Sabalenková vyhrála i sedmé čtvrtfinále na majorech. V semifinále US Open je potřetí v řadě

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Sabalenková vyhrála i sedmé čtvrtfinále na majorech. V semifinále US Open je potřetí v řadě
Sabalenková si zahraje semifinále US Open.
Sabalenková si zahraje semifinále US Open.Profimedia
Aryna Sabalenková (25) na letošním US Open nadále dominuje a třetím rokem po sobě postoupila ve Flushing Meadows do semifinále, tentokrát bez ztráty jediného setu. Největší favoritka na triumf si poradila 6:1, 6:4 s debutantkou ve čtvrtfinále grandslamů Qinwen Zheng (20) a vyhrála i svůj sedmý čtvrtfinálový duel na podnicích velké čtyřky. O druhé grandslamové finále si Běloruska, jež se po skončení turnaje stane novou světovou jedničkou, zahraje s domácí Madison Keysovou.

Zheng – Sabalenková 1:6, 4:6

Aryna Sabalenková prožívá jasně nejlepší sezonu své kariéry. Po triumfu v Adelaide se stala na Australian Open zbrusu novou grandslamovou šampionkou, titul brala ještě v Madridu a do finále se probojovala také v Indian Wells a ve Stuttgartu. Výsledkem je famózní bilance 49 výher a pouhých 10 porážek.

Pro letošní US Open má jeden ze dvou cílů splněn, v pondělí se díky zaváhání obhájkyně titulu Igy Šwiatekové stane 29. světovou jedničkou v historii. Druhým je spravit si chuť po nezdarech v semifinále na French Open a ve Wimbledonu, v nichž byla ve vítězné pozici.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Ve Flushing Meadows dominuje a je odhodlaná uspět. V ani jednom z pěti zápasů neztratila více než pět gamů (dohromady jen 21) a na kurtu se v žádném z utkání nezdržela déle než 80 minut. Jako poslední utrpěla výprask debutantka ve čtvrtfinále grandslamů Qinwen Zheng. Sabalenková získala úvodních pět her a na vlastním servisu byla nekompromisní. Za celý zápas nečelila jediné brejkbolové hrozbě, ačkoli trefila jen 58% prvních podání, a po prvním servisu uhrála 23 z 26 bodů a po druhém 13 z 19 fiftýnů.

"Myslím, že jsem dnes hrála skvělý tenis. Se svým výkonem jsem moc spokojená. Získala jsem šanci hrát další grandslamové semifinále a podat v něm zase o něco lepší výkon," uvedla Sabalenková.

Ve středu absolvovala své sedmé grandslamové čtvrtfinále a ani v něm nepovolila soupeřce set. Nejblíže k tomu měla proti Karolíně Plíškové loni v tomto dějišti, ale tie-break zvládla. Na všech letošních majorech prošla minimálně do semifinále, což se v jedné sezoně naposledy podařilo Sereně Williamsové v roce 2016.

Zatímco ve čtvrtfinálové fázi majorů je Sabalenková neporažena, v semifinále má mizernou úspěšnost 1:5. Všech pět nezdarů si připsala po třísetové bitvě, ty poslední na letošním French Open s Karolínou Muchovou (vedla 5:2 v rozhodující sadě a měla mečbol) a ve Wimbledonu s Ons Jabeurovou (získala úvodní dějství).

Do semifinále US Open postoupila třetím rokem po sobě. Předloni nedokázala zastavit senzační tažení Leylah Fernandezové a loni podlehla pozdější šampionce a světové jedničce Šwiatekové. "Tentokrát udělám vše pro to, abych tu zůstala až do konce," dodala Sabalenková.

O druhé grandslamové finále bude usilovat ve čtvrtek večer proti domácí finalistce z roku 2017 Madison Keysové (h2h 2:1), která v odpoledním čtvrtfinále zastavila po setech 6:1, 6:4 Markétu Vondroušovou.

Všechna čtvrtfinále dvouhry žen měla na letošním US Open jednoznačný průběh. Karolína Muchová smetla 6:0, 6:3 Soranu Cirsteaovou a domácí Cori Gauffová ztratila ještě o jeden game méně proti Jeleně Ostapenkové. Závěrečný major roku pozná po skončení sobotního finále zbrusu novou vítězku.

Výsledky dvouhry žen na US Open