Události Bundesligy: Už to není jen o mentalitě, Dortmund zeslábl i na hřišti

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Události Bundesligy: Už to není jen o mentalitě, Dortmund zeslábl i na hřišti

Události Bundesligy: Už to není jen o mentalitě, Dortmund zeslábl i na hřišti
Události Bundesligy: Už to není jen o mentalitě, Dortmund zeslábl i na hřištiProfimedia
Snad každý fotbalový fanoušek se při pohledu na výsledky Bundesligy sám sebe tázal: “Kdy naposledy jsem viděl, že by mužstvo prohrálo zápas, v němž ještě v 89. minutě drželo dvoubrankové vedení?” V Porúří se odehrálo něco vskutku nevídaného. Tedy alespoň v normálním světě. Patří však do takového světa také Dortmund? Jeho pravidelní pozorovatelé vám možná řeknou, že je šokující kolaps proti Brémám zas tak nezaskočil.

Schylovalo se k poklidné dohrávce duelu. Ligový nováček z Brém sice celý zápas kousal, avšak žádná z jeho šancí neskončila za zády brankáře Dortmundu Gregora Kobela. To domácí Borussia na úvod efektivní byla: Julian Brandt, jenž v létě jednou nohou mířil z Porúří pryč, poslal svůj celek do vedení ještě před přestávkou tvrdou střelou z dálky. Ještě delší trasu urazila rána Raphaëla Guerreira, po níž neměl moc čisté svědomí Jiří Pavlenka, a díky dvěma zásahům do černého kráčeli domácí za vcelku snadným vítězstvím.

Pak to ale přišlo. Nejprve sebral odražený balon mladík Lee Buchanan a poslal jej do šibenice. Vyrovnání ve třetí minutě nastavení pomohla zařídit další nedávná posila: Amos Pieper odcentroval do vápna, kde si před defenzivní linii šikovně vystoupil Niklas Schmidt, jenž hlavičkou k tyči nedal Kobelovi šanci. K údivu všech přítomných to však nebylo vše. Za pár desítek sekund si za zkoprnělou obranu BVB zaběhl Oliver Burke.

Další nová tvář zachránila Werder již o týden dříve proti Stuttgartu, tentokrát místo remízy vystřelila rovnou tři body. Brémy vsítily tři branky v rozmezí šesti minut a po mohutném finiši bujaře slavily první výhru v sezoně.

Chtělo by se říct, že kdo neviděl, neuvěří. Jenže Dortmund už podobných selhání předvedl celou řadu. Před téměř pěti lety ztratil za poločas čtyřgólové vedení nad Schalke. Každoročně vyloženě hloupě ztrácí body s outsidery, čímž titul de facto nechává v rukách mnichovského Bayernu. Sobotní zatmění tak vlastně moc nepřekvapuje. K BVB zkrátka patří.

Statistiky zápasu Dortmund - Brémy

Marco Reus se před lety rozčiloval na novináře, kteří Borussii rádi předkládají tezi o nevítězné mentalitě. Možná jde skutečně o zjednodušené a nepřesně shrnující vysvětlení všech možných ztrát. Nelze nicméně upřít, že se nabízí. Minimálně od roku 2015, kdy klub opustil úspěšný trenér Jürgen Klopp, vypadá Dortmund až příliš zranitelně.

Nyní ale i sám Reus vidí nedostatky: "Nehrajeme dobrý fotbal. Brémy byly lepší, my neměli žádnou příležitost, být na hřišti dominantní. Prostě jsme za nimi běháme a 20 sekund nejsme schopni získat míč pro sebe…”

A co hůř, letos se hráči ve žluto-černých dresech nemohou vymlouvat na smůlu v koncovce a štěstí soupeře. Svěřenci kouče Edina Terziće jsou naopak rádi, že první ztráta bodů přišla až proti Werderu. Už v úvodním kole uspěl Dortmund do značné míry jen díky nemohoucnosti útočníka Leverkusenu Patrika Schicka. Proti Freiburgu jej nastartovala až hrubka brankáře soupeře Marka Flekkena. A ve třetím bundesligovém utkání – jak už bylo řečeno – těžila Borussia z impotence Brémských.

Opravdu, dlouhodobě druhý nejlepší německý celek nebyl ani v jednom ze tří ligových střetnutí lepším mančaftem. Viditelně nesehraně vypadají zejména útočné řady. Třeba se leccos změní postupem času s vyprázdněním marodky. Zatím ale Terzić nechává za svou prací hned několik otazníků. Sobotní kolaps může brát alespoň jako potřebný budíček.

Hráč kola

Takhle se říká o základní sestavu. Kingsley Coman musel start Bundesligy vynechat kvůli trestu za červenou kartu, kterou viděl ještě v závěru ročníku 2021/22. I tak se ovšem francouzský křídelník pohybuje spíš na hraně ideální jedenáctky. Spolu s Leroyem Saném nicméně ukázal, že se s nejistou rolí nehodlá smířit.

Bayern začal v Bochumi řádit už od čtvrté minuty právě díky spolupráci zmíněné dvojice. Hbitý Sané si po souhře na jeden dotyk ve středu hřiště narazil míč s Comanem a poslal jej do horní části brány. Následně začal pořádně běhat také Francouz. Comanova rychlost dělala zadákům domácích potíže celých 90 minut.

Za odměnu se mnichovský expres dočkal snadné dorážky po půlhodině hry, z níž zvyšoval již na 0:3. Poté Coman znovu sbíral asistence. Tu první mu ještě vzala ruka zakončujícího Sadia Maného, podruhé už ale senegalský útočník pobídkou od spoluhráče nepohrdl. Po změně stran ještě Coman vybojoval penaltu, z níž znovu udeřil Mané.

Proti VfL se v řadách Bayernu neobjevil marodící Jamal Musiala, Serge Gnabry se do hry zase podíval až ve druhé půli. Coman toho dokonale využil. Těžko říct, zda i utkání čtvrtého kola proti Borussii Mönchengladbach zahájí od úvodního hvizdu. Vzhledem k nabitému programu Bavorů by ovšem měl v sezoně dostat řadu příležitostí. Zvlášť, pokud bude podávat podobně kvalitní výkony jako při sedmigólové demolici Bochumi.

Statistiky zápasu Bochum - Bayern

Gól kola

Již v uplynulém ročníku se Georginio Rutter stal nejlepším bundesligovým střelcem Hoffenheimu, byť do mnohých střetnutí naskakoval až jako střídající hráč. Letos se 20letý Francouz hodlá už napevno usadit v základní sestavě. A proti Leverkusenu dal trenérovi Andrému Breitenreiterovi jasně najevo, proč by jeho služby měl využívat co nejčastěji.

Rutter sice v 78. minutě nedostal balon zcela ideálně do běhu, přesto akci vyřešil na jedničku. Bránícího Mitchella Bakkera jednoduše obalamutil přehozením míče na svou levačku, z níž vypustil pumelici, kterou zastavila až síť v horním rohu svatyně Bayeru.

Útočník TSG si nádhernou brankou otevřel střelecký účet pro novou sezonu, zároveň v utkání definitivně zlomil odpor Leverkusenu, který tak po třech kolech pořád zůstává bez bodu. Hoffenheim si naopak i díky Rutterovi připsal druhou výhru v řadě a v tabulce se posunul na šesté místo.

Statistiky zápasu Leverkusen - Hoffenheim