Tipy na nejlepší fotbalové filmy: Koller, Maradona, prokletý klub i Srbové na MS

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Tipy na nejlepší fotbalové filmy: Koller, Maradona, prokletý klub i Srbové na MS
Martin Sheen v hlavní roli Briana Clougha ve filmu prokletý klub.
Martin Sheen v hlavní roli Briana Clougha ve filmu prokletý klub.Profimedia
Česká fotbalová liga se pomalu blíží do svého finále a o měsíc později končí i evropské poháry a Premier League. Do Eura 2024 budou zbývat asi dva týdny a na konci července se rozjedou letní olympijské hry v Paříži. Aby vám v mezidobí fotbal nechyběl, nebo jste si chtěli ukrátit čekání na tyto sportovní svátky, nabízíme vám několik tipů na nejlepší snímky s fotbalovou tématikou.

Nechybí silná sportovní dramata, ale ani inspirativní životní příběhy a příběhy inspirované skutečnými událostmi. Žebříček vznikl na základě hodnocení uživatelů filmové databáze Kinobox.

Diego Maradona (2019) 72 %

Dokumentární snímek je strhujícím protrétem jednoho z nejslavnějších, ale i nejkontroverznějších fotbalistů světa poskládaný z autentických záběrů z Maradonova soukromého archivu.

Prokletý klub (The Damned United, 2009) 72 %

Britské životopisné drama vypráví příběh fotbalového manažera Briana Clougha a jeho 44 dní dlouhého angažmá u týmu Leeds United. Angažování rázného manažera a bývalého fotbalisty do Leedsu v roce 1974 mnoho fotbalových fanoušků překvapilo, neboť Clough se nikdy netajil kritizováním tohoto týmu a jeho hráčů. Časté neshody s hráči také vedly k jeho náhlému odchodu.

Góóól! (Goal, 2005) 72 %

Americko-britské sprotovní drama vypráví příběh Santiaga Muneze, jehož rodina emigrovala z Mexika do Los Angeles za lepším životem. Otec tvrdě pracuje, aby zajistil rodinu a Santiago se živí, kde se dá, přesto nepřestává snít o kariéře fotbalisty. S babiččiným požehnáním a úsporami se vydává zkusit štěstí v britském Newcastlu a dokázat nejen sám sobě, ale i všem okolo, že má na to být jedním z nejlepších hráčů. Cesta k cíli ale bude tvrdá a konkurence v týmu velká.

Pelé: Zrození legendy (Pelé: Birth of a Legend, 2016) 73 %

Pelé je jméno fotbalové legendy, které zná snad každý člověk na planetě. Málokdo už ale ví, jak se tou legendou stal. Pocházel z jednoho z nejchudších slumů brazilského Sao Paula. Jeho rodina nikdy neměla ani dost peněz na skutečný fotbalový míč a aby pomohl s financemi, drhl Pelé podlahy. Fotbal byl jeho vášní a když mohl, trénoval. A právě díky jeho píli, odhodlání a talentu se mu naskytla jedinečná příležitost, které se chopil za pačesy a dovedl brazilský fotbal na ta nejvyšší místa, a to v pouhých sedmnácti letech!

Proč? (1987) 73 %

Československý snímek pohlíží na svět fotbalu z jiného hlediska, konkrétně na negativní dopady fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v níž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí.

Offside (Afsaid, 2006) 74 %

Teherán i celý zbytek Íránu se těší na fotbalový zápas s Bahrajnem. Vítěz totiž postoupí na mistrovství světa. Všichni chtějí fandit a být u toho na stadionu Azadi. Ženy tam ale nesmí, iránský zákon jim zakazuje přítomnost na sportovních stadionech, a tak statečným fotbalovým fanynkám nezbývá nic jiného, než se převléci za muže a fandit jako chlap. Zajímavostí tohoto snímku je, že se natáčel v roce 2005 během skutečného kvalifikačního zápasu a že všechny titulní hrdinky jsou neherečky.

Brankář (Trautmann, 2018) 74 %

Britsko-německý film věnovaný skutečnému životnímu příběh fotbalového brankáře Berta Trautmanna. Ten musel kromě jedinečného talentu ukázat i ohromnou psychickou sílu, aby si jako bývalý německý zajatec z druhé světové války získal přízeň manchesterských fanoušků a nakonec pomohl Manchesteru City (i přes zlomený krční obratel) vyhrát FA Cup.

Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka (2012) 74 %

Filmový prequel k seriálu Okresní přebor, který odvysílala TV Nova v roce 2010, nemůže v našem výběru chybět. Příběh začíná momentem, kdy jeho hrdinové řeší, zda splní poslední přání zesnulého trenéra Pepika Hnátka a vysypou jeho popel do středového kruhu houslického hřiště. Na vlastní oči pak poznáte člověka, který pro fotbal žil a neváhal by pro něj i zemřít. 

Jan Koller: Příběh obyčejného kluka (2022) 75 %

Příběh Jana Kollera lze bez nadsázky označit za světový unikát. Možná ani sám sympatický obr, který celé dětství a mládí i začátek plnoletosti nastupoval za amatérské kluby na vesnické úrovni – nejčastěji pak za Smetanovu Lhotu v jižních Čechách – možná ani kdokoli další by si v té době i v nejodvážnějších snech nedovedl představit, že z kluka, který dává góly ve vísce o 300 obyvatelích, bude jednou postrach všech fotbalových obran a brankářů.

Montevideo, cesta za snem (Montevideo, bog te video: Priča prva, 2010) 76 %

První část srbského sportovního snímku inspirovaného skutečnými událostmi. Národní fotbalový tým Jugoslávie (tvořený ale pouze hráči ze Srbska) se připravuje na úplně první mistrovství světa ve fotbale, které se koná v uruguayském Montevideu v roce 1930.

Montevideo, vidimo se! (2013) 77 %

Druhá část výše zmíněného snímku. Sny hráčů se staly skutečností a ti si nyní myslí, že se svým uměním dobudou svět. Jenže po dlouhé cestě až do Uruguaye dostane jejich sebevědomí velký zásah. Nikdo zde netuší, že vůbec existuje nějaká Jugoslávie, natož Srbsko, o jejich zápasy tak není zájem, bydlí v ošuntělém hotelu a navíc je hned první utkání čeká ten nejhorší soupeř – Brazílie...

Kamen Rider Gaimu: Soccer daikessen! Ógon no kadžicu sódacuhai (2014) 77 %

Japonský snímek z alternativního světa stejnojmenného seriálu Kamen Rider Gaim (2013). Hlavní hrdinové příběhu v tomto případě ale nesvádí bitvy v tanci, nýbrž ve fotbale a výhrou v poháru All Riders je zlaté ovoce.

Pokud byste si z výše uvedené nabídky nevybrali, tak tu máme i tipy na novinky z poslední doby. Zaujaly nás komedie Jeden gól (Next Goal Wins, 2023) a The Beautiful Game (2024) a dokumentární pořady Kapitáni: Mistrovství světa (Captains of the World, 2023), Dycky Sunderland (Sunderland 'Til I Die, 2018), Vítejte ve Wrexhamu (Welcome to Wrexham, 2022), Beckham (2023) a René Higuita: Škorpion v bráně (Higuita: El camino del Escorpión, 2023).

Článek pro Livesport Zprávy vytvořila redakce spřáteleného serveru Kinobox. Nejlepší aplikace pro filmové a seriálové fanoušky je dostupná na Google Play a App Store.