrála turnaj kategorie 500 a lidé říkali, abych toho nechala. Před dvěma týdny jsem vyhrála tisícovku a lidé říkali, že to bylo nejvíc, čeho jsem mohla dosáhnout. A teď jsem tu tří týdny poté s touhle trofejí," řekla na kurtu Gauffová.

"Snažila jsem se to vše vzít s grácií a odevzdala to nejlepší. Všichni ti, kteří si mysleli, že lejou do mého ohně vodu, jen naopak přidávali plyn a já teď velmi jasně hořím," doplnila.

Gauffová je 12. teenagerkou, která dokázala ovládnout US Open, první od předloňské šokující jízdy kvalifikantky Emmy Raducanuové. Navíc třetí domácí náctiletou šampionkou po Sereně Williamsové a Tracy Austinové. Na domácí vítězku čekal závěrečný major sezony od roku 2017, kdy ve Flushing Meadows úřadovala Sloane Stephensová. V 21. století už tady zvedly nad hlavu trofej jen další dvě Američanky, a to sestry Williamsovy.

Po cestě za svým největším triumfem musela finalistka místní juniorky z roku 2017 zvládnout čtyři třísetové bitvy. Semifinálová přemožitelka Karolíny Muchové se v žebříčku posune na nové maximum, v pondělí bude světovou trojkou. Ještě k tomu se vrátí na post světové jedničky ve čtyřhře, o nějž se bude dělit s parťačkou Pegulaovou.

Svou bilanci ve finálových duelech na nejvyšším okruhu upravila na 6:1. Před US Open se radovala v Linci 2019, Parmě 2021 (jediný triumf mimo tvrdé povrchy) a letos v Aucklandu, Washingtonu a Cincinnati. Na první grandslamový titul útočila už loni na antukovém French Open a uhrála jen čtyři gamy s Igou Šwiatekovou. Jedná se o její jediný nezdar ve finále.

Sabalenková měla už po osmifinálovém vyřazení obhájkyně titulu Igy Šwiatekové jistotu, že se v pondělí stane 29. světovou jedničkou v historii. Pokud by posun do čela žebříčku stvrdila triumfem na US Open, pak by jako teprve osmá žena v open éře vyhrála Australian Open a US Open v jedné sezoně. Naposledy se to povedlo Angelique Kerberové v roce 2016.

Chci Coco pogratulovat. Hrála neuvěřitelně a s celým týmem si tenhle titul zaslouží. Jsem si jistá, že získá ještě spoustu dalších trofejí. Věřím, že spolu sehrajeme ještě mnoho finálových zápasů. Snad jen s jiným výsledkem," uvedla s úsměvem Sabalenková.

Bělorusky to mají ve finále US Open 0:4, v minulosti neuspěla třikrát bývalá světová jednička Viktoria Azarenková. Konkrétně Sabalenková si zhoršila svou finálovou bilanci na hlavní tour na 13:11 a na půdě Spojených států na 1:4, jen dva tituly posbírala mimo betony. Na grandslamech se do závěrečného kola probila podruhé a na prvenství na lednovém Australian Open nenavázala.

Výsledky ženské dvouhry na US Open