Teprve sedmnáctiletá Miculyčová je nejlepší, ovládla anketu Král cyklistiky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Teprve sedmnáctiletá Miculyčová je nejlepší, ovládla anketu Král cyklistiky
Freestylová bikrosařka vystřídala na trůnu Ondřeje Cinka.
Freestylová bikrosařka vystřídala na trůnu Ondřeje Cinka.Profimedia
Vítězkou 58. ročníku domácí ankety Král cyklistiky za rok 2022 se stala poprvé v kariéře Iveta Miculyčová (17). Freestylová bikrosařka vystřídala na trůnu bikera Ondřeje Cinka a stala se nejmladší vítězkou v historii ankety. Druhý byl tentokrát Mathias Vacek a třetí další silničář Jan Hirt.

Miculyčová loni v srpnu získala v Mnichově zlato na mistrovství Evropy v BMX freestyle. Cyklistka z Kostelce nad Orlicí zvítězila v olympijské disciplíně park a triumfovala měsíc před sedmnáctinami. V listopadu přidala ve stejné disciplíně bronz na mistrovství světa v Abú Zabí.

Dvacetiletý Vacek získal v září stříbro na MS v australském Wollongongu v kategorii do 23 let a o dva měsíce dříve byl ve třiadvacítkách druhý také na mistrovství Evropy v portugalské Anadii. Dvaatřicetiletý Hirt v květnu vyhrál 16. etapu Gira d'Italia, což byl jeho životní úspěch. Celkově skončil v závodě šestý.

Historicky nejúspěšnějšími cyklisty jsou bratři Jan a Jindřich Pospíšilové, kteří díky úspěchům v kolové vyhráli anketu osmkrát.

Vítězka hlasování reprezentačních trenérů, šéfů jednotlivých komisí a novinářů Miculyčová převzala vedle koruny také symbolický klíč k vozu Škoda Enyaq iV, který bude moct v tomto roce používat.

Miculyčová a Vacek byli oceněni také jako vítězové svých disciplín. Horská kola ovládl Jaroslav Kulhavý, olympijský vítěz z Londýna 2012, který po sezoně bikerskou kariéru uzavřel. Mezi cyklokrosaři obhájila loňský triumf Kristýna Zemanová. Nejlepší dráhařem i juniorem se stal Milan Kadlec. Nejlepší juniorkou byla vyhlášena dráhařka Barbora Němcová. Sálovou cyklistiku ovládl opět Jakub Mašek a paracyklistiku Patrik Jahoda.

Do Síně slávy byli přijati Ivan Kučírek in memoriam a Pavel Martínek, kteří získali v letech 1980 až 1982 tři zlaté medaile na mistrovství světa na dráze v tandemu. Síň slávy má nyní sedmnáct členů.