Sabalenková vrací úder. Na US Open prolétla do osmifinále a dál stíhá Šwiatekovou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sabalenková vrací úder. Na US Open prolétla do osmifinále a dál stíhá Šwiatekovou

Sabalenková svou soupeřku smetla za 61 minut.
Sabalenková svou soupeřku smetla za 61 minut.Profimedia
Aryna Sabalenková (25) na letošním US Open stále neztratila jediný set. Běloruska si ve třetím kole stejně jako loni poradila s Clarou Burelovou (22), tentokrát po setech 6:1, 6:1, a opět se v live žebříčku posunula na post světové jedničky před obhájkyni titulu Igu Šwiatekovou. Ve druhém týdnu závěrečného grandslamu je třetím rokem po sobě a v osmifinále se semifinalistka posledních dvou ročníků utká s Darjou Kasatkinovou (26).

Burelová – Sabalenková 1:6, 1:6

Aryna Sabalenková se stala na lednovém Australian Open zbrusu novou grandslamovou šampionkou a trofej pro vítězku si v letošní sezoně odvezla ještě z Adelaide a velkého antukového podniku v Madridu. V posledních týdnech však zaznamenala hned několik zklamání, když nedokázala z vítězné pozice dotáhnout semifinále na French Open, ve Wimbledonu ani v Cincinnati.

Další šanci na premiérový posun na post světové jedničky, o který už několik měsíců marně usiluje, má na US Open. Semifinalistka posledních dvou ročníků zatím ve Flushing Meadows dominuje. Nejprve identickým skóre 6:3, 6:2 přehrála Marynu Zaněvskou a Jodie Burrageovou a pak stejně jako před rokem deklasovala mladou talentovanou Francouzku Claru Burelovou.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Loni povolila bývalé juniorské světové jedničce pouhé dva gamy a nadělila jí kanára. Letos sice set bez ztráty gamu nezískala, nicméně větší počet her odmítla. Začátek programu na dvorci Louise Armstronga pořádně urychlila, s přemožitelkou Karolíny Plíškové byla hotová za hodinu.

Sabalenková tak pokračuje v útoku na tenisový trůn a také druhý grandslamový titul. Sobotním vítězstvím vrátila úder momentální vedoucí ženě hodnocení Ize Šwiatekové. Matematika boje o čelo žebříčku je velmi jednoduchá, rodačce z Minsku stačí v New Yorku uhrát stejný výsledek, kdežto Polka musí dojít alespoň o kolo dál a v případě finálového souboje závěrečný grandslam sezony znovu po roce ovládnout.

Další překážkou světové dvojky bude Darja Kasatkinová, s níž vyhrála poslední souboj na generálce v Cincinnati a vedení ve vzájemné bilanci zvýšila na 4:2. Ruska musela obě předchozí utkání na letošním US Open otáčet, ale s kvalifikantkou Greet Minnenovou si poradila ve dvou setech a po šesti letech ve Flushing Meadows postoupila do osmifinále. V pondělí zaútočí na své premiérové čtvrtfinále v tomto dějišti a celkově čtvrté na grandslamových podnicích.

V osmifinále nechybí ani domácí jednička Pegulaová

Jessica Pegulaová musela poprvé na letošním US Open do rozhodující sady. V ní však nenabídla Elině Svitolinové vracející se po mateřské pauze ani jednu brejkbolovou šanci a rozjetou Ukrajinku přetlačila 6:4, 4:6, 6:2.

"Vždycky jsou to s ní těsné zápasy, které jsou o pár brejcích. Je to těžká soupeřka. Ze začátku jsme ani jedna nehrály skvěle, chtěly jsme se dostat do dalšího kola, ale poté se mi podařilo zlepšit," řekla Pegulaová, jež vyhrála čtvrtý vzájemný zápas po sobě.

O sedmé grandslamové čtvrtfinále a zároveň vyrovnání svého maxima na podnicích velké čtyřky se americká jednička utká s krajankou Madison Keysovou. "Takový je pavouk. Za poslední tři nebo čtyři turnaje jsme byly vždy ve stejné části. Je to skvělá hráčka se silovou hrou. Bude to také těžký zápas," dodala Pegulaová.

Finalistka ročníku 2017 Keysová otočila po setech 5:7, 6:2, 6:2 souboj s Ljudmilou Samsonovovou a po čtyřech letech prošla do osmifinále domácího podniku velké čtyřky.

První polovina osmifinálových duelů se zkompletovala již v pátek. Šwiateková se utká s Jelenou Ostapenkovou, Caroline Wozniacká s Cori Gauffovou, Sorana Cirsteaová s Belindou Bencicovou a Karolína Muchová s Xinyu Wang.

Výsledky dvouhry žen na US Open