Trpišovského přestupy: Pech roste pro reprezentaci, posila z Norska jako Deliho nástupce

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Trpišovského přestupy: Pech roste pro reprezentaci, posila z Norska jako Deliho nástupce
Trpišovského přestupy: Pech roste pro reprezentaci, posila z Norska jako Deliho nástupce
Trpišovského přestupy: Pech roste pro reprezentaci, posila z Norska jako Deliho nástupceslavia.cz / Marko Iglić
Petr Hronek (29), David Pech (20), Igoh Ogbu (22) a Babacar Sy (22). Tak zní výčet dosavadních nových jmen na slávistické soupisce. Zatímco poslední posila z druholigového Táborska nejspíš zamíří do Teplic na hostování, zbylé tři tváře se v Edenu porvou o místo v sestavě. Jaké mají šance a co Slavii přinesou, jsme rozebrali v dalším analytickém článku.

Pechovi by měl styl Slavie sedět

Víte, kdo jsou podle datové společnosti Wyscout nejlepší krajní beci FORTUNA:LIGY? Casper Höjer ze Sparty, David Jurásek ze Slavie a David Pech… nyní už také hráč Slavie. Ještě na podzim na sebe upoutal v dresu Mladé Boleslavi, kde patřil k největším ligovým objevům.

Nebýt ovšem Pechova vážného zranění z ledna 2020, kdy si na přípravném turnaji na Maltě po zákroku soupeře přivodil tříštivou zlomeninu a přetrhal vazy v kotníku, zřejmě už bychom se dnes bavili o zavedeném jméně na ligové scéně.

"Už v mládeži vypadal výborně," přikyvuje mladoboleslavský kouč Pavel Hoftych, který Pecha piplal před přestupem do Slavie. "Zranění ho zpomalilo, ale když jsem po Karlu Jarolímovi přebral tým, David byl hráč, který byl velmi dobře fyzicky připravený. To je jeho silná stránka, je vytrvalý a rychlý," dodal Hoftych.

Člen širšího kádru české jednadvacítky působí v tuzemské lize jako hotové zjevení. Podobných krajních obránců v ní moc neběhá. Na své pozici má Pech nejvíce progresivních běhů s míčem a nejvíce driblinků. Není klasickým bekem, který těží pouze z rychlosti a bojovnosti, ale rád si se soupeři pohraje. Umí překvapit mrštnou kličkou, seknutím míče do středu pole, kde využije zkušenosti z dob, kdy hrával středního záložníka.

Pavel Hoftych o Davidu Pechovi
Pavel Hoftych o Davidu PechoviOpta by Stats Perform / Petr Končal / slavia.cz

Zkrátka kreativní krajní bek, kterému nedělá problém obsáhnout i pozici wingbecka. Nebylo divu, že zaujal Slavii i Spartu. Jednání nakonec dotáhli do zdárného konce červenobílí a po Davidu Juráskovi získali do kádru dalšího nadějného krajního obránce na domácí scéně.

Co však zatím Pecha odlišuje od Juráska, který brázdí levou stranu obrany sešívaných, je produkce centrů. Oproti Juráskovi či v minulosti Alexanderu Bahovi zaostává dvacetiletý fotbalista především v kvalitě a četnosti vzdušných balonů a distribuci nebezpečných přihrávek, což jsou v jeho nízkém věku faktory, které stále může vypilovat. A Hoftych tomu i věří. "V centrování se navíc dost zlepšil," zdůrazňuje kouč Středočechů. Podle něj má Pech skvělé atributy pro špičkový fotbal.

"Styl jakým Jindra Trpišovský hraje, by mu mohl vyhovovat. Má atributy moderního obránce, který chodí nahoru. Myslím si, že ve Slavii se může dál rozvíjet. Je to velmi zajímavý hráč i pro celý český fotbal," připouští i možný reprezentační potenciál.

Nejdražší prodaný obránce z Norska

Chtěli jste návrat titána? Máte ho mít. Jestliže se slávistickým fanouškům stýskalo po Simonu Delim, jehož předseda představenstva Jaroslav Tvrdík kdysi nazval titánem, již brzy může jejich stesk zahnat Igoh Ogbu. I přes 187 centimetrů vás jeho elastický a hbitý projev na trávníku okamžitě upoutá. Člověk se neubrání dojmu, že investovaných 40 milionů korun, které Slavia zaplatí Lilleströmu a z afrického obránce udělala nejdražší přestup v historii norského celku a nejdražšího obránce v historii Eliteserien, jsou chytře investované prostředky.

Ogbu je typologií vyloženě herní stoper. V Norsku byl zvyklý nastupovat uprostřed tříčlenné obrany, případně obsazoval post pravého stopera. Mezi jeho silné stránky patří čtení hry, důraz, vyvezení míče, rychlost, dynamika a celkem slušná přihrávka na větší vzdálenost. Nechybí mu ani ofenzivní choutky a tak často vyráží na zteč do útoku.

Igoh Ogbu by mohl být pro Slavii jackpot
Igoh Ogbu by mohl být pro Slavii jackpotLivesport / slavia.cz

Když redaktor deníku Romerikes Blad z Lilleströmu Morten Svesengen obdržel dotaz, zda Slavia získala skutečně kvalitního hráče za vynaložené peníze, ani chvíli neváhal. "Naprosto! Podle mě to bude velmi dobrý přestup. Fanoušci si přáli, ale by neopouštěl klub, mají jej rádi, ale všichni jsme čekali, že takový scénář jednou nastane." Ihned se také pustil do popisu mladého stopera.

"Ogbu je silný, rychlý, ale také stále ještě mladý hráč. Potřeboval by vedle sebe zkušenějšího spoluhráče, pak z něho vyroste prvotřídní obránce," pronesl muž, jenž pokrývá čtvrtý celek minulého ročníku Eliteserien. "Věří tomu i Lilleström, protože si vyjednal procenta z příštího prodeje," dodal.

V dresu Lilleströmu odehrál Ogbu za dvě ligové sezony 54 zápasů, ve kterých nasbíral více jak pět tisíc minut na hřišti. Úspěšnost obranných soubojů měl 74 %. Zachytil 310 míčů, získal jich 706 a v průměru na zápas udělal 1,4 fauly.

Stopeři Slavie a jejich pohyb po hřišti
Stopeři Slavie a jejich pohyb po hřištiLivesport

Jeho heat mapa z poslední sezony ukazuje, na jak velkém prostoru se pohybuje. Přesto se najdou ve hře mladého nigerijského obránce věci k zlepšení. Konkurenti Aiham Ousou i Taras Kačaraba mají především díky Trpišovského nárokům mnohem více přihrávek vpřed, do finální třetiny a vyšlou více progresivních pasů.

K tomu bude mít na soustředění v Portugalsku slušnou konkurenci - kromě dvou výše zmíněných stoperů s týmem odcestovali i Eduardo Santos, Maksym Talovjerov, Denis Halinský a návrat na trávník vyhlíží David Hovorka.

Hronek - Další pragmatický tah od JT

Zřejmě nejvíc diskutované jméno mezi slávistickou obcí. Skutečně Slavia potřebuje hráče, kterému je 29 let? ptají se fanoušci. Víte, kolik bylo Ondřeji Kúdelovi, když si jej Jindřich Trpišovský bral z Liberce do Slavie? 30 let a 9 měsíců. Ibrahimu Traorému bylo 29 let a 11 měsíců, když přicházel ze Zlína. Oba byli starší než Petr Hronek (29 let, 5 měsíců) v těchto dnech a oba se posléze stali důležitými postavami slávistického úspěchu posledních let.

Možná i proto klub opustil strategii o věkovém limitu posil. Záložník, jenž do Edenu dorazil z nedalekého Ďolíčku, si totiž říká o pozornost. Stát se tento transfer o pár let dřív, zřejmě by nikdo neřekl ani popel. Hronkův příchod však dává smysl. Slavia získává do středu pole zkušeného hráče, který zacelí díru při absencích Petra Ševčíka a Lukáše Provoda, kteří v poslední době měli opakované zdravotní problémy.

Statistické srovnání Hronka se Ševčíkem
Statistické srovnání Hronka se ŠevčíkemLivesport

Ve FORTUNA:LIZE patří mezi top patnáctku hráčů v klíčových přihrávkách a také mezi 25 nejfaulovanějších hráčů. Jindřich Trpišovský však v posile z Bohemians vidí mnohem víc. Disponuje především velkým fyzickým fondem a není vyloženě jen ryze ofenzivním hráčem. 

"Je to hráč, který pracuje na velkém prostoru. Je neskutečně platný v presinku, nešetří krokem, je hodně soubojový, nevadí mu fyzická hra. Má i určité X faktory, jako jsou jeho vynikající dlouhé auty nebo doplnění pokutového území, kde má výbornou útočnou hlavu. získáváme hráče, který se umí obětovat pro tým, nerad prohrává a má schopnosti, které týmu pomůžou k cílům v budování mužstva, které momentálně probíhá," okomentoval první zimní posilu slávistický trenér.

Při srovnání s o rok mladším Petrem Ševčíkem jen mírně zaostává v kreativních atributech. Ty jsou navíc umocněné odlišným herním stylem Slavie, která má v lize největší držení balonu a její hráči jsou tak daleko víc ve hře, zatímco svěřenci Jaroslava Veselého jsou nejpřímočarejším celkem soutěže s nejméně přihrávkami za zápas.