Trenér Bílek o působení v LM: Dělali jsme, co jsme mohli, ale na tyhle týmy to nestačilo

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Trenér Bílek o působení v LM: Dělali jsme, co jsme mohli, ale na tyhle týmy to nestačilo
Kouč plzeňských fotbalistů věří, že zápasy v Lize mistrů tým posílí.
Kouč plzeňských fotbalistů věří, že zápasy v Lize mistrů tým posílí.Profimedia
Přestože plzeňští fotbalisté nezískali ve skupině Ligy mistrů ani bod a připsali si šest porážek, jejich trenér Michal Bílek (57) věří, že je účinkování v prestižní soutěži do budoucna jednoznačně posílí. Výkon při domácí prohře 2:4 s Barcelonou označil kouč Viktorie za nejlepší v hlavní fázi. Doufá, že jeho svěřence otevřená partie s katalánským gigantem povzbudí do závěru podzimní části ligového ročníku, v němž budou hájit pozici lídra tabulky.

"Co si odneseme? Velké příděly, to jednoznačně," uvedl napůl v žertu na tiskové konferenci Bílek. "Těch branek jsme dostali opravdu hodně. Celkově je to zkušenost, jsou to obrovské zážitky a do další práce si odnášíme obrovskou motivaci," doplnil kouč obhájce ligového titulu.

Západočeši v šesti zápasech s giganty Bayernem Mnichov, Interem Milán a Barcelonou nebodovali při skóre 5:24 a jen těsně unikli negativnímu rekordu skupinové fáze Ligy mistrů. "Už dopředu jsme věděli, že v téhle skupině proti Barceloně, Interu a Bayernu bude velmi těžké uhrát nějaký dobrý výsledek, nějak jim hodně vzdorovat a bodovat. Dělali jsme, co jsme mohli, odehráli jsme to tak, na co asi naše síly stačily. Ale na tyhle týmy to nestačilo. Byli jsme ve skupině jednoznačně nejslabší," uvedl Bílek.

"Ale po psychické stránce to s námi nedělá vůbec nic. Naopak myslím, že i po těchto výsledcích musíme mít sebevědomí velké. Očekávám, že všechny hráče včetně celého klubu těch šest zápasů jednoznačně posílí," dodal bývalý kouč české reprezentace.

Výkon proti Barceloně při rozlučce se skupinou ho navzdory porážce potěšil. Západočeši favorita přestříleli a podle statistik UEFA vyslali 24 pokusů. "To jsme nečekali, těší nás to, ale nemůže zavládnout nějaká velká euforie, protože jsme prohráli. Dostali jsme čtyři góly, na druhou stranu jsme odehráli nejlepší utkání ve skupině. Dnes jsme měli k bodům nejblíž," prohlásil Bílek.

Vybrané statistiky zápasu Plzeň – Barcelona
Vybrané statistiky zápasu Plzeň – BarcelonaFlashscore

"Měli jsme hodně střel, dali jsme dva góly, byly tam břevno a tyč, spousta zblokovaných střel. Dnes kluci odvedli maximum. To, že děláme chyby do defenzivy, víme. Myslím, že tenhle zápas nás před koncem podzimní části musí jednoznačně posílit," doplnil Bílek.

Zatímco v domácí soutěži mají jeho svěřenci druhou sezonou jasně nejlepší obranu, v Lize mistrů inkasovali nejvíce gólů. "Když se podíváme na ty branky, které jsme dostali, někdy jsme to takticky nesehráli úplně dobře. Ale narazili jsme na kvalitu, která se do nás dostávala. Hráči všech těch tří týmů ve skupině byli rychlostně velmi dobře vybavení a individuální technika je na nejvyšší úrovni. Prostě jsme nestačili," připustil Bílek.

Teď je priorita utkání se Spartou

"O situacích, které nám dělaly problémy, samozřejmě mluvíme, budeme na nich pracovat, abychom byli v dalších zápasech lepší. V lize málo inkasujeme, za to jsem nesmírně rád. Ale je vidět, že světový fotbal je jinde. Defenziva prostě musí být ještě o něco kvalitnější," uvedl Bílek.

Konečná tabulka skupiny C Ligy mistrů
Konečná tabulka skupiny C Ligy mistrůFlashscore

Věří, že se jeho svěřenci po konci v Lize mistrů zvládnou závěr ligového podzimu. Západočeši před sebou mají i s jednou dohrávkou tři zápasy a drží v čele neúplné tabulky čtyřbodový náskok. "Liga mistrů už je teď pryč, dnes to končí. Před námi je obrovská výzva zabojovat o nejvyšší příčky v naší lize a pokusit se zase dostat do skupiny evropských pohárů," řekl Bílek.

"Od teď už myslíme jen na sobotní utkání se Spartou. Musíme zbylé tři zápasy podzimu sehrát velmi dobře výsledkově. Situace u nás není ideální, máme hodně zraněných, kádr je teď hodně úzký. Ale věřím, že kluci zmobilizují veškeré síly a ty tři zápasy zvládneme, abychom si udrželi nějaký náskok pro jarní část," dodal bývalý záložník pražské Sparty či Betisu Sevilla.

Přehled zápasu Plzeň 2:4 Barcelona