Taháky 9. dne US Open: Djokovič a Ostapenková s domácími hrdiny i poslední šance Strýcové

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Taháky 9. dne US Open: Djokovič a Ostapenková s domácími hrdiny i poslední šance Strýcové
Barbora Strýcová se Santiagem Gonzalezem zabojují v mixu o semifinále.
Barbora Strýcová se Santiagem Gonzalezem zabojují v mixu o semifinále.Profimedia
V národním tenisovém centru ve Flushing Meadows v New Yorku se hraje již 143. edice tradičního a posledního grandslamu sezony. Středeční menu nabízí několik velmi zajímavých bitev, Livesport Zprávy vybírají tři z nich, které byste si neměli nechat ujít.

Coco Gauffová – Jelena Ostapenková

Ostapenková odstranila z cesty světovou jedničku a vyzve největší americkou naději. Gauffová je miláčkem tribun a publikum si zvyklo na její soupeřky i pískat. Lotyšská vítězka Roland Garros 2017 ale zřejmě už dávno dospěla, aby ji to nějak rozhodilo.

Obě tenistky musely na US Open skoro v každém zápase tvrdě bojovat. Ostapenková vždy hrála třísetovou bitvu, Gauffová tři sety podstoupila třikrát ze čtyř zápasů a trochu ušetřila síly jen při střetu dvou hvězd budoucnosti, když vyřídila Mirru Andrejevovou. Naopak v souboji generací s Caroline Wozniackou ze sebe musela opět vymačkat to nejlepší, aby prošla mezi posledních osm hráček.

Vzájemná bilance je vyrovnaná 1:1 a poslední zápas spolu Gauffová s Ostapenkovou odehrály v lednu na Australian Open. Tehdy zkušenější Lotyška přehrála Američanku 7:5, 6:3 a talentované teenagerce oplatila třísetovou porážku z finále v linecké hale v závěru sezony 2019.

Začátek 18:00, Arthur Ashe Stadium

Strýcová, Gonzalez – Šibaharová, Pavič

Pro Barboru Strýcovou je US Open vůbec posledním turnajem kariéry. Po brzkém konci v singlu a smutném odstoupení z dobře rozehrané deblové soutěže s Markétou Vondroušovou už zůstává ve hře jen v turnaji smíšených dvojic.

Mix si vyzkoušela už ve Wimbledonu, kde se jejím parťákem stal čtyřicetiletý Mexičan Santiago Gonzalez, který po konci nepříliš úspěšné singlové kariéry dál objíždí grandslamy a v minulosti si zahrál finále čtyřhry i mixu na Roland Garros. Zatímco v deblu společně Édouardem Rogerem-Vasselinem už vypadli, ve dvojici se Strýcovou dál mohou snít o trofeji.

Ve čtvrtfinále na ně číhá nově vytvořená japonsko-chorvatská dvojice Eni ŠibaharováMate Pavič. I když souhru zkoušejí tito dva poprvé, v minulosti dokázali každý vyhrát grandslamovou trofej. Šibaharová triumfovala loni v mixu na Roland Garros s Wesleym Koolhofem z Nizozemska, Pavič ovládl letošní Wimbledon společně s Ukrajinkou Ljudmilou Kičenokovou.

V minulosti dokonce vyhrál smíšenou čtyřhru i na Australian Open 2016 (s Laurou Siegemundovou) a US Open 2018 (s Gabrielou Dabrowskou). Za zmínku stojí také tři jeho triumfy v mužské čtyřhře na Australian Open 2018 (s Oliverem Marachem), na US Open 2020 (s Brunem Soaresem) a Wimbledon 2021 (s Nikolou Mektičem).

Začátek 18:30, Grandstand Stadium

Taylor Fritz – Novak Djokovič

Americké publikum tleská Fritzovi za suverénní postup mezi nejlepších osmičku. Čtyři zápasy, poměr setů 12:0 a v prvních třech kolech dohromady jen 13 ztracených gamů. Až Švýcar Dominic Stricker donutil kalifornského patriota k většímu soustředění a Fritz vůbec poprvé na turnaji přišel o servis. Stejně ale zápas bezpečně dovedl k vítězství.

Djokovič ale bude úplně jiné sousto. V sedmi vzájemných zápasech srbský matador pokaždé vyhrál a v posledním měření sil před třemi týdny v Cincinnati to byla jasná záležitost – 6:0 a 6:4.

V jejich jediném grandslamovém souboji, který proběhl v Melbourne 2021, měl však Djokovič co dělat, aby odpor odhodlaného Fritze odrazil. Vedl sice 2:0 na sety, ale Američan srovnal na 2:2 a nakonec rozhodovala až pátá sada.

Djokovič si pětisetovou bitvu vyzkoušel i letos, kdy ho dostal pod tlak krajan Laslo Djere. Otočka z 0:2 na 3:2 na sety však jen potvrdila dominanci muže, který se po víkendu – ať na US Open dopadne jakkoliv – stane znovu světovou jedničkou.

Začátek 20:00, Arthur Ashe Stadium